nedelja, 24.julij.2011 - 20:45

Afera Patria: Wolfgang Riedl naj bi izročil 900.000 evrov podkupnine Jožetu Zagožnu

Afera Patria: Na RTV Slovenija pridobili obtožnico zoper Wolfganga Riedla. Riedl naj bi Jožetu Zagožnu izročil skoraj milijon € podkupnine za stranko SDS.

Na RTV Slovenija so pridobili besedilo obtožnice zoper Wolfganga Riedla v aferi Patria, kjer so predstavljeni domnevni tokovi denarja. V konkretni zadevi naj bi del denarja prišel tudi v Slovenijo in sicer v stranko SDS.

Denar naj bi Wolfgang Riedl osebno izročil Jožetu Zagožnu, enemu najvplivnejših ljudi v stranki SDS.

Potek denarja naj bi bil takšen:

6.2 2009 naj bi Patria nakazala denar Wolfgangu Riedlu.

Večji del denarja naj bi Wolfgang Riedl že naslednji dan nakazal Walterju Wolfu. Banka je posumila, da gre pri tem za pranje denarja in poklicala policijo, sprožena je bila preiskava.

Banka denarja Wolfu ni izplačala, zato je ta 2,3 mio evrov vrnil nazaj Riedlu.

Riedl je nato dvignil 300.000 evrov od 2,3 mio. 100.000 evrov je dal Wolfu, 200.000 evrov pa naj bi shranil za poslovnega partnerja Apichata Sirithaporna.

Preostanek v znesku 2 mio evrov je šel na račun Liechtensteinskega podjetja v lastništvu Walterja Wolfa. 700.000 evrov je nato to podjetje nakazalo na račun v avstrijski banki, ki ga je imel odprtega tajski podjetnik. Pooblastilo za dvig denarja iz računa je imel kar sam Wolfgang Riedl.

Riedl je na zaslišanju povedal, da je dal 13.2.2011 900.000 evrov Tajcu, Tajec je rekel, da ni dobil denarja, policisti so posumili, da je Riedl denar čez dva dni odnesel v Slovenijo, kjer naj bi ga izročil Jožetu Zagožnu.

Ta je rekel, da to ni možno, saj da je bil takrat s hčero v Avstraliji.

900.000 evrov naj bi bil poseben bonus za provizijo, namenjen za stranko SDS.

Sicer naj bi na Finskem našli PPT prezentacijo z naslovom Lobiranje v Sloveniji. V prezentaciji je predstavitev načrta za podkupovanje Janeza Janše in stranke SDS v zadevi Patria.

Kaj je res in kaj ne, kaj bo mogoče dokazati in kaj ne, bo seveda pokazal sodni postopek, če se bo sodnikom sploh uspelo dokopati do resnice.

Torej. Očitno je obstajal načrt za podkupovanje stranke SDS, vprašanje pa je, če je bil izveden. Glede na transakcije denarja, ki so obstajale, se je načrt očitno izvajal.

RTV Slovenija: Eksluzivno iz dunajske obtožnice: Riedl naj bi osebno prinesel podkupnino za SDS

Dnevnik: Avstrijsko tožilstvo: Riedl naj bi osebno prinesel podkupnino za SDS

Dossier korupcija: Afera Patria: Avstrijsko tožilstvo naj bi ovadilo Wolfganga Reidla zaradi podkupovanja Janeza Janše



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V konkretni zadevi je nam zanimiva ena zadeva. In sicer. Wolgang Riedl naj bi bil v Sloveniji, kjer naj bi denar izročil Jožetu Zagožnu. Stranka SDS ima precej zaupnikov, neke vrste agentov, vmesnih členov. Zakaj bi denar dobil ravno Jože Zagožen, čisto enostavno bi lahko Riedl dal denar komurkoli, ki je zaupnik stranke SDS. Torej. Tudi če Jožeta Zagožna ni bilo v Sloveniji, kot sam pravi, je lahko denar še vedno prišel morda kakšnemu zaupniku. Zakaj bi bil ravno Zagožen tisti operativec v domnevnem prejemu podkupnine?

    To je recimo zadeva, ki nas bega. Torej. Zakaj so omenili ravno Zagožna, saj stranka SDS deluje na zelo organiziranem ustroju z jasnimi nalogami vsakega posameznega člena (člena (pisano z “e”), ki je lahko deklarirani ali tihi član oziroma pristaš stranke SDS).

  2. admin pravi:

    V časopisu Delo so napovedali, da bodo celotno besedilo obtožnice avstrijskega tožilstva prevedli in prevod predstavili javnosti. Za razliko od slovenskega obtožnega predloga, ki ima cca. 80 strani, ima avstrijska obtožnica zgolj 27 strani.

    Delo: Razkrivamo: Avstrijska »patrijska« obtožnica

  3. admin pravi:

    PREVOD AVSTRIJSKE OBTOŽNICE – DEL KI GOVORI O DOMNEVNEM PODKUPOVANJU STRANKE SDS S STRANI PODJETJA PATRIA

    NA RTV SLOVENIJA SO PREVEDLI DEL AVSTRIJSKE OBTOŽNICE V PRIMERU PATRIA, KI ZADEVA SLOVENIJO (DOMNEVNO PODKUPOVANJE STRANKE SDS).

    SPODAJ PODAJAMO ČLANEK IN PA POVEZAVO DO PREVODA OBTOŽNICE.

    RTV Slovenija: Preberite prevod avstrijske obtožnice v zadevi Patria
    RTV Slovenija: Neuradni prevod dela avstrijske obtožnice v zadevi Patria, ki zadeva Slovenijo – PDF dokument

  4. admin pravi:

    PREOBRAT: JOŽE ZAGOŽEN NAJ BI BIL DNE 15.2.2007 ŠE VEDNO V SLOVENIJI, V AVSTRALIJO JE ODPOTOVAL ŠELE 18.2.2007

    Jože Zagožen je za RTV Slovenija povedal, da mu Wolfgang Riedl ni mogel izročiti 900.000 evrov podkupnine za SDS, ker da tisti dan sploh ni bil v Sloveniji, ampak v Avstraliji s hčerko.

    Očitno to ni res in je Zagožen ta dan (še) bil v Sloveniji. Kot je kasneje razložil, je novinarjem RTV Slovenija povedal neresnico, ker je govoril po spominu. Kasneje je povedal, da je 15.2.2007 še bil v Sloveniji, kjer je urejal stvari za Avstralijo. V Avstralijo je odpotoval šele 18.2.2007.

    Sestanek naj bi se odvil v že famozni sejni sobi podjetja HSE (ki je bila v času Janševe vlade znana kot središče sestankov, na katerih so se sprejemale strateške odločitve, povezane s stranko SDS).

    Siol: Zagožen je bil na dan, ki ga omenja avstrijska obtožnica, še v Sloveniji

  5. admin pravi:

    Na časopisu Delo temeljito analizirali avstrijsko obtožnico v aferi Patria

    NA DELU SO DRŽALI OBLJUBO. TEMELJITO SO ANALIZIRALI AVSTRIJSKO OBTOŽNICO V AFERI PATRIA IN TO V PET DELIH. PREBERITE JIH:

    Delo: Razkrivamo: avstrijska »patrijska« obtožnica, 1. del
    Delo: Razkrivamo: avstrijska »patrijska« obtožnica, 2. del
    Delo: Razkrivamo: avstrijska »patrijska« obtožnica, 3. del
    Delo: Razkrivamo: avstrijska »patrijska« obtožnica, 4. del
    Delo: Razkrivamo: avstrijska »patrijska« obtožnica, 5. del

Odgovorite