četrtek, 19.januar.2012 - 13:00

Ali proti Zoranu Jankoviću poteka koordinirana akcija?

Tudi protikorupcijska komisija je potrdila prejem kazenske ovadbe zoper Zorana Jankovića. Protikorupcijska komisija je pred časom že sklatila notranjo ministrico.

Zoran Janković se sooča z izjemnimi pritiski. To sicer ne bi bilo nič nenavadnega, če bi se dogajalo kdaj drugič, saj je Zoran Janković sam povedal državnim inštitucijam, naj preučijo vse njegovo poslovanje, in če kaj najdejo, sprožijo ustrezne postopke, do česar je tudi prišlo.

Vendar ti postopki se dogajajo ravno v času imenovanja novega mandatarja. Da ne bo pomote. Še v času volitev so proti Zoranu Jankoviću nekateri pisali različna opozorila. Tudi sami smo prejeli kar nekaj sporočil, kjer so nekateri želeli vplivati na naše poročanje o njem. Sami smo pred volitvami sprejeli politiko, po kateri nismo o nobenem politiku pisali skozi prizmo afer. V ta namen smo tudi iz javnosti  umaknili nekatere teme, kjer so bile opisane domnevne nepravilnosti nekaterih politikov.

A očitno ustroj, ki želi škodovati posameznim ljudem, še vedno deluje. Sedaj je na udaru predvsem Zoran Jankovič. Kot je že znano, je Davčna uprava Republike Slovenije vložila obsežno kazensko ovadbo zoper Zorana Jankoviča. Sedaj pa je tudi protikorupcijska komisija (zadnje čase najbolj znana po tem, da je s položaja notranje ministrice sklatila Katarino Kresal) potrdila, da je prejela kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića.

Zoranu Jankoviču se v ovadbah očita naslednja kazniva dejanja:

  • oškodovanje upnikov
  • davčna zatajitev
  • zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic
  • pranje denarja

 

DURS, katerega vodi Mojca Centa Debeljak (sicer intimna partnerica enega najbolj vplivnih SDS-ovcev Andreja Širclja) naj bi že več mesecev vodil preiskavo zoper Zorana Jankovića. Rezultati njihovega dela v obliki ovadbe pa so na dan prišli ravno v občutljivem času odločanja Državnega zbora Republike Slovenije o mandatarju.

Očitno je strah pred Zoranom Jankovićem v nekaterih domačih in morda tudi tujih (ameriških in EU) krogih prevelik, da bi se mu pustilo prevzeti vladarsko žezlo.

Ali je to pozitivna poteza ali ne, pa bo pokazal čas. Sami smo nad takšnim pogromom zoper Zorana Jankovića iskreno povedano nekoliko zaskrbljeni.

RTV Slovenija: Protikorupcijska komisija prejela ovadbo zoper Jankovića



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    DURS je kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića poslal v vednost protikorupcijski komisiji, ki se bo opredelila o reševanju primera, pri čemer bo upoštevala dejstvo, da primer že obravnavajo druge inštitucije.

    Očitno pa je DURS poslal kazensko ovadbo tudi na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani. Zoper Zorana Jankovića naj bi sicer več državnih inštitucij usklajeno že več mesecev vodilo postopke. Določeni postopki naj bi bili že v fazi sodne preiskave.

    Najbolj zanimivo je, kot smo že rekli, to, da je do kazenske ovadbe prišlo ravno v tem času. Morda se je čakalo na glasovanjem o mandatarju (v prvem krogu).

    Dodatno pa se zastavlja vprašanje, ali so nekateri politiki o povezani akciji več državnih inštitucij proti Zoranu Jankoviću vedeli že prej in so bili zato zadržani glede podpore Jankoviću.

    Dnevnik: Dursova ovadba zoper Zorana Jankovića že na državnem tožilstvu

  2. admin pravi:

    Odgovor na naše pronicljivo vprašanje v naslovu članka je pritrdilen. Zorana Jankovića naj bi namreč koordinirano preiskovalo kar nekaj državnih inštitucij. Če jih naštejemo:
    Davčna uprava Republike Slovenije
    Nacionalni preiskovalni urad (To je Slovenska policija.)
    Urad za preprečevanje pranja denarja
    Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije
    Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije

    Očitno je šlo za koordinirano akcijo (formalno s strani tožilstva), katere glavna tarča je bil ravno Zoran Janković.

    Ob navedenih informacijah so veliko bolj razumljive tudi informacije o ZDA, ki naj bi želele preprečiti imenovanje Zorana Jankovića za mandatarja slovenske vlade in ki naj bi imele nek dosje o Zoranu Jankoviću, kar pa te zanikajo, čeprav je res, da bi to zanikale tudi v primeru, če bi ga imele. Smo pa že rekli, da so bili nekateri politiki proti sodelovanju z Jankovićem. Kot smo že rekli, so bili nekateri politiki verjetno dobro obveščeni o poteku preiskave, saj so opravljali politične funkcije, ki so jim dajale možnost vpogleda v delovanje nekaterih inštitucij.

    No. Seveda je potrebno počakati na nadaljevanje te zgodbe. Velja namreč, da je vsakdo nedolžen, dokler se mu pravnomočno ne dokaže krivda. To še posebej velja pri tako hudih dejanjih, kot se očitajo gospodu Zoranu Jankoviću.

    24ur.com: Pod drobnogledom naj bi bili predvsem posli z zemljišči
    Dnevnik: Zoran Janković pristal v mreži dacarjev

  3. admin pravi:

    Tudi SDS-ova poslanka Alenka Jeraj si je vseskozi prizadevala priviti Zorana Jankovića, a ji z njeno preiskovalno parlamentarno komisijo ni uspelo.

    Z Zoranom Jankovićem se je vseskozi ukvarjala tudi poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj. Veljala je za precej pikro izpraševalko posebne parlamentarne komisije za preiskovanje gradbenih poslov v Mestni občini Ljubljana.

    Celoten naziv komisije je pretresljivo klobasast: Preiskovalna komisija za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter leasing, najemnih ali drugih primerljivih poslih, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana, na področju projektov stanovanjske gradnje in nakupov stanovanjskih objektov ter pripadajočih garažnih objektov ali površin v Mestni občini Ljubljana, projektov obnove in dograditve prostorov Univerze na Primorskem, projektov stanovanjske gradnje Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, projektov objektov državnega pomena, projektov objektov v javni rabi, projektov gradbenih investicij javnega pomena, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana, in projektov gradbenih investicij javnega pomena na področju t.i. visokih gradenj v javne zdravstvene objekte (projekt Pediatrične klinike, projekt Onkološkega inštituta itd.) zaradi suma, da so bili postopki in posli medsebojno politično dogovorjeni, vodeni netransparentno in negospodarno ter zaradi suma prisotnosti klientelizma, korupcije in medsebojnih povezav med različnimi nosilci aktivnosti in delovanja povezanih oseb, ki so vključeni v pripravo, javna naročila in izvedbo gradbenih poslov, ter v tej zvezi še posebej za ugotovitev suma o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij in njihovi vlogi pri tem.

    Komisija svojega dela ni zaključila, saj je prišlo do prečasnega konca mandata Pahorjeve vlade. Alenka Jeraj se je zaradi takšnega razpleta pritoževala, da zaradi tega “resnica o Jankovićevih poslih” nikoli ne bo prišla na plano.

    Koordinirana preiskava državnih inštitucij naj bojda ne bi zajemala poslov v neposredni povezavi z Mestno občino Ljubljana (drugače povedano, MOL naj ne bi bil eden od preiskovanih subjektov), ampak nekatere druge posle (predvsem z zemljišči v Ljubljani).

Odgovorite