sobota, 6.marec.2010 - 09:01

Preiskava suma gospodarskega kriminala zoper najbogatejšega Belokranjca se je začela na podlagi podatkov iz Liechstenstein-a

Dari Južna je postal predmet kriminalistične preiskave na podlagi podatkov iz Liechtensteina, žepne državice, kneževine, ki slovi kot davčna oaza

 

Slovenski nacionalni preiskovalni urad NPU, ki je pred časom slovesno odprl svoje prostore na Dimičevi ulici v Ljubljani, je že začel z delom. Tudi Katarina Kresal, notranja ministrica, je bila zelo zadovoljna z dejstvom, da je NPU začel operativno delovati, še posebej je bila zadovoljna zato, ker je slovenska desnica želela spodkopati tako NPU kot tudi njo samo, pri čemer so uporabili predvsem afero bulmastifi.

Prvi večji projekt je projekt obravnave suma gospodarskega kriminala v novomeškem podjetju CGP, katerega lastnik je vsaj peti (po določenih podatkih četrti) najbogatejši Slovenec in pa najbogatejši Belokranjec Dari Južna, znan po veliki povezanosti s stranko SDS, saj je Dari Južna baje dober prijatelj z nekaterimi vidnimi člani SDS-a.

Slovenska policija, oziroma NPU, je začela s preiskavami na podlagi informacij iz tujine, in sicer iz Liechtensteina. Zadevo so začeli nadzorni in policijski organi doma in v tujini (nekaj v stilu afere Patria). Najprej je davčni pregled poslovanja novomeškega podjetja CGP opravil DURS, kjer so ugotovili sumljive transkacije denarja. Slovenski urad za preprečevanje pranja denarja je prejel obvestilo o nenavadnih transakcijah prek računov v Liechtensteinu (Liechtenstein slovi kot davčna oaza, davčne oaze pa so mesta, kjer zaradi skritosti podatkov prihaja do raznoraznih finančnih malverzacij, zato jih EU ne odobrava).

Osrednje podjetje, ki je bilo v obravnavi v tujini, je bilo po poročanju časnika Dnevnik podjetje Admark Trust, to je podjetje iz Liechtensteina, ki naj bi opravilo več transakcij s podjetji belokranjskega poslovneža in to v milijonskih zneskih.

Slovenska policija je nato na podlagi suma kaznivega dejanja pranja denarja zaprosila tuje pristojne organe, naj jim izročijo dokumentacijo. Na podlagi te dokumentacije so začeli s hišnimi preiskavami po vsej Sloveniji. Preiskovali so kar na 29 lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi v podjetju CGP in v podjetju Belokranjca Darija Južne Perspektiva in pa na domu tega belokranjskega podjetnika.

Več o tem, kdo je Belokranjec Dari Južna (katerega imperij obsega predvsem podjetja v Novem mestu), lahko izveste tako, da prisluhnete novinarju časopisa Dnevnik, ki nazorno predstavi Darija Južno. Prikazan je v precej dobri luči. Čeprav je novinar povedal, da je nekaj ljudi v slovenskem kapitalskem trgu, ki z njim nočejo imeti nič. Tu je pa novinar že podal neko zanimivo izhodišče za nadaljnje novinarsko preiskovanje, poleg seveda preiskovanja s strani organov preiskave in pregona, ki to delajo po uradni dolžnosti.

DNEVNIKOV NOVINAR O DARIJU JUŽNI


 



Značke prispevka: , , ,

Komentarji

 

  1. […] Dossier korupcija: Preiskava suma gospodarskega kriminala zoper najbogatejšega Belokranjca se je začela na podlagi po… […]

Odgovorite