nedelja, 15.marec.2015 - 16:55

Vatikan se je v skrbi za kristjane na Bližnjem vzhodu zavzel za vojaški napad na ISIL in njegovo uničenje

V zvezi z grožnjo ISIL-a se pojavljajo tudi pomisleki o uporabi jedrskega orožja proti ISIL-u.

Ali bi bila islamska država poražena, če bi mednarodna skupnost na (trenutno) “glavno” mesto islamske države Mosul odvrgla manjšo atomsko bombo, katere obseg bi bil omejen le na omenjeno mesto?

Tudi Vatikan, središče katoliške cerkve, se je, zavedajoč se grožnje, ki jo ISIL predstavlja svetovnemu miru, zavzel za uničenje islamske države s pomočjo vojske.

Uporabo vojaške moči proti ISIL-u je mednarodni skupnosti predlagal vatikanski nadškof Silvano Tomasi

nadskof_silvano_tomasi_Wikipedia

V Vatikanu se zavzemajo za vojaške enote, ki bi se podale v boj proti islamski državi. Glavni motiv Vatikana je zaščita kristjanov na Bližnjem vzhodu.

Čeprav pa je rešitev tudi drugačna.

Vsi vemo, da ZDA zasledujejo politiko uničenja islamske države s pomočjo vojaških letal, ki bombardirajo sile ISIL-a.

Vojaško bomardiranje s strani ZDA in zaveznic je sicer dalo rezultate, a ti so precej borni. Morda je težava v tem, da je orožje, ki ga uporabljajo ameriški bombniki, prešibko.

Zato se pojavljajo razmišljanja o spremembi orožja, s katerim zavezniške sile napadajo sile ISIS-a.

Takojšnji učinek bi na moč ISIL-a prav zagotovo imelo, če bi zavezniške sile na trenutno najpomembnejše mesto islamske države, Mosul, odvrgle atomsko bombo manjšega obsega.

Glede na dejstvo, da je vojaško rešitev problema islamske države odobril tudi Vatikan, je morda vredno premisliti tudi o tem scenariju.

Vprašanje je le, od kod bi se izvedel jedrski napad. Razen ZDA bi lahko le tega izvedla edina država v okolici, ki uradno premore jedrsko orožje. To je Izrael.

A problem Izraela je v tem, da se Izrael trenutno ne počuti toliko ogroženega s strani ISIL-a, ampak za Izrael največjo grožnjo predstavlja Iran.

Iranci Izraelce večkrat sprovocirajo z videozapisi, kjer aludirajo na iranski jedrski napad na Izrael. Izrael je zato v strahu, da je iranski jedrski program namenjen temu, da država pridobi jedrsko orožje.

Kakorkoli že. Očitno je stanje vojne v Siriji in Iraku dobilo nove razsežnosti, saj imamo sedaj situacijo, ko v boj proti ISIL-u kliče celo Vatikan.

The American Interes: Vatican Calls for Use of Force Against ISIS



Odgovorite