nedelja, 13.junij.2010 - 07:46

Vatikan bo v Sloveniji beatificiral nacističnega in fašističnega kolaboracionista

V Lojzetu Grozdetu mnogi Slovenci vidijo nacističnega kolaboracionista, zato niso navdušeni nad njegovo beatifikacijo s strani Vatikana. Nam je njegova beatifikacija sporna predvsem zato, ker je po našem mnenju precej politikantska.

 

Katoliška cerkev je med drugim znana po precejšnji naklonjenosti fašističnim in nacističnim oblastem v drugi svetovni vojni, zato ne preseneča, da se trudi častiti ikone, ki imajo nacistične ali fašistične konotacije.

Iz zgodovine je znano, da je cerkev po drugi svetovni vojni organizirala takoimenovane podganje poti, po katerih so nacistični vojni zločinci bežali iz Evrope predvsem v Južno Ameriko (kjer so se mnogi udejanjali v krvavih desničarskih diktaturah v nekaterih južnoameriških državah), znanstveniki pa tudi v ZDA.

Cerkvena naklonjenost fašistom in nacistom izvira iz njene nenaklonjenosti komunistom. Vsi, ki so bili proti komunizmu, so bili a priori pozitivni za cerkev. Ni odveč pripomniti niti tega, da so bili vsi glavni nacistični vodje izrazito prokatoliški.

V Sloveniji bo Vatikan beatificiral nekega anonimusa, ki ni dopolnil niti 20 let, ki se ga je povzdignilo v status mučenika zgolj zato, ker je bil ustreljen s strani partizanov.

Glede Lojzeta Grozdeta kroži več zgodb. Cerkev v želji po beatifikaciji, ki je uporabljena očitno zgolj kot še eden v nizu njenih ideoloških napadov na komunizem, želi prikazati smrt Lojzeta Grozdeta kot smrt nekega verskega dijaka, ki je umrl zgolj zato, ker je bil katolik. Po cerkveni verziji naj bi ga celo mučili pred smrtjo. Sicer je bil Grozde ubit v precej primitivnem delu Slovenije (Mirna na Dolenjskem), kjer so ljudje še dandanes kulturno precej zaostali – nek precej zaostali relikt preteklosti (takšna je, roko na srce, večina Slovenije, ki se na žalost ne more pohvaliti s kakšnim pretiranim mentalnim razvojem, razen redkih urbanih izjem – po štiriletni desničarski vladavini od leta 2004-2008 je stanje v Sloveniji še slabše, saj so preveč vpliva dobili izrazito nazadnjaški ruralni predeli Slovenije, kjer so ljudje še zelo nerazviti in zaplankani. Posledica je pa v tem, da je nazadnjaška miselnost dobila zamah tudi v preostalih delih države, kar je seveda slabo. Glavno krivdo za to nosijo predvsem desne stranke. Slovenija je torej mentalno v zadnjih letih nazadovala. Verjetno je del krivde tudi na slovenski katoliški cerkvi, ki pod krinko tradicionalnosti promovira primitivne družbene vzorce – vsaj v Sloveniji je temu tako).

Če se vrnemo h Grozdetu, ki je precej kontroverzna oseba.

Pojavljajo se namreč dvomi v resničnost navedb katoliške cerkve o mučeniški smrti Lojzeta Grozdeta. Predstavniki NOB pravijo, da je bil Grozde sicer ubit, ampak šele po sojenju, kjer se mu je dokazalo, da je fašistični in nacistični kolaborant, ki naj bi ovajal partizanske upornike in komuniste nacističnim in fašističnim oblastem, katere so potem nacisti in fašisti pobijali. Prav tako trdijo, da ni bil mučen, ampak zgolj ustreljen. Skratka. Vloga Grozdeta je precej sporna, saj je na posebnem sojenju razglašen za nacističnega kolaboracionista, ki je ob sebi imel prepustnico, dodeljeno s strani okupacijskih sil, ki mu je omogočala prost prehod.

To, da se je katoliška cerkev odločila beatificirati še enega nacističnega kolaboranta zgolj še utrjuje že sicer znano dejstvo, da je katoliška cerkev imela precej močne vezi tako s Hitlerjevo nacistično Nemčijo kot Mussolinijevo fašistično Italijo.

Zato beatifikacija Lojzeta Grozdeta ni ravno presenetljiva. To je pač kontroverzni del katoliške cerkve, ki je znana po hudem sovraštvu in odporu do komunizma. Komunizem in cerkev se namreč kot tekmovalni ideologiji nista nikoli preveč trpeli med seboj, čeprav sta si zelo podobni. Verjetno se ravno zaradi podobnosti nista trpeli.

Katoliška cerkev je znana po sodelovanju s fašističnim in nacističnim režimom v času druge svetovne vojne. Tudi na področju nekdanje Jugoslavije je bila povezava med cerkvijo in kolaboracionističnimi strukturami izrazito močna (čeprav je res, da je bilo tudi med partizani veliko katolikov, da ne bo pomote). Domobranska prisega jasno kaže, kako je bila religija nacističnim kolaboracionistom pomembna, poleg boja proti komunizmu.

Za Slovenijo je sicer znano, da so bili najhujši okupatorski kolaboracionisti najbolj goreči katoliki. Celo v domobranski prisegi so dvakrat omenili Boga.

 

No. Živimo v demokraciji. Če nekomu ustreza, da se Alojzija Grozdeta beatificira, mu pač ustreza. Sami beatifikacije ne bomo dojemali kot nič posebnega. Pa ne zato, ker gre za domnevnega nacističnega kolaboracionista, ampak predvsem zato, ker gre za anonimusa, ki se mu status mučenika po našem mnenju podeljuje zgolj zaradi nekega ideološkega boja (proti komunizmu), zato je beatifikacija zelo politikantska.

Torej. Če ponovimo. Sami beatifikacije ne bomo dojemali kot nič posebnega. Če pa komu to paše, pa tudi prav. Demokracija je sprejemanje različnih mnenj. In po svoje je prav tako, do določene mere in sicer, če mnenja ne kažejo odkritega sovraštva do nekoga, kar pa že presega meje vzdržnega.



Značke prispevka: ,

Odgovorite