nedelja, 19.januar.2014 - 12:47

Skrivanje kandidatov za vodstvo KPK zbuja dvome o (nadaljnji) kakovosti te komisije

FANTOMSKI RAZPIS ZA NOVO VODSTVO KPK

Država skriva imena prijavljenih kandidatov za novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije. To zbuja sum v to, da je razočarana nad prijavljenimi kandidati. Ali bo protikorupcijska komisija, kjer se še razpis za novo vodstvo komisije ne more izvesti transparentno, sploh lahko dobro opravljala svoje delo? Sami v to močno dvomimo.

Na mesto članov vodstva KPK se je prijavilo 55 kandidatov. Država in mediji imena prikrivajo.

Prizor iz filma Smiley

Sicer ne vemo, kdo vse se je prijavil za člane vodstva protikorupcijske komisije, kajti država skrbno skriva seznam prijavljenih. Najbrž zato, ker meni, da so imena tako slaba, da bi bil ugled države omajan, če bi se ugotovilo, kdo vse se je prijavil.

Tudi Borut Pahor naj bi, razočaran nad imeni prijavljenih, dal Goranu Klemenčiču jasno vedeti, da se lahko zgodi, da bo ta ostal na mestu predsednika komisije daljši čas (in bo postal dolgoletni predsednik komisije v odstopu – lahko tudi do konca mandata).

Sicer tudi sami dvomimo, ali so se prijavili dobri ljudje.

Namreč. Prijaviti se na organ, po tem, ko je prejšnje vodstvo, ki je uživalo določeno stopnjo avtoritete in spoštovanja, odstopilo od vodenja tega organa, češ da ni sposobno narediti ničesar v boju zoper korupcijo, ker ima zvezane roke, je lahko zgolj delo bodisi kariernih povzpetnikov, bodisi ljudi, ki vidijo možnost hitre zaposlitve, ali pa nekoga, ki vidi možnost političnega vplivanja na ta organ (takšnega človeka bi torej postavila neka politična stranka, ki si želi vplivati na delo KPK). Bog daj, da temu ne bi bilo tako, ampak težko verjamemo v drugo.

Tudi sami močno dvomimo, da so se na razpis za vodstvo komisije prijavila dobra imena. Žal država sramežljivo skriva ta imena, mediji, ki ponavadi vse izbrskajo, pa niso preveč zainteresirani, da bi objavili ta imena, tako da se ne ve, kdo so prijavljeni, razen nekaj imen ljudi, ki so šli v javnost in povedali, da so se prijavili.

Že dejstvo, da je razpis že na začetku čisto netransparenten, kaže na to, da so zadeve zelo čudne. 55 imen prijavljenih, pa javnost še ne ve, kdo so ta imena, znano je samo ene par imen ljudi, ki so to posredovali javnosti na lastno pobudo.

Vsak resen in premišljen človek, ki nima političnih interesov, se na mesto vodje Komisije za preprečevanje korupcije po tem, ko je njeno vodstvo tako klavrno odstopilo s svojih položajev, ne bi prijavil.

Bi pa želeli opozoriti na dejstvo, da je potrebno paziti, da v komisiji ne bodo nastopala imena, ki imajo za seboj kakšno politično stranko, sploh stranko SDS. V tem primeru bi bilo boljše Komisijo za preprečevanje korupcije Republike Slovenije kar ukiniti.

V primeru, da bi ta komisija postala politično obvladovana s strani stranke SDS, bi se lahko zgodilo, da bi se spremenila v organ za obračunavanje s političnimi nasprotniki in bi v popolnosti izgubila svojo kredibilnost.

Sicer je znano, da si je ukinitve komisije vse do nedavnega vseskozi želela tudi stranka SDS, a preseneča, da se na mesto komisije želi prijaviti Dimitrij Rupel iz SDS-a (človek, ki je sicer prestar za zasedbo tega mesta, saj izpolnjuje pogoje za upokojitev, ampak očitno mu je v penziji precej dolgčas, med drugim tudi zato, ker z ženo nimata otrok).

Morda bi bilo res najboljše, kot si tega želi tudi Borut Pahor, da v komisiji ostane staro vodstvo, kar bi se morda lahko zgodilo, če se ne uresničijo špekulacije nekaterih, da se Goran Klemenčič pripravlja na prevzem mesta gospodarskega ministra v vladi Alenke Bratušek.

Iskreno povedano, sami glede na takšno netransparentnost pri izbiri vodstva Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije, nimamo nobenega zaupanja več v to komisijo.

Če bi bile zadeve normalne, bi bila imena kandidatov za vodstvo komisije takoj objavljena v javnosti, tako da bi javnost vedela, kdo so potencialni kandidati, s takšnimi skrivalnicami pa je več kot očitno, da bo šlo pri protikorupcijski komisiji poslej za organ, ki še sam ni sposoben delovati transparentno, kaj šele, da bi se uspešno boril proti korupciji.



Značke prispevka:

Odgovorite