petek, 2.oktober.2015 - 21:50

Države s strani ZDA vodene koalicije bi morale sirske upornike pozvati, naj položijo orožje oziroma ustavijo boj proti Bašarju al Asadu.

EU (predvsem Nemčija) bi morala podpreti ruska prizadevanja za vzpostavitev miru v Siriji. Čim hitrejši mir v Siriji bo namreč omilil tudi begunsko krizo v Evropi, pod bremenom katere se je začela lomiti tudi Nemčija.

Angela Merkel bi morala voditi bolj konstistentno politiko glede podpore ruski politiki v Siriji, če želi, da se zadeve v Siriji popravijo. Nemčiji bi pa to zelo koristilo, ker se ji je že začelo poznati, da je breme beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, postalo preveliko tudi za Nemčijo. Ravno zato je potrebno stremeti k čim hitrejšemu koncu vojne v Siriji. Do tega pa lahko pride samo z jasno podporo Rusiji, ki je očitno prevzela iniciativo za reševanje stanja v Siriji.

angela_merkel_in_vladimir_putin

Države s strani ZDA vodene koalicije, to so poleg ZDA še Velika Britanija, Francija, Nemčija, Turčija, Katar in Savdska Arabija, so Rusijo pozvale, naj ne napada položajev »osvobodilne vojske« Sirije. Te države Rusiji očitajo, da ne napada ciljev islamske države, po drugi strani pa napada sile upornikov, ki jih podpirajo ZDA, med napadi pa da so bile tudi civilne žrtve.

Rusija se na obtožbe ne odziva, oziroma jih zavrača, dodatno pa pravi tudi to, da poleg ISIL-a napada tudi nekatere druge skupine, ki so prav tako teroristične ali podprte s strani teroristov, predvsem Al Kaide.

Če podamo še naš pogled na stvari.

Dejstvo je, da je Rusija prišla v Sirijo po klicu na pomoč s strani Bašarja al Asada.

Njen glaven cilj v Siriji je premagati islamsko državo, ampak poleg tega tudi druge skupine, ki predstavljajo nevarnost za Bašarja al Asada.

Po našem mnenju bi bilo nujno potrebno, da ameriška koalicija sil pove sirskim upornikom, da bodisi položijo orožje, bodisi sklenejo premirje z Bašarjem al Asadom in po novem delujejo z njim, ne pa da se bojujejo proti njemu.

Namreč. Uspeha v Siriji ne bo, če se bodo različne skupine borile ena proti drugi.

Zadeve se morajo skristalizirati na zgolj dve široki skupini. Eno je potrebno podpreti, proti drugi pa načrtovati napade.

Poenostavljeno gledano to je napad drugih na islamsko državo, ampak v praksi je pa to lahko tudi napad na druge skupine.

Če se želi sformirati učinkovita koalicija, bi morala s strani Amerike vodena koalicija, namesto da poziva Rusijo, naj ne napada tudi njihovih skupin, tem skupinam povedati, da se preusmerijo zgolj v boj zoper islamsko državo, ne pa proti Bašarju al Asadu.

Torej. Te skupine morajo spremeniti miselnost in postati zaveznice Bašarja al Asada.

Le tako se bodo zadeve odvijale v pravo smer.

Rusija preprosto ne more delati velikih razlik med skupinami, ki napadajo Bašarja al Asada, saj mora kot njegova zaveznica na vse, ki napadajo Asada, gledati kot na sovražnke.

Ne more se osredotočati le na napade na ISIL, drugim skupinam pa pustiti, da se gredo vojno proti Asadu.

To je napačna strategija.

Zahod mora spoznati, da je potrebno ohraniti Asadov režim, ki pomeni kontinuiteto sirske države. Padec Asada bi namreč pomenil padec Sirije kot države.

Skupine, ki jih podpirajo ZDA, so skupine brez konkretnih državnih struktur. Kot takšne ne morejo nadomestiti oblasti Bašarja al Asada.

Ravno zaradi tega mora ameriška koalicija spremeniti mnenje o Bašarju al Asadu in pozvati svoje skupine, da se borijo proti islamski državi, ne pa proti Asadu.

Če se te skupine s tem ne bi strinjale, bi bile po našem mnenju čisto legitimna tarča napadov ruskih letal.

Za konec pa ponavljamo, da se nam zdi napačno, da je v ameriški koaliciji držav tudi Savdska Arabija. Prisotnost Savdske Arabije v ameriški koaliciji znižuje moralno vrednost omenjeni koaliciji držav proti terorizmu.

Namreč. Takšna koalicija s Savdsko Arabijo izzveni bizarno. Ljudje se upravičeno sprašujejo, kako lahko neka država, o kateri je toliko govora, da podpira teroriste, sodeluje v protiteroristični koaliciji držav.

Savdska Arabija in boj proti terorizmu – to je za nas skrajno bizarna kombinacija, ki samo dokazuje, da ZDA očitno v Siriji ni do tega, da bi se resno lotile boja zoper terorizem.

Če strnemo.

Ameriška koalicija sil naj najprej pozove uporniške sile, ki jih podpira v Siriji, da prenehajo z napadi na Bašarja al Asada, šele takrat lahko pozivajo Rusijo k ustavitvi napadov na te sile.

Dodatno pa naj ameriška koalicija premisli, ali je pametno, da ima Savdsko Arabijo v svojih vrstah. Ne samo, da to ni pametno, to je po našem mnenju srhljivo.

Za konec še besede. Rusija očitno vodi dobro premišljeno vojaško akcijo, pri kateri bi morala vztrajati, če želi, da akcija dejansko da rezultate.

Zahodne sile s svojimi pozivi želijo zmanjšati učinkovitost ruske akcije v Siriji, kar ni dobro za končni cilj, to pa je vzpostavitev miru v Siriji. Zahodne države bi morale spremeniti razmišljanje o strategiji boja v Siriji, ker je obstoječa strategija, ki jo imajo, očitno napačna.

Tudi Angela Merkel je povedala, da brez Rusije rešitve v Siriji ne vidi. Tega mnenja naj se Angela Merkel drži.

Ameriško vodena koalicija bo morala spremeniti stališče sirskih upornikov glede Bašarja al Asada. To bo nujno potrebno za vzpostavitev miru v Siriji.

Če tega ameriško vodena koalicija ne bo storila, potem po našem mnenju ni za to, da se vzpostavi mir v Siriji.



Značke prispevka: ,

Odgovorite