torek, 17.avgust.2010 - 07:12

Večina ljudi je za stečaj Vegrada, s skupno akcijo to lahko tudi dosežejo

Prokatoliški in prodesni gospodarstveniki se v gospodarstvu niso izkazali za najboljše, zato ne bi bilo slabo, da se njihov vpliv na slovensko gospodarstvo omeji. Stečaj podjetja Vegrad, ki predstavlja eno izmed tragičnih zgodb slovenskega gospodarstva, bi bil že en takšen korak v tej smeri, ki bi slovensko gospodarstvo usmeril na pravo pot.

Vegrad je podjetje, ki je bilo ves čas obvladovano s strani slovenske politične desnice. Slovenska politična desnica, na katero ima velik vpliv slovenska katoliška cerkev, je poleg izrazitega nazadnjaštva, ki spominja na islamski fundamentalizem, znana tudi po nestrpnosti, celo fašistoidnem obnašanju, zato ne preseneča, da so bili tuji delavci v podjetju obravnavani kot tretjerazredni delavci, malodane kot sužnji. Na to kažejo tudi številne zgodbe in nepravilnosti v podjetju, sploh življenje tujih delavcev v nevzdržnih pogojih, celo s ščurki in popolno nespoštovanje delavcev, sploh takšnih, ki niso sodili v skupino katoličanov. Gre torej za diskriminatorno ravnanje, ki ima svoje vzroke v tem, da je podjetje obvladovala desna prokatoliška politična klika v državi (v katero sodijo stranke tipa NSI, SDS, deloma tudi SLS).

Sedaj za Vegrad obstajata dve možnosti, prisilna poravnava ali stečaj. Le sedanja prodesna uprava se zavzema za prisilno poravnavo, vsi drugi, ekonomisti, sindikati, delavci Vegrada in tudi država (gospodarska ministrica in slovenska vlada) pa se zavzemajo za stečaj podjetja Vegrad.

Dejstvo je, da Vegrad delavcem dolguje ogromne količine denarja, plač nekateri niso dobili že od aprila, sedaj smo pa že avgusta. Nekateri delavci in tudi podizvajalci so že čisto na robu živcev, saj več ne vedo, kako pridobiti nazaj denar, ki jim pripada, zato so še toliko bolj ogorčeni zaradi napovedi o uvedbi prisilne poravnave, ki bi agonijo le teh zgolj še podaljšala.

Problem je tudi v tem, da je gradbeni sektor v Sloveniji preveč zasičen, tako da propad kakšnega podjetja v gradbenem sektorju za Slovenijo niti ne bi bil tako zelo slab, saj bi se tako razbremenila druga podjetja v panogi. Slovenija ima torej sedaj celo priložnost razbremenitve gradbenega sektorja s tem, da bi šlo eno podjetje, ki ga itak vodi slovenska politična desnica, ki je, roko na srce, pošastna in prava sramota za skupino evropskih desnih strank zaradi svoje ksenofobnosti in grozljive nestrpnosti, fanatičnega nazadnjaštva ter zlaganosti (tega v drugih evropskih desnih strankah ni v takšni meri kot v Sloveniji po našem mnenju – v Sloveniji je razvoj politične desnice šel v zelo napačno smer in je ta postala malodane neka promotorica močnega katoliškega fundamentalizma, ki ima celo obrise islamskega fundamentalizma, tako nazadnjaški je, vsaj v Sloveniji).

Skratka. Za samo gospodarstvo ne bi bilo sploh tako tragično, da pride do stečaja Vegrada.

Nekateri razmišljajo, da bi namesto Vegrada po stečaju lahko zaživelo nekaj manjših podjetij.

Sedaj je potrebno samo, da se kljub temu, da se vodstvo nagiba k prisilni poravnavi podjetja, prepriča le tega in tudi upnike, da raje izberejo stečaj.

Ta scenarij je možen in sicer zelo preprosto. Ker delavci niso prejeli plač že od aprila meseca, imajo vso pravico do stavke, celo splošne stavke. Stavka bi zagotovo pomenila dodaten pritisk na upravo podjetja. Če bi trajala dovolj dolgo, bi lahko prepričala tudi vodstvo, da izbere stečaj namesto prisilne poravnave.

Dodatno je že predsednica LDS-a napovedala, da se bosta s primerom Vegrada začeli aktivno ukvarjati tudi ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje. To bi lahko bil dodaten pritisk na Vegrad.

Če smo iskreni, nam zaradi dejstva, ker Vegrad obvladuje slovenska politična desnica, ki se je tudi v Vegradu izkazala za skrajno problematično in celo nestrpno, podjetja kot takšnega sploh ni žal, podjetje ima eno zelo slabo zgodovino ravnanja z delavci, ki jasno kaže sistem delovanja prokatoliških silnic v slovenski državi, ki imajo obeležja fašistoidnega delovanja, kar kaže na potrebo po tem, da se slovensko katoliško cerkev in ljudi, povezane z njo, drži na povodcu, kar zadeva ravnanje z ljudmi in vpletanje v državo.

Celo v Vatikanu (Franc Rode) so bili ogorčeni in osramočeni nad tem, kar se dogaja v Sloveniji, verjetno še sami niso vedeli, da so ravno slovenski katoličani, torej vneti pripadniki slovenske katoliške cerkve, povzročali takšen teror nad tujimi delavci v Sloveniji. Mogoče so pa to vedeli in so tudi zato bili v Vatikanu še toliko bolj osramočeni. Vendar ta problem bodo morali rešiti v zvezi s slovensko katoliško cerkvijo, ki je problematična. Na žalost je tudi ideološko obremenjena in naslonjena na politične silnice, ki častijo nacistične in fašistične slovenske kolaboracioniste, rezultat česa je bila tudi beatifikacija Alojzija Grozdeta, ki je bila popolnoma neprimerna in se čudimo, zakaj jo je Vatikan sploh sprejel, saj smo mnenja, da antikomunizem ne more biti zadosten razlog za beatifikacijo nekoga. Takšne sporne beatifikacije mečejo luč dvoma tudi na druge beatifikacije s strani Vatikana. Ne vemo, kako so si lahko dovolili beatifikacijo človeka, ki je nosil dopis lokalnemu cerkvenemu duhovniku, povezanem z nacističnimi in fašističnimi silami, na katerem je potekala korespondenca za dostavitev seznama ljudi, ki jih je potrebno pobiti s strani nacistov in fašistov. Beatificirati takšnega človeka je sramota. Ne vemo, kdo je tako zavedel Vatikan, ali se je pa Vatikan zavestno odločil, da bo beatificiral tako problematično osebo zgolj zato, ker naj bi bila usmrčena s strani komunističnih sil zaradi kolaboracionizma. Praktično je Vatikan beatificiral vojnega zločinca. Ali je Vatikan slovenska katoliška cerkev tako zelo zavedla ali kaj ali pa je ideološka obremenjenost s komunizmom (ki je itak že preživeta ideologija, ki praktično več ne obstaja) tako močna?

Skratka. Katoliška cerkev v Sloveniji je spet pokazala eno pošastno vlogo, ki jo ima za slovensko družbo, sploh prek svojih političnih izpostav (tu je še nekako najbolj izpostavljena stranka NSI, ki je predhodnica SKD, v kateri je dalj časa bila glavna tajnica ravno direktorica Vegrada, Hilda Tovšak).

Torej. Stečaj Vegrada bi lahko bil izveden, če pride do usklajene akcije, s katero bi se prepričalo tudi vodstvo in nadzorni svet družbe, da sprejme ravno to rešitev.

Nato pa naj se razbije podjetje na več manjših družb z novimi lastniki, ki naj ne bodo prihajali s strani slovenske politične desnice ali slovenske katoliške cerkve, ker se ti že iz prejšnjih primerov niso izkazali za dobre (tudi v drugih primerih podjetij, ki so bila obvladovana s strani slovenske politične desnice, je polno informacij o nepravilnostih, ponekod celo o hudi korupciji, kar kaže na precejšnjo obremenjenost prokatoliške politične desnice v Sloveniji s kriminalom. Kot da bi v Sloveniji veljala neka praksa na desnem političnem polu, počnite karkoli, itak vas bo slovenska katoliška cerkev odrešila grehov za vsa kazniva dejanja, ki jih storite, to je nekaj v stilu delovanja italijanske mafije, ki je tudi povezana s katoliško cerkvijo z namenom odrešitve grehov. Takšen razvoj slovenske politične desnice v smeri kriminala nas je po pravici povedano zelo razočaral in veliko primerov kaže, da je politična desnica zelo problematična. Žal pridobiva na moči zaradi krize in zaradi pretiranega vpliva slovenske katoliške cerkve na slovensko družbo, kar ni dobro).

No. Po stečaju Vegrada pa bodo odprte možnosti za nove priložnosti. Skratka. Stečaj bi bil morda res boljši od poravnave, čeprav se uprava nagiba k prisilni poravnavi.

Z usklajeno akcijo posameznih akterjev smo prepričani, da bi se lahko tudi nadzorni svet prepričalo k čimprejšnji uvedbi stečaja omenjenega podjetja. Bistvo je, da zaradi prenasičenosti gradbenega sektorja, kakšne pretirane škode ne bi bilo, sploh pa glede na to, da to podjetje obvladuje problematična slovenska prokatoliška desnica, ki ne daje nobene dobre perspektive za prihodnost, zato je boljše, da se jo umakne iz vpliva na gospodarstvo, ker je ta ponavadi zelo slab (nestrpnost, korupcija, kriminal v stilu italijanske mafije).

Znano je tudi, da je gospodarska ministrica v času svojega nastopa na ministrsko mesto dejala, da bi bilo najboljše, da nesposobni gradbinci propadejo. Sedaj je priložnost, da se ta scenarij tudi uresniči in se da več prostora preostalim gradbincem s stečajem podjetja Vegrad.



Značke prispevka:

Odgovorite