torek, 21.februar.2012 - 04:31

Preobrat v Novem mestu: Ali bo dvorana v Novem mestu vendarle zgrajena? Bo najbogatejše slovensko podjetje Krka d.d. vendarle pomagalo MONM?

Podjetje Krka d.d. naj bi Mestni občini Novo mesto pomagalo izpeljati projekt gradnje večnamenske dvorane

V slovenskih medijih se pojavljajo bolj optimistične informacije o usodi večnamenske športne dvorane v Novem mestu.

Če je še pred kratkim kazalo, da od projekta za izgradnjo nove športne dvorane na Portovalu v Novem mestu (pri novomeškem stadionu) ne bo nič, celo vlada je rekla, da na Ptuju in v Novem mestu dvorani nista realni, se sedaj pojavljajo žarki upanja.

Upanje v novo dvorano je spodbudilo podjetje Krka d.d., ki se je odločilo, da bo vendarle pomagalo tudi pri gradnji športne dvorane.

Na prvem razpisu za dvorano se je najprej javil Strabag, a se je nato umaknil, ker se je zbal. Strabag ni bil pripravljen prevzeti tveganja upravljanja in trženja dvorane.

Tudi drugi razpis je bil neuspešen in so ga celo podaljševali.

Občina se je nato odločila za tretji razpis, ki ga bo kmalu potrdil tudi občinski svet MONM. V tretje gre očitno rado, saj se je odzvalo mogočno podjetje Krka d.d., že sicer glavni mecen raznih organizacij v Novem mestu.

Celo župan Alojzij Muhič je podjetje Krka označil za zvestega športnega mecena. Kako niti ne bi, saj podjetje Krka d.d. podpira številne projekte in organizacije v Novem mestu.

Podjetje Krka, ki sponzorira tudi Košarkarski Klub Krka, je očitno, ko je uvidelo, da brez njegove pomoči ne bo nič, vendarle pristopilo k sofinanciranju projekta gradnje, ki ga je sicer vseskozi podpiralo (torej je bilo naklonjeno ideji o gradnji dvorane kot nenazadnje večina Novomeščanov), a sprva ni želelo sodelovati pri financiranju projekta. Torej. Krka je projekt vseskozi podpirala, ni pa od vsega začetka želela sodelovati v financiranju gradnje objekta.

A sedaj bo očitno podjetje Krka nosilo pomemben delež pri gradnji dvorane. Dvorano pa bo bojda pomagala graditi tudi (precej obubožana) država.

No. Kakorkoli že. Podjetje Krka Novo mesto je po novem bolj pripravljeno sodelovati tudi pri gradnji dvorane, ne zgolj načelno podpirati le to.

V podjetju Krka pravijo, da vsako leto namenijo okoli 4 mio evrov za donacije in sponzorstva v športu.

Projekt gradnje dvorane naj sicer ne bi podprla le Krka d.d., ampak celotno dolenjsko gospodarstvo. Glavni nosilec projekta iz zasebne sfere pa bi bila Krka d.d.

V Mestni občini Novo mesto pričakujejo, da bodo kmalu dobili gradbeno dovoljenje, da bodo lahko z gradnjo sploh začeli. Da bi začeli s projektom, potrebujejo vsaj začasno gradbeno dovoljenje (ki je potrebno tudi za črpanje državnih sredstev).

Ni še čisto jasno, kakšen bo novi projekt za gradnjo, ali bo morda nekoliko oklesten in bo upošteval finančno krizo, pa tudi domet občinstva v Novem mestu (morda bo dvorana nekoliko manjša) ali ne. Je pa sedaj bolj verjetno, da bo projekt zaživel oziroma bolje povedano, ima večje možnosti, da zaživi.

Očitno je vendarle prišlo do pozitivnega preobrata, za katerega pa je seveda poskrbela Krka d.d., brez katere ne bi bilo nič.

Na koncu podajamo še posnetek lokacije, kjer se bo nahajala dvorana.

Lokacija nove športne dvorane v Novem mestu

Slovenske novice: Novemu mestu dvorana, plačilo KZS bo počakalo

Žurnal: Dvorana v Novem mestu bližje

 



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Alojzij Muhič se je sicer nekoliko prestrašil evforije, ki bi lahko nastala ob novici o preobratu, in posledičnega razočaranja, če kljub vsemu projekt ne bi mogel zaživeti.

    Znano je namreč, da je Alojzij Muhič precej na udaru kritik novomeške opozicije, ki si želi njegove glave (njegovega odstopa).

    Zato je dodal, da brez 100 odstotkov financ projekta ne bodo zagnali. Torej Muhič želi imeti popolno finančno konstrukcijo, preden začne s projektom, da se izogne nevšečnostim v prihodnosti.

    Mestna občina Novo mesto je za projekt sicer že namenila denar, in sicer okoli milijon evrov za nakup zemljišč na Portovalu. Edino ta občina je tudi plačala kotizacijo (del kotizacije) od vseh mest, ki naj bi po prvotnih načrtih sodelovala na Eurobasketu 2013.

    V primeru, da pride do izvedbe projekta, pa bo občina, ko bo zmožna, plačala tudi poseben davek državi v vrednosti 170.000 evrov za spremembo namembnosti zemljišč.

  2. admin pravi:

    V podjetju Krka so ob novih informacijah, ki so jih objavili nekateri mediji, o tem, da bo Krka podprla gradnjo nove dvorane, precej previdni.

    Povedali so, da se mnenje o projektu pri podjetju Krka ni spremenilo.

    No. Zadeve so sedaj malo nenavadne. Krka je namreč pred časom imela mnenje, da projekt načelno podpira, da pa sama ne misli financirati gradnje objektov, ampak bo še naprej podpirala športne dejavnosti (sponzorirala klube).

    Takšna sporočila iz Krke so zato precej nejasna.

    Podjetje Krka bi moralo jasno povedati, ali držijo informacije, ki so jih nekateri mediji plasirali v javnost, da bo gradnjo podprlo, ali ne. Potrebno je torej jasno izraženo mnenje.

    Eno je namreč načelna podpora projektu, drugo pa sodelovanje v finančni konstrukciji projekta izgradnje nove večnamenske dvorane (pri Stadionu na Portovalu).

  3. admin pravi:

    V časopisu Dnevnik so rekli, da so se pozanimali in da podjetje Krka ne namerava finančno podpreti gradnje večnamenske športne dvorane v Portovalu.

    Očitno so bile informacije netočne, je pa res tudi to, da podjetje Krka ni eksplicitno zanikalo informacije.

    Služba za odnose z javnostmi podjetja Krka bi morala reči. Ne, mi ne bomo financirali projekta gradnje večnamenske športne dvorane, čeprav ga načelno podpiramo, ne pa da v podjetju niso sposobni stvari povedati jasno in glasno.

    No, morda še sami niso vedeli, kaj bi rekli.

    Morda gre za neke poskuse nekaterih, da vendarle speljejo projekt in so zadeve še v zelo sveži fazi, v fazi razmišljanja in tehtanja, ali bi šli v projekt ali ne.

    Podjetju Krka svetujemo, naj se v odnosih z javnostjo vede bolj odločno in na vprašanja odgovarja jasno in ne megleno.

    Pri gradnji dvorane gre za projekt, ki je finančno zahteven in tudi odmeven, zato so vsakršne informacije zelo občutljive.

    Iskreno povedano, nam so bile informacije o spremembi mnenja podjetja Krka nekoliko nenavadne (bizarne) že na samem začetku zato nismo bili čisto gotovi glede teh informacij. Naj povemo, da smo sprva to celo želeli zapisati v članek (pa potem nismo (odločili smo se, da članek vendarle napišemo malo bolj pozitivistično), smo pa članek zapisali na način, ki ne izraža gotovosti).

    Če bi do financiranja s strani Krke prišlo, bi to bilo izvrstno za MONM. Sedaj se pa nič ne ve.

    Očitno se mnogi bojijo projekta, kot smo že zapisali v enem prejšnjih člankov, tukaj.

    Recimo. Slovenija je imela velike težave že s Stožicami, ampak res pa je, da sedaj, ko pa stojijo, so pa zelo uporaben objekt, ki je Ljubljani v ponos.

    No, kakorkoli že. Kot stvari stojijo sedaj, je šlo za novinarsko raco oziroma plasiranje neresnične informacije v javnost. Nas sicer zanima, kdo v Krki je sploh plasiral v javnost informacijo, da naj bi Krka po novem sofinancirala projekt gradnje, torej, da se je pozitivno odzvala na razpis MONM.

    To bi morali povedati v Slovenskih novicah in pa seveda gospod župan Alojzij Muhič, ki je trenutno na dopustu.

    No, očitno je šlo le za izražanje želja in ne dejstev. V Novem mestu so pa informacije itak takšne, da jih je potrebno jemati z zadržkom.

    Dnevnik: Portoval med željami in realnostjo

  4. admin pravi:

    Še nekaj bi želeli pripomniti.

    Ideja o gradnji večnamenske dvorane v Novem mestu je še vedno živa in bo tudi v prihodnje. Sedaj je vprašanje le, ali bo zaradi finančne krize ideja realizirana že do Eurobasketa 2013, ali pa bo realizirana kasneje.

    Skratka. Ideja je živa. Projekti so začrtani.

    Problem je le v izvedljivosti.

    Morda se tudi v podjetju Krka d.d. bojijo, da bi v primeru, da sprejme odločitev o sofinanciranju, drugi financiranje skoraj v celoti prepustili Krki in bi potem morala Krka sanirati finančno konstrukcijo, medtem ko bi se drugi izgovarjali na pomanjkanje denarja.

    V Sloveniji je že sicer stanje takšno, da imajo mnogi ideje, a želijo, da jih financira nekdo drug, najpogosteje država, ali pa kakšno močno podjetje tipa Krka d.d. v Novem mestu.

    Morda se zato tudi v podjetju Krka d.d. bojijo sprejetja odločitve o sofinanciranju, ker se bojijo, da se bodo vsi naslonili nanjo in bo potem morala dati več denarja od predvidenega kot glavni financer, česar si pa ne želi, sploh pa ne v sedanjih kriznih časih. Zato formalno raje sprejme vlogo nekega stranskega udeleženca, ne pa vlogo tistega vlečnega konja, od katerega so vsi odvisni.

    Projekt je namreč zahteven tudi za takšno podjetje kot je Krka.

    Sicer se je govorilo, da naj bi k projektu pristopilo več podjetij na Dolenjskem.

    Morda bi morala MONM delati na tem, da res pridobi podporo širšega kroga podjetij, morda bo takrat tudi mogočna Krka bolj pripravljena podpreti projekt. Sedaj pa se najbrž boji, da bi s sprejetjem projekta vse padlo zgolj na njena pleča, kar bi lahko nekoliko omajalo celo njene investicije v osnovno dejavnost.

    Seveda pa je sedaj vse skupaj še v zraku. Smo pač v slabih finančnih časih.

  5. admin pravi:

    Vse kaže, da so iz Novega mesta v javnost spet pricurljale laži.

    Zato smo prek elektronske pošte na Službo za odnose z javnostmi podjetja Krka d.d. poslali naslednje sporočilo v želji priti do dna kontradiktornim informacijam, v katerih se omenja podjetje Krka d.d.

    • V nekaterih medijih (Slovenske novice, Žurnal) so se pojavile informacije, da naj bi podjetje Krka d.d. utegnilo sofinancirati izgradnjo nove večnamenske dvorane na Portovalu. Še več. Zapisano je, da naj bi se župan Alojzij Muhič pohvalil, da se je na razpis odzvalo podjetje Krka d.d., vir Slovenskih novic pa je potrdil, da se je odzvalo celotno dolenjsko gospodarstvo s Krko na čelu. Krka naj bi prispevala levji delež pri gradnji dvorane.

      Časopis Dnevnik je v včerajšnjem članku zanikal te informacije in zapisal, da podjetje Krka neposrednega finančnega sodelovanja pri gradnji nove športne dvorane ne načrtuje, čeprav pa gradnjo dvorane načelno podpira.

      Kako komentirate začetne informacije (v Slovenskih novicah), da naj bi se Krka odzvala na razpis za gradnjo večnamenske dvorane in tudi informacije, da naj bi se odzvalo celotno dolenjsko gospodarstvo s Krko na čelu, ki bi prispevala največji delež pri gradnji dvorane.

      Ali se je podjetje Krka res odzvalo na razpis, kot naj bi to povedal gospod Muhič?

      Vaše načelno stališče, da podpirate gradnjo večnamenske športne dvorane (pri financiranju katere pa neposredno ne boste sodelovali), je sicer znano že dalj časa, vendar kako komentirate nove informacije v zvezi s tem?

      Zakaj je novomeški župan povedal, da ste se odzvali na razpis, če vi sedaj to zanikate?

      Ali je kdo iz podjetja Krka d.d. Mestni občini Novo mesto pred kratkim dal kakršnakoli zagotovila, da se bo to podjetje aktivno vključilo v projekt gradnje s svojim finančnim vložkom, ali gre za popolno neresnico?

    Odgovora še nismo prejeli. V podjetju Krka d.d. so se po medijskem fijasku očitno ovili v molk.

    V podjetju Krka d.d. bi se očitno morali naučiti, da ne dajejo v javnost informacij, preden se sploh odločijo za kakšno zadevo. To namreč deluje zelo neprofesionalno. Čudimo se, da si je tako uspešno podjetje dovolilo takšen amaterski spodrsljaj.

Odgovorite