torek, 3.avgust.2010 - 11:38

Prevent Global in Prevent avtomobilski deli gresta v stečaj

Rdeči križ Slovenije in slovenski Karitas sta združila moči pri pomoči delavcem Preventa, ki jih čaka bridka usoda brezposlenosti.

ŽELITE POMAGATI DELAVCEM PREVENTA?

TRANSAKCIJSKI RAČUN RDEČEGA KRIŽA

03100-1111112208, sklic 937043, pripis Prevent

TRANSAKCIJSKI RAČUN KARITASA

24100-8888888889

Usoda podjetja Prevent v Sloveniji je žalostna, a pričakovana. Dejstvo je, da je to podjetje že nekaj časa bilo v krizi, ki se je samo še stopnjevala, tudi zato, ker so lastniki vedno na skrivaj imeli željo proizvodnjo preseliti v cenejšo tujino.

Problem Preventa je bil med drugim, da ni vlagal v razvoj, ampak je samo delal dodelavne posle, dodatno ni razpršil tveganja na več kupcev. To se je v času gospodarske krize izpostavilo kot velik problem. Dodatno je bil problem v lastnikih, ki imajo svoj poslovni imperij tudi v tujini in jim ni bilo v interesu, da bi slovenski Prevent odžiral posle drugim podjetjem. Zato je Prevent vseskozi bil predviden za ugasnitev proizvodnje.

Kriza in posledični dolgovi so to prepričanje lastnikov samo še dodatno spodbudili. Ker pa je podjetje že itak v neperspektivni panogi (za razvito Evropo, zato, ker je delovna sila na vzhodu veliko cenejša), je interes lastnikov zadržati podjetje v Sloveniji še toliko manjši. Sploh pa zato, ker je Prevent v Sloveniji zadnje čase izvajal samo dodelavne posle (ti se ponavadi izvajajo v državah z zelo poceni delovno silo, Slovenija pa to ni kljub temu, da so plače šivilj izjemno nizke, a ne primerjalno globalno gledano).

Zaradi vsega tega je bil stečaj Preventa pričakovan. Stečaj je in še bo zelo prizadel delavce.

Tudi sami poznamo ljudi, ki so žrtve stečaja nekaterih Preventovih tovarn. Kar je najbolj žalostno, je to, da so ti ljudje še v času, ko je Prevent posloval normalno, zaradi izjemno nizkih plač Preventovih delavk trošili zelo racionalno in skrbno pretehtali vsak porabljen evro. Sedaj jih bo stečaj pahnil še globlje.

Ravno zato so se že zganile določene organizacije, ki ponujajo pomoč Preventovim delavcem.

Med njimi so Karitas, Rdeči Križ, sindikati, Centri za socialno delo, Zavod za zaposlovanje in drugi.

Rdeči Križ in Karitas delavcem že razdeljujeta pomoči v obliki prehranskih paketov. Centri za socialno delo svetujejo delavcem, kako priti do socialnih pomoči.

Problem Preventa je tudi v tem, da ima zaradi dolgov blokirane račune in zato delavcem ne more izplačati plač, mnogi pa plač niso prejeli niti za junij, kaj šele, da bi jih za julij, ali pa prejeli regres.

Da je stanje v podjetju kritično, pričajo tudi besede enega izmed lastnikov, Janka Zakeršnika, ki je na očitke, da lastniki nočejo oddati svoj delež drugemu, ker ga želijo zadržati, odgovoril, da to ni res, da je nekaterim ponujal delnice podjetja celo zastonj, samo da poskušajo rešiti podjetje.

Ne gre pozabiti dejstva, da Prevent bremenijo še dolgovi, ki so nastali tudi zaradi nekaj slabih poslovnih odločitev in neuspešnih osamljenih poskusov prestrukturiranja podjetja oziroma želje za ukvarjanjem s še drugimi dejavnostmi.

Na vse to pa pride še stotnija delavcev, ki sami predstavljajo strošek, kar zadeva plače in prispevke, ki jih morajo delodajalci plačevati zanje.

Vlada si prizadeva rešiti podjetje, a očitno šele po stečaju. Namreč. Po stečaju se vsi delavci znajdejo na cesti, nato pa bi morebitni novi investitor bil odrešen bremena obstoječih delavcev. Težko je verjetno, da bo vladi uspelo v kratkem času prepričati kakšnega potencialnega kupca, a to se bo videlo do jutri.

Za delavce je bolje, da razmišljajo o črnem scenariju, ki je najbolj verjeten. Če bo bolje, se bodo bolj veselili. Lažnega upanja pa tudi večina delavcev nima.

Zanimivo je tudi sodelovanje Karitasa in Rdečega križa. Ti dve humanitarni organizaciji, ena cerkvena in ena posvetna, sta se odločili, da skupaj pomagata delavcem Preventa in sicer po določenem sistemu. Karitas bo delil pomoč delavcem, katerih priimki se začnejo od A – M, Rdeči križ pa bo delil pomoč ljudem, katerih priimki se začnejo od N do Ž. V ta namen so se dogovorili tudi o tem, da bodo delili podobne pakete pomoči z vidika cenovnega ranga živil v paketih, da se kdo ne bi počutil prikrajšanega.

Na časopisu Dnevnik so obiskali tako Rdeči Križ kot Karitas oziroma katoliško cerkev, ki pomaga delavcem Preventa.

Naj opozorimo, da mora država poskrbeti za vse delavce Preventa. To niso samo delavci slovenjgraške tovarne, ampak tudi drugih, recimo tovarne na Mirni na Dolenjskem, kjer so delavci prav tako ostali brez dela in so na čakanju, prejemajo pa polno nadomestilo plač (čeprav sedaj zaradi blokiranih računov Preventovih družb  tudi oni ne prejemajo plače oziroma nadomestila).

Več si preberite v spodnjih člankih:

RTV Slovenija: V Slovenj Gradcu bije dvanajsta ura

Dnevnik: V Preventu stanje kolektivne depresije; scenarij Mure najbolj realen tudi za slovenjegraški Prevent

Večer: Danes napoved stečaja dveh Preventovih podjetij?

Delo: »Nočemo, da bi posel odšel kam drugam«

24ur.com: Večina delavcev stavka doma

Žurnal: Dve Preventovi podjetji danes v stečaj

Dossier korupcija: Prevent Global v Sloveniji pred dokončnim propadom. Proizvodnja se seli v cenejšo tujino.



Značke prispevka: ,

Odgovorite