nedelja, 24.julij.2011 - 23:37

Jože Kapler je v okviru občinskega praznika Knobleharjevo podelil občinske nagrade in priznanja

Občina Škocjan je miniaturna občina na vzhodu Dolenjske. Kljub temu, da gre za ruralno in religiozno področje, pa občino odlikuje poseben čut za umetnost in kulturo, kar to občino dela precej zanimivo.

V občini vsako leto priredijo občinski praznik Knobleharjevo. Gre za okoli tri tedne trajajočo manifestacijo, na kateri se zvrsti vrsta kulturnih prireditev. Res zanimivo in nevsakdanje za neko podeželsko in majhno občino, saj podobne manifestacije nimajo niti kakšne večje občine.

Občina Škocjan se pridno polni z različnimi umetninami, prav tako tudi lokalno prebivalstvo rado sodeluje v umetniškem ustvarjanju. Bodisi da gre za kulinariko, bodisi likovno umetnost (likovne sekcije), bodisi kiparjenje (kiparske kolonije), sejmarjenje in podobno.

Tokrat je občina kot vrhunec letošnjega občinskega praznika nagradila predvsem ljudi s področja umetnosti. Gre za domače predvsem ljubiteljske umetnike, ki so občini podarili svoja umetniška dela ali skupaj z občino izdelali umetniške izdelke.

Pri občini Škocjan je zanimivo še nekaj. In sicer njeno nenehno rivalstvo z občino Šentjernej. Prebivalci občine zelo radi tekmujejo s sosednjimi občinami na več področjih. Takšna tekmovalnost ima svoje prednosti, saj spodbuja napredek občine.

Občinske nagrade je podelil župan občine Jože Kapler, znan predvsem po svoji baročni postavi.

Občinske nagrade je podelil Jože Kapler

Prejemniki nagrad so naslednji.

Prejemnik občinske nagrade:
Ferenc Csernik, ljubiteljski slikar in kipar iz krajevne skupnosti Bučka (Dolenje Radulje). Csernik je tudi vodja likovne sekcije Ambrozzia, ki jo je poimenoval po svojem najmlajšem sinu Ambrožu.

Ferenc Csernik je letošnji nagrajenec občine. V njegovem opusu del se pogostokrat pojavlja krščanska motivika, saj je slikar v mladosti želel postati duhovnik. Želja, da bi opravljal duhovniški poklic, se mu ni uresničila, kar kompenzira s slikanjem verskih motivov. Ob pisanju članka smo bili tudi sami umetniško razpoloženi. Poleg zanimive slike Jožeta Kaplerja, smo izdelali tudi zanimivo podobo Ferenca Csernika. Naša podoba (s cerkveno motiviko) bi lahko bila predloga za njegov prihodnji avtoportret.

Kljub temu, da je želel postati duhovnik, kar ni postal, se je poročil in z ženo Viktorijo dobil sprva dva otroka, v poznejših letih pa še tretjega, Ambroža. Poleg Ambroža ima Ferenc še dva starejša otroka, še enega sina in hčer.

Ferenceva hči Ester in njegov bodoči zet Aleš. Kot zanimivost: Prsata Ester Černik uporablja poslovenjen priimek, tako kot njena mati in mlajši brat.

Občinska priznanja so prejeli naslednji prejemniki:
Milan Hočevar, Kulturni dom Bučka
Franc Miklavčič, rokometni klub Škocjan
Vida Cizel, OŠ Frana Metelka
Martina Božič, občinska uprava
Društvo podeželske mladine Dobrava

Oglejte si še, kaj so ob podelitvi nagrad povedali nekateri nagrajenci.

Podelitev občinske nagrade in priznanj

Slavnostna seja in podelitev nagrade in priznanj from www.klikn.si on Vimeo.

Ferenc Csernik

dobitnik občinske nagrade Ferenc Csernik from www.klikn.si on Vimeo.

Milan Hočevar ob podelitvi

Vida Cizel ob podelitvi

Društvo podeželske mladine Dobrava ob podelitvi

Naj na koncu pripomnimo, da podelitev občinske nagrade Ferencu Cserniku letos ni bila presenečenje. Slikar je namreč v tem letu ob materialni pomoči občine podaril občini dve sliki velikanki (prva, druga) in pa kip Frana Metelka, postavljen pred kulturnim domom Frana Metelka v kraju Škocjan, ta madžarski slikar je že prejšnje leto s pomočjo prejšnjega župana Antona Zupeta v občini naredil kar nekaj umetniških del.

Kip Frana Metelka



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite