četrtek, 29.december.2011 - 20:23

Trojček Lista Virant, Desus in SLS je predstavil predlog vlade narodne enotnosti. Preberite si ga.

Trojček Lista Virant, Desus in SLS je predstavil predlog za sestavo vlade narodne enotnosti.

 

 

Predlog si lahko preberete spodaj.

Predlog vlade narodne enotnosti

 

 

Trojček želi preveriti, ali ima predlog zadostno podporo. Ta bi bila zadostna, če bi predlog podprla ena od (kot to rad teče Gregor Virant, “ta velikih” strank, torej Pozitivna Slovenija ali SDS.

O predlogu naj bi se druge stranke opredelile do naslednjega torka. Zaenkrat pa predlog ni požel naklonjenosti, saj stranke menijo, da se vlada narodne enotnosti ne postavlja po volitvah, ampak v času izrednih razmer, tehnična vlada pa pred volitvami, če pade navadna – politična vlada. Druge stranke (SDS, NSI, PS in SD) zatorej želijo raje, da se stranke sredinskega trojčka (predvsem Lista Virant) opredelijo o tem, ali si želijo Jankovića ali Janšo za mandatarja.

V strankah sredinskega trojčka pa so nasprotno mnenja, da bi bila vlada narodne enotnosti dobra opcija in bodo vendarle poskusili, ali lahko s tem predlogom prodrejo. V primeru neuspeha pa bi prešli na drugo varianto, to pa je opredelitev med Jankovićem in Janšo, pri čemer predvsem v Listi Virant želijo voditi pogovore z obema kandidatoma in želijo vse karte na mizi, torej predstavljeni koalicijski pogodbi  obeh največjih strank v parlamentu, nato pa se bodo dogovorili (predvidoma do 17.1.2012) o tem, koga bodo podprli za mandatarja, Jankovića ali Janšo. Stranke sredine (predvsem Lista Virant) se namreč zavedajo, da so kljub manjšem številu poslancev od vodilnih strank jeziček na tehtnici in je od njihove volje odvisno, kdo bo sestavljal vladno koalicijo, saj le oni lahko prispevajo glasove, potrebne za večinsko vlado (ker pač velika koalicija SDS in PS pač ni preveč možna zaradi velikih razhajanj med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem (oziroma celotno levico)).  

Preberite si še naš članek Ključe za sestavo vladne koalicije imajo stranke DLGV, Desus in SLS. Očitno je še posebej pomembna odločitev Radovana Žerjava iz stranke SLS.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Do jutri morajo stranke povedati trojčku, ali se strinjajo s predlogom o tretjem mandatarju. Če predlog ne uspe (kar se bo verjetno zgodilo), se bodo začeli pogovori o vladni koaliciji. Še vedno je najverjetnejši mandatar gospod Zoran Janković.

  2. admin pravi:

    Kot smo zapisali že v ponedeljek, se je zgodilo to, da predlog, katerega je predlagal sredinski trojček, ni uspel.

    Nekateri trojčku očitajo zavlačevanje, a sami pravimo, da so pač poskusili in dobro je, da se je poskus naklonjenosti tej možnosti izkristaliziral že sedaj. Kot smo že rekli, je bilo najprej potrebno preučiti to možnost, da ne bi sredinske stranke računale na to možnost in zato že a priori zavrnile dane možnosti (dana pa bi bila najverjetnejša možnost, da bi gospod Türk določil za mandtarja Zorana Jankovića). S tega stališča gledano je prav, da se je najprej že zavoljo boljšega občutka sredinskega trojčka, ta možnost pretehtala prva (gre za možnost, ki bi res lahko veljala le v skrajni sili).

    Zatorej sami tega ne dojemamo toliko kot zavlačevanje, ampak preprosto kot poskus, ki pa je glede na razdeljenost političnega prostora v Sloveniji verjetno precej utopičen. Tudi če bi se takšna vlada sestavila, je vprašanje, kako stabilna bi bila. V strankarskih demokracijah so pač interesi strank precej pomembni in hitro pride do navzkrižja interesov in bi bilo vprašanje, koliko bi mandatar, če ne bi bilo konkretnega povezovalnega dejavnika, lahko vzdrževal enotnost brez hudih pretresov glede na situacijo (politično razdeljenost), ki vlada v državi. Še bolj sorodne stranke se namreč močno kregajo med seboj.

    No. Sedaj lahko sredinski trojček nekoliko razbremenjeno gre naprej v pogovorih (brez misli, ali obstaja morda še tretja možnost) in se bolj osredotoči na dve preostali možnosti (Janša, Janković), oziroma prvenstveno na možnost, ki bo podana najbolj verjetno, to ja pe, da bo najverjetnejši mandatar Zoran Janković, ki pa bo moral dobro prisluhniti sredinskemu trojčku, saj se ta lahko obrne na eno ali na drugo stran.

    Več kot očitno pa je, da bo obveljalo (sami smo to možnost omenili prvi), da bi se lahko formirala vlada z Zoranom Jankovićem, kjer pa bi SLS sodelovala z vlado v nekem partnerstvu za razvoj (kjer bi v končni fazi lahko sodelovale tudi druge opozicijske stranke (SDS, NSI), vsaj pri ključnih vprašanjih za državo).

    Torej. Zelo verjetno je, če ne pride do preobratov, da bomo imeli koalicijo PS, SD, DLGV in Desus, prek partnerstva za razvoj pa bi imela vlada tudi podporo stranke SLS.

Odgovorite