nedelja, 14.marec.2010 - 17:03

Stranko Zares zanima, ali je med vladavino SDS Belokranjec Dari Južna sodeloval z vlado RS

Pred dnevi je na plano izbruhnila afera, v kateri so kriminalisti opravili obsežno kriminalistično preiskavo v podjetjih belokranjskega poslovneža Darija Južne. Afero je sicer v celoti zasenčila afera Prijatelj in aretacija poslanca iz skupine SNS Srečka Prijatelja.

 O preiskavi v podjetjih Darija Južne smo sami že pisali in sicer:

Dossier korupcija: Preiskava suma gospodarskega kriminala zoper najbogatejšega Belokranjca se je začela na podlagi podatkov iz Liechstenstein-a

Dossier korupcija: Kriminalisti zaradi suma gospodarskega kriminala obiskali najbogatejšega Belokranjca

Znano je, da ima Dari Južna dobre prijateljske povezave s poslancem SDS-a, Andrejem Vizjakom, s katerim se poznata že iz mladih dni, saj sta bila sošolca.

Belokranjskega poslovneža Darija Južno najbolj povezujejo s politikom iz stranke SDS, nekdanjim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom, s katerim sta bila celo sošolca

Stranka Zares je bila presenečena nad tem, da je Andrej Vizjak govoril, kako ni nikoli sodeloval z Darijem Južno, izkazalo se je pa, da to ni res, ampak da je, če citiramo “leta 2007 ministrstvo za gospodarstvo podjetju CGP dalo soglasje k prenosu rudarskih pravic na pridobivalnih prostorih Premančan, Solkan, Gostenčnik, Laze, Gunte, Stari grad, Laharna, Zagaj, Vodule in Klanci ter na raziskovalnem območju Murske depresije, za podpis koncesijskih pogodb pa je vlada pooblastila prav takratnega ministra za gospodarstvo, g. Andreja Vizjaka.”

Zaradi tega, ker več ne zaupajo poslancu iz vrst SDS-a in nekdanjemu gospodarskemu ministru Andreju Vizjaku, sprašujejo sedanjo oblast, da jim odgovori, s katerimi vse podjetji so poslovali gospodarski subjekti, ki so lastniško povezani z Darijem Južno.

Podjetja Darija Južne, ki zanimajo stranko Zares, so:

– Perspektiva, d.d.

– Perspektiva FT,

– Perspektiva DZU,

– Vizija Holding Ena,

– Vizija Holding,

– Admark Trust,

– Intersvet,

– IGM Strešnik,

– Lisca,

– Tiskarna Novo mesto in

– CGP, d.d.

 

Stranko Zares zanima, kako so ta podjetja, če so, sodelovala z vlado v letih 2004-2008 in ali so sodelovala z nekdanjim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom.

Dodatno jih zanima sodelovanje teh podjetij s paradržavnima skladoma KAD in SOD in pa s Skladom za razgradnjo NEK (ki slovi kot sklad, ki ga praktično v celoti obvladuje stranka SDS prek kadra, ki je na skladu, zaradi česar je vlada na tem področju naredila spremembe in razrešila predsednico sklada, Romano Jordan Cizelj, ki je trenutno poslanka iz vrst SDS v evropskem parlamentu). To nas je zelo zmotilo, saj je ravno stranka SDS tista, ki vedno tako benti proti enopartijstvu, sklad NEK pa je po določenih poročanjih deloval kot neka enopartijska celica, kjer ima popoln nadzor ta stranka. To se nam je zdelo zelo dvolično.

Romana Jordan Cizelj se je srdito odzvala na svojo razrešitev, saj se z razrešitvijo ni strinjala.

Poslansko vprašanje stranke Zares lahko preberete na naslednjem naslovu:

Zares: Poslansko vprašanje glede sodelovanja s pravnimi subjekti v lasti Darija Južne

Kot smo zasledili, pa je stranko Zares Sklad NEK zanimal že prej. In sicer:

Zares: Zares o poslovanju Sklada NEK

Zares: Zahteva za posredovanje podatkov v zadevi sklada NEK

Glede na to, da smo že obravnavali vse te stvari, bo zanimivo slišati odgovor Vlade Republike Slovenije na omenjeno poslansko vprašanje stranke Zares.



Značke prispevka: , ,

Odgovorite