petek, 17.februar.2012 - 07:53

Radio Krka je objavil anonimko proti Boštjanu Kovačiču in Alojziju Muhiču

“Nova” anonimka, ki so jo objavili na Radiu Krka neposredno napada Boštjana Kovačiča in Alojzija Muhiča.

Boštjan Kovačič je po zapisih v anonimki dejanski vodja Mestne občine Novo mesto.

Novomeškega župana Alojzija Muhiča anonimka opisuje kot oprodo Boštjana Kovačiča.

V Novem mestu se kuha kar precej stvari. Šef kuhinje pa je očitno novomeška SDS. Gre za očitke, ki zadevajo predvsem župana Alojzija Muhiča, pa ne samo njega. Pojavljajo se v javnih pismih in tudi anonimkah.

Naj na začetku povemo, da se Radio Krka neupravičeno sooča z očitki zaradi objave teh anonimk. V najnovejšem članku, kjer so objavili tudi PDF dokument z anonimko, smo prebrali tudi nekaj komentarjev na ta članek, kjer je neka oseba podala zelo neprimerne označbe zoper novinarja Roberta Erjavca, češ da je povezan v Kekčevo skupino in je podkupljen, da piše proti županu. Seveda so to čiste neumnosti. Gospod Robert Erjavec je znan kot novinar, ki je profesionalen in nepolitičen, Radio Krka je pa zgolj medij, ki posreduje informacije. Tega se nekateri očitno ne zavedajo.

Mislimo, da bi se morali nekateri zavedati reka “Don’t kill the messenger”. Torej. Ne ubij prenašalca informacij, saj to ni tisti, ki je kriv za slabe informacije. Robert Erjavec je v svoji že pregovorno znani duhovitosti kritikom odgovoril z besedami: “Tudi jaz vas imam rad”.

Radio Krka z Robertom Erjavcem je bil že v preteklosti žrtev napadov nanj. Robert Erjavec je tudi takratne napade pospremil z duhovitostjo.

Robert Erjavec napade nanj pospremi z duhovitostjo.

No, pristaši desnice pa so nato komentatorko, ki je resda neupravičeno napadla Roberta Erjavca, pozvali naj stori samomor, naj se obesi. To je precej bizarno.

Ta konkreten dialog tudi v komentatorskem delu pa kaže na to, da obstajajo v Novem mestu precej velike zdrahe.

Po tem intermezzu, ki ni bistven del članka, prehajamo na analizo anonimke.

Anonimka vsebuje očitke, ki so se pojavljali že v preteklosti, pred vsakokratnimi lokalnimi volitvami, zato posamezne stvari niso nove, čeprav pa so posamezna dejstva v anonimki tudi za nas nova. Anonimka torej ima svojo sporočilno vrednost, čeprav je pa vprašanje, koliko navedb v anonimki je resničnih. Žal v Novem mestu oziroma na Dolenskem obstajajo ljudje, ki so sposobni natveziti velike laži tudi v raznih spisih in dopisih. Iskreno povedano, sami to poznamo zelo dobro, zato smo precej skeptični glede stvari, ki prihajajo iz Novega mesta, tudi glede te anonimke. Dejstvo je, da so v Novem mestu sposobni pisanja laži in nekateri znajo biti pri teh lažeh zelo prepričljivi. V Novem mestu se znajo lagati tudi pod prisego nadzornim inštitucijam. Zatorej tudi takšne anonimke sami jemljemo z zadržkom. Ne rečemo, da je konkretna anonimka takšna, vendar skeptičnost je pri Novem mestu nujno potrebna.

Konkretna anonimka je zelo kritična do trenutnega župana Alojzija Muhiča, še bolj pa do njegovega predhodnika Boštjana Kovačiča.

Bistvo anonimke je kritika Boštjanu Kovačiču, ki mu anonimka očita nepravilnosti in tvorbo neke skupine ljudi, katere cilj je, kako čim bolj zaslužiti na račun Mestne občine Novo mesto z raznimi prekupčevanji, predvsem z zemljišči.

V anonimki je navedenih kar nekaj zadev. Anonimka očita Boštjanu Kovačiču celo ponarejanje glasov. Gre za primer, ki datira v leto 2002, v takratne lokalne volitve, ko so nekateri z desnice očitali Boštjanu Kovačiču, da je prišel na oblast s ponarejanjem glasov. V anonimki je zapisano, da je primer obravnavala policija (leta 2004), a da je po navodilu notranjega ministra primer bil pometen pod preprogo. Več o tem si preberite tukaj.

Navedbe v anonimki so v tem delu netočne. To zgodbo sami do določene mere poznamo. In sicer. Obstajali so očitki, da so na nekaterih voliščih glasovali tudi ljudje, ki na volitve sploh niso šli. Volilnim komisijam so očitali, da so v volilnih imenikih obkrožili tudi ljudi, ki niso prišli glasovat, in tako označili njihovo prisotnost, nato pa kar sami izpolnili volilne lističe in jih spustili v volilne skrinjice. Od tod očitki o ponarejanju glasov.

Novomeška policija je takrat res ukrepala. Pregledala je volilne imenike in potem na domu obiskala vse ljudi, ki so bili označeni, da so prišli glasovat, in jih spraševala, ali so glasovali. Zadeve so bile malo bizarne, saj je do preiskave prišlo vsaj dve leti po volitvah. Tudi tedanji protikandidat Franci Koncilja je bil začuden, zakaj je do preiskave prišlo tako pozno. Tudi policistom se je sicer to preiskovanje zdelo precej bedno, ampak so pač morali opraviti svoje delo. Policijska preiskava ni pokazala nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na volilni izid. Torej ni šlo za prikrivanje primera. Anonimka ta očitek, da je Boštjan Kovačič zmagal s prevaro, na več mestih omenja kot dejstvo, dasiravno to ne drži. Ta očitek se ni izkazal za pravilnega oziroma za takšnega, ki bi vplival na izid glasovanja.

Tako Boštjan Kovačič kot Franci Koncilja sta bila pri volilnem rezultatu zelo blizu eden drugemu. Franci Koncilja je imel neko volilno bazo kot nekdanji župan, ki je bil percepiran kot dober župan, pod katerim se je Novo mesto začelo razvijati, potem je prišlo do spora z njegovo stranko (predhodnico NSI), zaradi česar več ni imel tako močne podpore desnice. No, potem so se spet malo bolj povezali, ampak spori naredijo svoje. Verjetno je tudi to vplivalo na to, da ni uspel na volitvah, čeprav je bil dober župan, ki je v Novem mestu pustil pozitivne sledi. Njegova politična pot je po uspešnem mandatu zaradi nesoglasij s svojo stranko začela bledeti, razlog pa so bila do neke mere tudi neprijetna dogajanja v njegovi družini (samomor bivše soproge). Ampak to sedaj ni bistveno. Bistveno je, da ni bilo zaznanih nepravilnosti, ki bi vplivale na volilni izid.

Anonimka želi kot problematičnega prikazati Boštjana Kovačiča, ki da je ustvaril neko vplivno mrežo ljudi, katerih namen je bogateti skozi Mestno občino Novo mesto. Tudi župana Alojzija Muhiča anonimka omenja kot Kovačičevega človeka. Po anonimki sodeč naj bi levica po tem, ko se je ime Boštjana Kovačiča kompromitiralo, kot novega kandidata za župana določila Alojzija Muhiča, ki je takrat pridobival na popularnosti. Kljub temu, da je postal župan, pa anonimka želi sporočiti, da je občino iz ozadja še vedno vodil Boštjan Kovačič.

Alojziju Muhiču anonimka očita tudi druge stvari in to, če pripomnemo, zelo žaljivo. Želi se ga prikazati kot pomočnika agresorja v desetdnevni vojni, češ da je “zalagal agresorsko JLA s kruhom, mlekom in drugimi živili, čeprav je Teritorialna obramba (TO) začela blokirati JLA, da bi preprečila uničevanje in ubijanje”. No, ta del, kot tudi del, ki stranko SD označuje kot slovenske komuniste, kaže na dejstvo, da je anonimka prišla iz desnega političnega prostora v Novem mestu.

Alojzij Muhič naj bi, glede na zapisano v anonimki, v tistem času bil paradni konj Boštjana Kovačiča, ki je predvsem prek gasilske zveze imel veliko privržencev, zato so ga promovirali za župana, kar je tudi postal, v namen njegove županske kandidature so sicer ustanovili novo stranko Zveza za Dolenjsko. A kot že rečeno, naj bi po anonimki sodeč niti v ozadju še vedno vlekel Boštjan Kovačič prek svoje ekipe.

Anonimka omenja tudi, da naj bi bil promotor nove stranke Zveza za Dolenjsko nek pokvarjeni novinar. Njegovega imena iz anonimke žal nismo uspeli razbrati. 

Omenja se še nekaj primerov, ki jih je svoj čas precej podrobno obravnaval tudi novomeški medij Park. Gre za Zarjo. Precej pa je opisan tudi primer Komunale Novo mesto, katere direktor je svoj čas bil tudi Bojan Kekec, ki goji zamere do Alojzija Muhiča že nekaj časa, povečale pa so se, ko je izgubil na volitvah in kasneje tudi, ko ga je na mestu direktorja Komunale Novo mesto nadomestil Rafko Križman.

Ravno Bojan Kekec pa je tudi glavni politik, ki javno očita gospodu Muhiču precej stvari. Tudi ta anonimka, o kateri govorimo, je po določenih delih v njej sodeč prišla iz novomeške politične desnice, kar smo že povedali v tem članku.

Vzporedno z anonimkami se v Novem mestu pojavljajo tudi odprta pisma. Najbolj odmevna so tista občinskega svetnika iz vrst SDS-a, Bojana Kekca.

Anonimka v pretežnem delu govori o preteklosti, zelo majhen del pa se nanaša na novejše stvari, a tudi te se vlečejo izpred par let nazaj.

Zatorej sami menimo, da je ta anonimka starejšega datuma. In sicer gre verjetno za anonimko, ki je bila v večjem delu ali morda v celoti spisana pred zadnjimi lokalnimi volitvami leta 2010 kot del negativne politične kampanje proti Alojziju Muhiču.

Več kot očitno je, da se v Novem mestu vršijo kar precejšnji napadi in pritiski na Alojzija Muhiča, ki trajajo že kar nekaj časa. Ta anonimka je verjetno del širšega pritiska na Muhiča.

Recimo. Zadnja oblika pritiska je bizarna imitacija Anonymousa, ki se je zgodila v Novem mestu včeraj, vsaj po posnetkih na televiziji sodeč pa ni bila ravno odmevna. Gre za nek protest mladih. Zelo neprimerno pa je, da so bili vsi sodelujoči v maskah, no verjetno gre za predpriprave za maškare, ki bodo kmalu. Protestniki so sicer nastopili na pustni povorki v Novem mestu, a celotna pustna povorka naj ne bi bila del tega protesta, ampak je bil protest del pustne povorke. 

Na koncu podajamo tudi anonimko v slikovni obliki. Originalno pa si jo lahko preberete tukaj.

Anonimka proti Boštjanu Kovačiču in Alojziju Muhiču.

Za konec ponovno opozarjamo. Gre za anonimko. Informacije iz Novega mesta pa je potrebno jemati z zadržkom.



Značke prispevka:

Odgovorite