petek, 6.junij.2014 - 05:45

Ali je za odpoved posla Južni tok v Sloveniji posredno kriva stranka SDS?

Je ruski Gazprom sprejel odločitev o odpovedi projekta Južni tok skozi Slovenijo tudi zato, ker ne zaupa slovenski politiki in podjetju Plinovodi, katerega obvladuje slovenska politika, natančneje – Rusom izrazito nenaklonjena stranka SDS?

gazprom_logotip

 

Slovenijo je pretresla vse bolj verjetna odpoved milijardnega ruskega posla v Sloveniji. Gre za projekt Južni tok, katerega so Slovencem izmaknili Avstrijci.

Po eni razlagi se je Gazprom odločil, da južni tok ne bo potekal skozi Slovenijo zaradi tega, ker bi, če bi posel potekal čez Avstrijo, slovenski del južnega toka bil dodaten in zato nepotreben.

Rusi so verjetno Slovenijo nekaj časa še vedno dojemali kot partnerja zaradi rusko slovenskih prijateljskih povezav.

Vendar kriza v Ukrajini je verjetno naredila svoje.

Znano je, da je slovenska družba Plinovodi, zadolžena za izgradnjo Južni tok, povečini obvladovana s kadrom, ki je blizu stranki SDS.

Ob krizi v Ukrajini pa so na površje prišla tudi precej sovražna stališča stranke SDS do Rusije in Rusov nasploh. Za SDS je znano, da so veliki podporniki Julije Timošenko.

Kolikor je znano, je projekt Južni tok prvi dogovarjal Janez Janša, ko je bil leta 2006 predsednik vlade.

Sami se sprašujemo, ali obstaja možnost, da je ruski Gazprom projekt Južni tok ustavil tudi zato, ker je podjetje v Sloveniji, ki projekt izpeljuje (podjetje Plinovodi), obvladovano s strani stranke SDS, ki je Rusom močno nenaklonjena stranka.

Rusi so si morda rekli, da je čisto brez veze poslovati s Slovenijo, če projekt v Sloveniji obvladujejo Rusom nenaklonjeni SDS-ovci, za katere je znano,da so si priborili večinski vpliv v slovenski energetiki, saj vedo, da se tam nahaja denar.

Ker Sloveniji grozi, da bo SDS spet prevzela vodenje vlade, pa se Rusi bojijo tudi tega, da bi SDS zaradi evropskega nasprotovanja (vemo pa, da je SDS do EU najbolj servilna stranka), enostavno lahko delala težave pri izgradnji Južnega toka.

To moramo gledati v luči dejstva, da zahod (EU in ZDA) grozi Putinu z uvedbo gospodarskih sankcij zoper Rusijo. Če bi bila prihodnja oblast v Sloveniji oblast Janeza Janše, potem bi bila Slovenija zvesta zasledovalka interesov zahoda, torej tudi zvesta izvrševalka sankcij zoper Rusijo.

Za konec naj povemo, da se nam je zdelo vedno sila čudno, da stranka SDS po eni strani kaže takšno nenaklonjenost Rusiji in Rusom, po drugi strani pa z Rusi pelje projekt Južni tok skozi podjetje Plinovodi, ki je obvladovano pretežno s kadrom SDS-a.

Tu gre za precejšnjo dvoličnost.

V podjetju Plinovodi naj bi se zaposlilo kar nekaj vidnih SDS-ovcev oziroma njihovih družinskih članov, med drugim tudi odrasla hči Janeza Janše iz prvega zakona in sin vodje poslancev SDS-a v slovenskem parlamentu, pa še nekateri drugi iz vrst SDS-a. Precej dvolično je, da stranka SDS zaposluje svoj kader v podjetju, ki pelje ruski projekt v Sloveniji, po drugi strani pa kaže izjemno antipatijo in odpor  do Rusov. To dvoje nam ne gre skupaj. 

plinovodi_logotip

Sicer gospodarske zveze med državami niso isto kot politične zveze, ampak ravno v projektu ruskega Južnega toka je znano, da je EU v ta projekt v veliki meri vpletla politiko.

Po našem mnenju bi v primeru, da bi Rusi želeli nadaljevati projekt Južni tok tudi v Sloveniji, čemur zaenkrat ne kaže najbolje, morali preučiti kadrovsko sestavo podjetja Plinovodi in ugotoviti, ali je kader v Plinovodih Rusom sploh naklonjen, ali gre v posel z Rusi s figo v žepu.

Morda pa so Rusi to tudi storili in nad ugotovljenim niso bili preveč navdušeni in so zato postali nezaupljivi do Slovenije.

24ur.com: Milijardo evrov vreden projekt namesto Sloveniji v roke Avstriji?

Radio Krka:  Zaposlitev hčere predsednika vlade Nike Janša v državni družbi Plinovodi

RTV Slovenija: V upravi Plinovodov tudi kader SDS-a: Po zaposlitvah sina Jožeta Tanka in hčerke Janeza Janše v Plinovodih je podjetje v svoji upravi zaposlilo Sarah Jezernik, ki naj bi bila povezana z SDS-om.

Regional Obala: SDS Erjavca poziva k zadržanosti v pogovorih o Južnem toku

RTV Slovenija: Erjavec gre v Rusijo, SDS zahteva pojasnila



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Rusija bo očitno imela kar težko nalogo pri izpeljavi Južnega toka. Evropska unija namreč stopnjuje pritisk na države, čez katere naj bi tekel Južni tok.

    Tako so izvedli pritisk na Bolgarijo, ki se je pritisku že uklonila in ustavila izvajanje del v zvezi z Južnik tokom. Enako je storila Srbija, ki si prizadeva vstopiti v Evropsko unijo.

    Te odpovedi lahko ogrozijo tudi potek Južnega toka čez Slovenijo.

    Kot že rečeno, bi lahko bil projekt Južni tok v Sloveniji najbolj ogrožen, če bi v Sloveniji na oblast prišla Rusom nenaklonjena stranka SDS kljub temu, da je pogovore o Južnem toku sprva peljala prav prva Janševa vlada (nekje leta 2006).

    Ali se bo projekt Južni tok pod močnim pritiskom EU torej podrl kot hišica iz kart?

    Dnevnik: Po opozorilu EU Bolgarija in Srbija ustavili gradnjo plinovoda Južni tok

  2. admin pravi:

    Avstrijci se zavedajo pozitivnih pridobitev Južnega toka za Avstrijo.

    Avstrijci so pokazali, da se zavedajo interesov, ki jih ima Avstrija s plinovodom Južni tok in so brez oklevanja z Gazpromom podpisali sporazum o gradnji Južnega toka na ozemlju Avstrije. Podpis sporazuma so pospremili z besedami, da se v Evropi zavedajo, da potrebujejo ruski plin, saj zaloge evropskega plina kopnijo.

    Avstrija vseskozi aktivno sodeluje tudi z EU, kjer se aktivno zavzema za reševanje vseh težav glede Južnega toka z EU.

    Avstrijo bi lahko za zgled vzela tudi Slovenija, sploh člani stranke SDS, ki zaradi ideoloških razprtij spodkopavajo projekt Južni tok na Slovenskem in dokazujejo, da so s takšnim zdraharstvom skrajno škodljivi za Slovenijo.

    Dnevnik: Avstrija ob Putinovem obisku zapečatila sodelovanje pri Južnem toku

Odgovorite