ponedeljek, 2.december.2013 - 09:32

Borut Pahor je začel s pripravami na iskanje novega vodstva Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije

Izbira novega vodstva komisije za preprečevanje korupcije bo opravljena pretežno politično.  Zatorej je na mestu vprašanje, ali ne bo novo vodstvo servilno politiki in bo zavestno sprejelo vlogo treh fikusov v s strani politike nadzorovane protikorupcijske komisije?

Borut Pahor se bo o boju proti korupciji pogovarjal z vsemi parlamentarnimi strankami. Politika bo imela tudi odločilen vpliv pri izbiri novega vodstva komisije, čeprav je staro vodstvo odstopilo ravno zaradi politike.

Borut Pahor in Janez Janša

 

Borut Pahor je poklical vse predsednike parlamentarnih strank na pogovore o izstopu Slovenije iz krize in o novem svežnju ukrepov za boj proti korupciji.

Obenem je Urad predsednika Republike rekel, da bo javno pozval vse, ki se čutijo kompetentne za boj proti korupciji, da se prijavo na mesta vodij Komisije za preprečevanje korupcije.

Če podamo izsek obvestila za javnost Urada predsednika Republike Slovenije:

Povedal je, da bo podal javni poziv, da se v roku tridesetih dni prijavijo vse osebe, ki menijo, da so kompetentne za to nalogo, hkrati pa bo pozval pet kvalificiranih predlagateljev (predstavnika vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta), da imenujejo po enega delegata v t.i. izbirno komisijo, ki bo pripravila seznam, iz katerega je predsednik republike dolžan imenovati nov senat komisije.

Kot je očitno, bodo o imenih odločale spet točno določene skupine ljudi, tako da bo ta poziv strogo nadzorovan.

Že vnaprej je več kot jasno, da bo kadrovanje novega vodstva protikorupcijske komisije nadzorovano skozi sita nekaterih interesnih skupin in bo močno politično.

Že beseda »kvalificirane nevladne organizacije« lepo kaže, da se misli o menju, kdo naj bo novi kandidat za vodenje KPK, vprašati zgolj nekatere organizacije, predvsem tiste, ki imajo zveze s politiko, saj jih (so)financira država.

Sito, ki bo odločalo o novem vodstvu komisije, bo sestavljeno iz predstavnikov naslednjih interesnih skupin:

  • Predstavnik vlade (politika)
  • Predstavnik državnega zbora (politika)
  • Predstavnik sodnega sveta (sodstvo)
  • Predstavnik uradniškega sveta (prikrita politika)
  • Predstavnik kvalificiranih nevladnih organizacij (prikrita politika).

O novih imenih bo torej odločala prvenstveno politika.

Ne smemo pozabiti, da je Goran Klemenčič s svojo vodstveno ekipo odstopil ravno zaradi nemoči pred politiko, sedaj bo pa ta ista politika (magari preoblečena v »kvalificirane« nevladne organizacije (torej tiste s seznama nevladnih organizacij)), spet odločala o vsem.

Zelo enostavno se lahko zgodi, da bodo nastavljeni trije fikusi, katere bo slovenska politika zalivala z vsakomesečno plačo.

Ne smemo pozabiti na dejstvo, da je Goran Klemenčič odstopil zato, ker se je počutil, da se nič ne premakne v boju zoper korupcijo. Preprosto ni želel biti fikus. Lahko pa da bo novo vodstvo komisije takšno, ki pa mu ne bo nič mar, če bo šlo za tri fikuse.

Imeli bomo torej neko komisijo, ki bo sama sebi namen.

Zatorej nismo ravno navdušeni nad tem, kako se bo izbiralo kandidate za novo vodstvo protikorupcijske komisije.

Slovenija ima preveč uradov, ki obstajajo samo zato, ker tako mora biti, ker to od njih nekdo pričakuje (recimo OECD), ki pa ne opravljajo svoje funkcije zadovoljivo in zato nimajo nobenega smisla.

Goran Klemenčič (ki roko na srce, rad odstopa s funkcij, kar je diskutabilno) ni želel biti del komisije, ki nima smisla. Ga bodo (njega in dva namestnika) nadomestili ljudje, ki jim to ne bo problem? Ali bomo poslej imeli komisijo, ki jo v popolnosti obvladuje slovenska politika, vodstvo v njej pa bodo prevzeli politiki servilni ljudje brez hrbtenice?



Značke prispevka:

Odgovorite