nedelja, 12.februar.2012 - 03:59

Novomeške politične zdrahe in očitki o korupciji. Kdo je podkupljen in kdo nategnjen?

Skrivnostna Skupina X3/4 je napisala obsežno anonimko, v kateri nekaterim Novomeščanom očita korupcijo.

V Novem mestu je zadnje čase prišlo do precej hude krvi med opozicijo in županom. Spori so svoj vrhunec dosegli z javnim pismom gospoda Bojana Kekca, ki mu je sledil odgovor Alojzija Muhiča, prav tako v javnem pismu.

Prepir je potekal o določenih vprašanjih, ki so na stalnem repertoarju novomeških političnih zdrah.

A zadeve v Novem mestu se po odgovoru gospoda župana niso umirile. V Radiu Krka so namreč objavili anonimko, kjer misteriozna Skupina X3/4 očita nekaterim vidnejšim ljudem v Novem mestu korupcijo.

Več o vsem si preberite v našem članku, ki se nahaja tukaj.

No. Politične zdrahe med opozicijo in koalicijo niso za Novo mesto nič nenavadnega, dosti bolj intrigantne pa so navedbe v anonimki.

Žal v Radiu Krka javnosti niso posredovali necenzurirane anonimke, ampak le anonimko s cenzuriranimi imeni posameznikov, ki so v njej navedeni. V Radiu Krka so rekli, da so anonimko, najbrž v necenzurirani obliki, posredovali Komisiji za preprečevanje korupcije Republike Slovenije in pa na novomeško policijo po zaprosilu kriminalista, ki je Radio Krka zaprosil za izvod anonimke.

Na Radiu Krka so javnost močno zaintrigirali z objavo cenzurirane anonimke o domnevni korupciji v Novem mestu na svoji spletni strani, protikorupcijski komisiji in policiji pa so poslali tudi necenzurirani izvod anonimke. Bodo kdaj novomeški zainteresirani javnosti znana tudi imena v anonimki navedenih oseb?

Nas je anonimka iskreno povedano precej zaintrigirala. Sprva smo jo le preleteli, kasneje pa smo se vanjo bolj poglobili. Žal imamo še vedno le cenzuriran izvod anonimke, ki je dostopen na internetu.

Anonimko iz PDF dokumenta na Radiu Krka smo v namene tega članka predelali v slike. Če jih podamo.

Anonimka Skupine X3/4, objavljena na Radiu Krka

Originalno se anonimka nahaja v članku Radia Krka z naslovom “Skorumpirano Novo mesto?”. Povezava do originalno objavljenega dokumenta je tukaj.

Škoda, da zaradi varstva osebnih podatkov niso znana imena v anonimki. Nekatera bi se sicer dalo razvozlati, žal pa to ni mogoče reči za vsa zakrita imena.

Če pogledamo anonimko, sta zanimiva dva dela.

V enem je govora o podjetju Zarja, v katerem naj bi prihajalo do nepravilnosti. Iz tega dela je mogoče sklepati, da so avtorji anonimke majhni obrtniki, ki niso prejeli del od javnega podjetja Zarja, ker bojda niso dali podkupnin, da bi prišli do poslov.

V drugem delu pa je opisan najem prostorov za razvpiti Razvojno izobraževalni center. Po anonimki sodeč so tisti, ki so jo napisali, imeli jasen vpogled v dogajanje o najemu prostorov za RIC. Kolikor smo uspeli razbrati, želijo avtorji anonimke povedati, da je bil RIC preseljen v “rumenjak” zraven Tuša zato, ker je podjetnik tako želel rešiti nasedlo naložbo v ta “rumenjak” (rumena stavba v obliki kocke pri Tušu), ker so podnajemniki odšli in je stavba ostala prazna. To so po anonimki sodeč storili tako, da so v stavbo preselili RIC.

V anonimki je navedenih več oseb. Sami bi zelo radi vedeli, kdo so te osebe.

Trem osebam se očita, da so stalni prejemniki podkupnin, da pa niso edini. Žal v cenzurirani anonimki ni moč ugotoviti, za koga gre.

Posamično se omenjajo še nekatere osebe.

Omenja se nek bivši kriminalist, ki da je zelo podkupljiv, omenja se tudi nek bivši policist, lastnik več podjetij. O tem kdo sta ti dve osebi, bi lahko več vedeli na novomeški policiji. Morda sta bila zaposlena tam.

Potem se omenja lastnik več podjetij, katerega soproga je zaposlena na Mestni občini Novo mesto, ki je po zapisu v anonimki idejni vodja (Idejni vodja česa? Storjenih domnevnih dejanj?). To osebo očitno poznajo v Mestni občini Novo mesto. 

Nepravilnosti se očitajo tudi zaposlenim v Raiffeisen Leasingu. Še več. Avtorji anonimke celo pozivajo vodstvo Raiffeisen Leasinga, naj preuči, kaj se dogaja v njihovem podjetju. Torej. V Raiffeisen Leasingu verjetno vedo identiteto teh oseb. Omenjeni sta dve. A imeni v anonimki sta cenzurirani.

Skupina X4/3 očita nepravilnosti tudi zaposlenim v podjetju Raiffeisen Leasing

Anonimka omenja tudi nekoga, ki naj bi bil vodja več združb in ki naj bi imel v lasti tudi več podjetij in gostinskih lokalov v Novem mestu, katerih lastništvo pa naj bi prikrival prek pomagačev. Ukvarjal naj bi se celo s posojanjem denarja na črno in izsiljevanjem.

V anonimki so tudi zapisali, da je tudi gradnja večnamenske dvorane za Evropsko prvenstvo v košarki leta 2013 propadla zato, ker naj bi nekateri zahtevali prevelike podkupnine za posel. Bojda so interesenti bili, a so jih nekateri s preveliki zahtevami odgnali. No. To je po našem mnenju precej deplasirano govorjenje. Namreč. Investicija v novo dvorano je ob sedanji finančni krizi in potrebi po varčevanju precej tvegana, zatorej je popolnoma deplasirano govoriti, da se je od posla odstopilo, ker so nekateri zahtevali prevelike podkupnine. Mestna občina Novo mesto je ob danih razmerah storila po našem mnenju prav, ko je odstopila od projekta, vsaj v povezavi z Eurobasketom. Tu gre za precej neprimerne obtožbe po našem mnenju. Če že govorijo o tem, da so interesenti obstajali, potem naj povejo, kdo so bili in naj se njih vpraša, zakaj so odstopili od sodelovanja v projektu gradnje večnamenske dvorane na Portovalu.

V anonimki, ki je na momente napisana precej raztreseno, je navedenih še več stvari.

Recimo omenja se še primer Zarje in nakupa delnic podjetja Jelovica. Na podlagi navedb v anonimki smo se malo pozanimali in ugotovili, da je o tem pisal tudi časopis Dnevnik.

Ko smo že spet omenili Zarjo, lahko rečemo, da so se o domnevnih nepravilnostih v njej precej razpisali v politično-kritičnem novomeškem časopisu Park. Pred leti je bil ta časopis precej na udaru novomeških sodišč zaradi svoje kritičnosti v pisanju. Uroš Lubej, glavni urednik Parka, je bil kar pogost “gost” novomeških sodišč v zvezi s tiskovnimi tožbami. V uredništvu časopisa Park pa sodeluje tudi Gregor Macedoni iz liste Gremo gor, ki je na državnozborskih volitvah kandidiral za stranko Državljanska lista Gregorja Viranta. Ravno Gregor Macedoni je tudi eden od kritikov novomeške občine tudi v povezavi z nekaterimi v anonimki navedenimi primeri. Zato se lahko upravičeno upravičeno vprašamo, ali Gregor Macedoni kaj ve o Skupini X3/4. Ne smemo pozabiti dejstva, da je ravno Gregor Macedoni s svojimi svetniškimi kolegi iz mestne občine Novo mesto (iz vrst novomeškega Zaresa in novomeškega SDS-a), s katerimi tvori opozicijo v Novem mestu, problematiziral ravno primer preselitve Razvojno izobraževalnega centra RIC, ki ima tudi v anonimki osrednjo vlogo.

Ali Gregor Macedoni kaj ve o Skupini X3/4 oziroma avtorjih anonimke o domnevni korupciji v Novem mestu?

 

Ravno stvari v zvezi z RIC-em so v anonimki še najbolj temeljito opisane, tako da je mogoče sklepati, da imajo avtorji anonimke morda kakšno povezavo z RIC-em, v katerem so očitno zelo nezadovoljni zaradi preselitve v nove prostore.

Sami menimo, da bi bilo potrebno najti vir anonimke, torej tiste, ki so anonimko napisali.

Vir anonimke je tukaj verjetno zelo pomemben.

Seveda pa bi bilo dobro, da se razkrijejo tudi imena, ki so v anonimki zakrita.

Sami se ponovno priporočamo, da nam tisti, ki imajo necenzuriran izvod anonimke, le tega posredujejo na naslov korupcija@hotmail.com. Tako bi nam bili določeni zapisi v anonimki bolj jasni.

Še nekaj. Anonimka je po besedah Roberta Erjavca iz Radia Krka očitno prišla v roke Komisije za preprečevanje korupcije in policije (po zaprosilu kriminalista), a sami vidimo problem v tem, da z imeni niso seznanjeni ljudje iz Novega mesta, ki bi lahko bolj razumeli navedbe v anonimki. Neka komisija, ki se nahaja tako daleč, ki ne pozna stvari, bo verjetno zelo težko kaj naredila, ker nima osnovnih inputov.

Ravno zato bi bilo dobro, če bi bila imena iz anonimke znana (nekatera je sicer moč razvozlati, ne pa vseh), tisti, ki so napisali anonimko, pa bi se morali javiti vsaj Komisiji za preprečevanje korupcije Republike Slovenije.

Ne more nekdo pričakovati, da se bodo zadeve začele reševati, če se ni sposoben niti pojaviti pred pristojnimi ustanovami, da bi obrazložil zadevo.

Čeprav je Novo mesto glede tega še posebej problematično. Kot smo zapisali že v prejšnjem članku, je problem Novega mesta v izjemni zlaganosti. Nekateri so se sposobni lagati tudi uradnim inštitucijam, celo pod prisego, celo v osebnih pogovorih z uradnimi inštitucijami in v avtoriziranih dopisih uradnim inštitucijam, zato že takšne stvari niso noben garant za to, da nekateri govorijo resnico, nekateri so pač lažnivci, kaj šele, da so garant za resnico anonimke.

Pri konkretni anonimki se je potrebno vprašati, kaj je glavni namen anonimke. Ali je morda anonimka izraz nezadovoljstva zaradi preselitve RIC-a na novo lokacijo?

Zakaj smo takšnega mnenja? Anonimka je namreč zelo raztresena. Sestavljena je iz določenih koščkov, ki niso zelo povezani. Le v najbolj obsežnem delu je kolikor toliko razumljiva. To pa je del, ki se nanaša na RIC.

Konsistentna je pa še v enem, v osebi, ki je povezana z lastništvom stavbe na ljubljanski cesti in pa rumenjaka pri Tušu. Ali je to popolno lastništvo, ali prek leasinga, niti ni tako pomembno.

Ne smemo pozabiti niti na dejstvo, da so se politične zdrahe v Novem mestu spet povečale ravno zaradi primera preselitve RIC-a.

Ravno zato, ker ni znan pravi namen anonimke (razen tega, da so nekateri zelo nezadovoljni z nekaterimi osebami), je nujno potrebno najti vir anonimke. Kdo je torej vir anonimke, kdo stoji za Skupino X3/4?

Zaenkrat sami sumimo, da so razlogi v nezadovoljstvu s preselitvijo RIC-a, dasiravno je ta selitev bila precej smotrna z vidika povečanja kapacitet RIC-a in lokacije RIC-a, ki je bolj dostopna za uporabnike RIC-a. O tem smo pisali tukaj

Za konec bi želeli povedati naslednje.

V Novem mestu ljudje zelo radi obrekujejo, tudi z lažmi. Razlogi so različni. Najhuje je, če tisti, o katerih se trosijo laži, niso seznanjeni z njimi in zatorej nimajo možnosti za obrambo pred lažmi in posledično načetim ugledom. Na ta način, skozi takšne laži, se lahko ljudi močno diskreditira, tudi po krivičnem. V Novem mestu se to dogaja precej pogosto. Kot smo pa že rekli. Nekateri so sposobni laganja tudi uradnim inštitucijam, tudi pod prisego.

Konkretna anonimka skupine X3/4 močno bremeni posamezne osebe. Te osebe bi morale imeti pravico do obrambe pred očitki, sploh v primeru, če so neresnični. V Novem mestu so nekateri ekperti v laganju in blatenju. Zatorej pretirano zaupati besedam, ki prihajajo iz tega mesta, ne gre.

Tega naj se zavedajo tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije Republike Slovenije, kjer so po besedah Radia Krka prejeli anonimko, verjetno v necenzurirani obliki.

Ravno zaradi vsega tega je dobro, da se zadeve preverijo. 

Čisto na koncu pa še vedno prosimo, da nam tisti, ki imajo anonimko v necenzurirani obliki, le to posredujejo na naslov korupcija@hotmail.com. Sami bi želeli vedeti, katera so vsa navedena imena v anonimki.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Na Radiu Krka so zapisali, da se za anonimko Skupine X3/4 zanima tudi Računsko sodišče Republike Slovenije

    V komentarju na članek na spletni strani Radia Krka Skorumpirano Novo mesto?, je v odgovoru na enega izmed komentarjev novinar Radia Krka Robert Erjavec povedal, da je bila anonimka poslana tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije Republike Slovenije, na zaprosilo kriminalista pa jo je Radio Krka posredoval tudi kriminalistu Policijske uprave Novo mesto.

    No, sedaj so pa v novem članku priljubljenega dolenjskega radia objavili tudi informacijo, da anonimka zanima tudi Računsko sodišče Republike Slovenije.

    Prav tako pa naj bi na Radio Krka poklicali tudi nekateri lokalni politiki in spraševali, ali so omenjeni v anonimki in v kakšni vlogi.

    Potrebno je poudariti, da je Radio Krka objavil zgolj cenzuriran izvod anonimke na svoji spletni strani, zaradi česar se lahko o imenih, ki so v cenzururani anonimki zakrita, zgolj ugiba na podlagi drugih informacij v anonimki, ki pa niso zakrite. Nekatera imena je zatorej moč z večjo gotovostjo razvozlati, spet kakšna druga ne, ker ni dodatnih informacij o njih v anonimki.

    Razlog za takšno zanimanje pri nekaterih lokalnih politikih je očitno objava cenzurirane anonimke.

    Ravno zato bi bilo dobro vedeti tudi zakrita imena navedenih v anonimki.

    Upamo, da bodo enkrat ta imena tudi znana. Sami se zaenkrat za to, da izvemo vsa imena v anonimki, še ne bomo “grebli”, se pa še vedno priporočamo, da nam tisti, ki imajo necenzuriran izvod anonimke, le tega pošljejo na naslov korupcija@hotmail.com.

    Preberite si še novi članek Radia Krka.

    Radio Krka: Novomeški posli zanimivi za vse

  2. admin pravi:

    V Novem mestu se je očitno pojavila še ena anonimka. Objavili so jo v članku Radia Krka z naslovom: Nedotakljivi in nova anonimka.

    Nova anonimka govori o starih zadevah v Novem mestu.

    Anonimka se nahaja tukaj.

    Sicer je v članku tudi neka bizarna razprava, kjer nekdo novinarju Robertu Erjavcu precej ostro očita neobjektivnost, ta se brani (gre sicer za novinarja, ki je po našem mnenju eden bolj objektivnih in nepolitičnih novinarjev v Novem mestu, zato so očitki le temu neprimerni, nekateri se ne zavedajo, da Radio Krka zgolj objavi anonimke, ki verjetno prihajajo z desnega političnega pola, da pa to ne pomeni, da je sam medij ali novinar del neke zarote – nekateri pretiravajo, sploh pa kar zadeva konkretnega novinarja, ki se lahko pohvali z objektivnostjo – Radio Krka je preprosto prenosnik informacij, ne pa tisti, ki jih plasira in dejstvo je, da ta radio objavlja obe plati, kar je pravilno), spet drugi pa so kritiku Roberta Erjavca svetovali, naj se obesi. Tudi takšne razprave jasno kažejo, da je Novo mesto polno zdrah.

    Celotna zadeva je sicer postala že precej bizarna.

Odgovorite