sobota, 28.avgust.2010 - 05:02

Afera Prijatelj: Župan Divače bo vložil odškodninsko tožbo proti Srečku Prijatelju

Lara Mikuž je na sojenju povedala, da je Srečko Prijatelj njenemu očetu med drugim grozil tudi, da se mu lahko kaj zgodi v prometu, torej na cesti.

Srečko Prijatelj je že vse od marca v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. Obtožen je večjega števila kaznivih dejanj, predvsem izsiljevanja in samovoljnosti.

23.8.2010 se je začela glavna obravnava zoper Srečka Prijatelja na sodišču, tako se je začelo samo sojenje.

Ena večjih zanimivosti obravnave je bila vsekakor zgodba Klelije Potokar, pisateljice, katere moža, župana Divače, je izsiljeval Srečko Prijatelj za 20.000 evrov potem, ko je ta prejela 5000 evrov donacije od Marjana Mikuža, za katero je zaprosila kot denarno pomoč pri izdaji njene knjige o Krasu, za kar je prosila več podjetij in podjetnikov. Prijatelj naj bi grozil županu Divače z uničenjem politične kariere, če ne vrne denar. Ta je pod pritiski najprej vrnil 5000 evrov, a po besedah Klelije Potokar so izsiljevalski pritiski prihajali tudi po tem, vse dokler niso Srečka Prijatelja aretirali in priprli. Župan Divače se je odločil, da Srečka Prijatelja sedaj, ko je ta v priporu, odškodninsko tožil, saj meni, da je bilo izsiljevanje neupravičeno in je povzročilo tudi škodo njegovi družini.

Drugi dan je pričala tudi hči Marjana Mikuža, Lara Mikuž, ki je sicer zaposlena v Državnem zboru pri poslanski skupini SNS, iz katere izhaja tudi Srečko Prijatelj. Mikuževa je rekla, da je Srečko Prijatelj grozil njenemu očetu, da ga bo diskreditiral in poslovno uničil, grožnje so šle še dlje, saj naj bi mu poslanec Srečko Prijatelj grozil tudi s fizičnim nasiljem in da se mu lahko kaj zgodi v prometu (verjetno v smislu, da ga lahko nekdo povozi na cesti).

Lara Mikuž je še dejala, da je Srečko Prijatelj grozil tudi njej. Še več, grozil naj bi ji celo z  nabitim orožjem v Državnem zboru. Mikuževo naj bi šikaniral po njenih besedah tudi predsednik SNS, Zmago Jelinčič. Mikuževa je zatrdila, da ji je Srečko Prijatelj grozil tudi iz pripora.

Srečko Prijatelj je grozil tudi direktorici lokalne televizije Vitel, ki je delala videospote za politično kampanjo Srečka Prijatelja. Srečko Prijatelj naj bi jo izsiljeval, da mu mora dati avtorski honorar v znesku 15.000 evrov. Direktorica Vitela, Dolores Žigon Klaut, je rekla, da je celoten sponzorski denar, ki ga je prejela za Prijatelja zanj televizija Vitel tudi porabila, zato se ji je zdelo izsiljevanje za namišljen avtorski honorar neutemeljeno.   

Zaradi ponovitvene nevarnosti je zoper Srečka Prijatelja tudi med sojenjem še vedno odrejen pripor, v katerem je, kot že rečeno, od marca.

V zgodbi je zanimivo dejstvo, da je nekdo tožilki, ki vodi proces zoper Srečka Prijatelja, izmaknil izvod obtožnice zoper Srečka Prijatelja.

Odvetnik Srečka Prijatelja je od sodišča zahteval izločitev skoraj vseh dokazov, češ da so bili pridobljeni nepravilno.

Začetek sojenja Srečku Prijatelju je bil torej kar pester.



Značke prispevka:

Odgovorite