nedelja, 15.januar.2012 - 07:58

Ima vlada Janeza Janše sploh dolgoročno perspektivo za uspešno vladanje? Nič ne kaže, da bi bilo temu tako.

Vlade, katerih kreatorji so zunanje in ne domače politične sile, so ponavadi dolgoročno neuspešne. Uspešna vlada mora imeti zaupanje ne le poslancev, ampak tudi javnega mnenja. Nekateri so mnenja, da bo Janševo vlado, če do nje pride, dejansko vodil Bruselj oziroma Evropska ljudska stranka.

Jose Manuel Barroso je predsednik evropske komisije

Wilfred Martens je predsednik Evropske ljudske stranke

V normalnih pogojih v demokraciji ima vladna koalicija na začetku precej široko podporo ne zgolj poslancev, ampak tudi javnega mnenja. V Sloveniji se dogaja nekaj nenavadnega. Stranke, ki imajo trenutno zaradi trenutnih razmerij moči v parlamentu (zaradi nenavadnega obnašanja Državljanske liste Gregorja Viranta) največ možnosti za sestavo trdne vladne koalicije, to so stranke SDS, Lista Virant, SLS, NSI (za vlado je pomemben tudi Desus) v tem trenutku doživljajo močan padec javnomnenjske podpore, če se naslonimo na rezultate javnomnenjske ankete, katero je objavil časopis Dnevnik. O tem smo že pisali tukaj.

Rezultat te ankete so naslednji:

  • PS – 28,6 %
  • SDS – 22 %
  • SD – 8,2 %
  • SLS – 6,7 %
  • Desus – 5,2 %
  • NSI 3,7 %
  • Lista Virant 3 %

SDS, NSI, SLS in Lista Virant skupaj prispevajo 35,4 %, z Desus-om je ta podpora 40,4 %.

Že SDS močno zaostaja za Pozitivno Slovenijo, njena glavna koalicijska partnerica pa je skoraj v celoti izgubila zaupanje volivcev in tako jo je prehitela še najmanjša parlamentarna stranka NSI, kateri podpora je pa tudi padla.

Že sedaj, ko sploh še ni vlade, je torej podpora trenutno najverjetnejše vladne koalicije zaskrbljujoče nizka, kaj bo šele potem, ko bo ta vlada prisiljena sprejemati nepriljubljene ukrepe.

To, kar se dogaja v Sloveniji, sicer daje ob določenih informacijah tudi resne indice, da se v slovenske notranje zadeve precej vmešavajo tuje velesile.

Sicer se v Sloveniji govori zgolj o ZDA, ki da izvajajo vplive v Sloveniji, da se Zorana Jankovića ne izbere za mandatarja.

Čeprav je res, da je morda še večji vpliv tisti, ki prihaja iz Bruslja. Namreč. V času volitev so krožile informacije, da naj bi Jose Manuel Barroso, predsednik evropske komisije Evropske unije, že imel pripravljen govor, ki bi pomenil neko čestitko novo izvoljenemu mandatarju Janezu Janši, saj je še tik pred dnevom volitev kazalo, da bo na volitvah zmagal Janez Janša. Nato se to ni zgodilo. Zmagal je Zoran Janković. Le tisti, ki so spremljali javnomnenjske ankete do samega konca, so lahko zaznali, da se trend javnomnenjske podpore zadnje dni obrača na stran Zorana Jankovića.

Po tem, ko je prišlo do zmage Zorana Jankovića na volitvah, so se odprli kanali vplivanja, katerih namen je bilo zrušiti Zorana Jankovića. Pri tem jim je v veliki meri z začetno aroganco pomagal tudi sam Zoran Janković, ki se je nekako prepozno zavedel, da ni dobil absolutne večine na volitvah. Absolutne večine sicer ni dobil, je pa dobil večino. Če bi bolj modro začel s pogajanji, bi sedaj bile stvari verjetno drugačne. Tako pa so vplivanjski faktorji (domači in tuji) imeli več manevrskega prostora za vplivanje, vse so poslabšali še prazniki, s katerimi so nekateri kupili čas za vplivanje na najbolj labilne elemente v slovenski politiki (predvsem na Listo Virant). Zaradi vseh teh stvari imamo situacijo, ko javnomnenjska podpora in podpora poslancev v državi sploh več ne korelirata pozitivno, kar bi v normalnih pogojih v demokraciji na samem začetku vlade morala. Torej podpora javnosti in podpora poslancev bi morali biti v normalnih pogojih usklajeni.

Tako pa imamo eno kaotično stanje, ko bodo stranke izsilile neko vladno koalicijo, javno mnenje pa se bo zato že na začetku obrnilo proti njim.

In sedaj se vprašajmo, kakšno perspektivo bo imela vlada, ki bo že na začetku imela nizko javno podporo, čakajo jo pa hudi izzivi in nepriljubljeni ukrepi.

Očitno bo vlada res vladala pod taktirko Bruslja, kot to govorijo nekateri politični komentatorji.

Davor Gjenero o desni vladi pod vplivom Evropske ljudske stranke

Skratka. Zadeve za novo najbolj verjetno vlado v tem trenutku (Janševo vlado) že na samem začetku niso rožnate. To pa daje zelo slabo perspektivo za prihodnost.



Značke prispevka:

Odgovorite