sobota, 7.avgust.2010 - 14:54

Katero podjetje bo pomagalo Mirnskemu Preventu?

Slovenj Gradcu (Prevent Globalu) bo pomagal Boxmark, kdo bo pomagal obratu Preventa Avtromobilski deli na Mirni? Kdo sta dva interesenta?

Na Mirni niso zelo zaskrbljeni zaradi stečaja Preventa, saj so v tamkajšnjem profitnem centru Preventa Avtomobilski deli rekli, da imajo dva interesenta za nadaljevanje proizvodnje pri njih. V prejšnjem članku na temo Prevent, ki govori o Boxmarku, smo rekli, da ni dobro, da Boxmark svojo “pomoč”, to je posel razdeli na dva obrata, ampak je bolje, da pomaga le Preventu v Slovenjgradcu že zato, ker je to gospodarsko bolj občutljiva regija, saj ima Mirna več drugih podjetij in trenutno ni tako ogrožena.

To seveda ne pomeni, da pravimo, da se Mirni ne sme pomagati. Daleč od tega, rekli smo, da le Boxmark ne bi rabil deliti posla na dva dela, ker so kapacitete v Slovenj Gradcu prevelike, da bi bilo to smotrno glede na to, koliko mest želi odpreti (500 – 700). Bi bilo pa dobro, da mirnski obrat pridobi neko drugo podjetje. Gre namreč za obrat z 250 delavci. To je ena lepa številka in bi se zagotovo lahko našel nekdo, ki bi pomagal mirnskim delavkam in posredno njihovim družinam, ki so trenutno v stiski.

Dobro bi bilo, da na Mirni povedo, katero podjetje so imeli v mislih, kar zadeva nadaljevanje dela.

Govorilo se je celo, da to podjetje ne bo samo obdržalo vseh delavcev, ampak celo na novo zaposlovalo. Spet upamo, da to ni Boxmark. Namreč. Boxmark razmišlja o 500 – 700 delavcih. Mirnski obrat je premajhen za takšno število. Če pa bi tam bilo zaposlenih 250 delavcev, pa bi jih ostalo relativno premalo za veliko večjo tovarno Prevent Global v Slovenj Gradcu.

Dobro bi bilo, da se najde pozitiven scenarij tako za Slovenj Gradec kot za Mirno, saj so v obeh mestih delavci ogroženi.

Sami smo prvi opozorili na potrebo po tem, ker smo opazili, da drugi mediji zanemarjajo Mirno in da vidijo samo Slovenj Gradec, da naj se ne pozabi na delavce z Mirne, da so tudi tam delavci, ki jim je potrebno pomagati in posledično tudi njihovim družinam, od katerih so se že, ko so delali, nekateri srečevali s problemom preživetja. Nato so se mediji in tudi državne inštitucije bolj posvetili tudi omembi tega podjetja in pomoč delavcem preusmerili tudi k delavcem z Mirne, kar je prav. Pomagati je potrebno vsem.

Prevent Globalu naj pomaga Boxmark, zanima pa nas, kdo je predviden za nadaljevanje posla na Mirni.

Upamo, da se bo po stečaju Preventa dobro izteklo za vse delavce, saj bodo tako vsaj delno preskrbljene tudi njihove družine.

POMEMBNI DODATEK (16.9.2010):

Na začetku ni bilo jasno, kateremu podjetju bo dejansko pomagalo podjetje Boxmark. Sedaj je jasno. Pomagalo bo podjetju Prevent Avtomobilski deli in ne podjetju Prevent Global. To je potrebno upoštevati in skladno s tem spremeniti informacije v zgornjem članku. Sami smo bili najprej kritični, ker ni bilo jasno, kateremu podjetju bi Boxmark pomagal. Če bi želel zaposliti 500-700 delavcev, bi to lahko zagotovil Prevent Global, sicer drugi. Izkazalo se je, da bo podjetje pomagalo le Preventu Avtomobilski deli, kar je prav, saj smo sami bili proti mešani pomoči (Tako Preventu Global kot Preventu Avtomobilski deli). Naj pojasnimo še nekaj. Poleg Preventa Global je v Slovenjgradcu še manjši obrat Preventa Avtomobilski deli. To je povzročilo določeno zmedo.  Ko se govori o Slovenj Gradcu je torej potrebno ločiti med tema dvema deloma.



Značke prispevka: ,

Odgovorite