torek, 7.september.2010 - 04:03

Mafijske razsežnosti romske problematike na Hrvaškem

Poslanec hrvaškega sabora Milorad Pupovac je rekel, da je hrvaška oblast v času zloglasnega diktatorja Franja Tuđmana načrtno vseljevala Rome v hiše izgnanih Srbov, da bi preprečila njihovo vrnitev. Ko so Romi zaradi svoje neciviliziranosti, kriminalnosti in agresivnosti kaj kmalu začeli delati težave (kar je, na žalost, splošni pojav), pa so se lokalni prebivalci uprli in sedaj želijo, da se Romi izselijo, Srbi pa priselijo nazaj, ker ne prenesejo več, da Romi devastirajo njihovo življenjsko okolje.


Na Hrvaškem so zaradi romskega kriminala in nasilja pred kratkim potekale mirne demonstracije krajanov, kjer so ti pozvali Rome naj odidejo in jih pustijo pri miru, saj so jim Romi z nasiljem, kriminalnimi dejanji in onesnaževanjem storili veliko škodo. Več o romski problematiki na Hrvaškem smo pisali tukaj.

No. Stvari glede te skrajno problematične in agresivne etnične skupine pa imajo na Hrvaškem očitno tudi mafijske razsežnosti.

In sicer. Poslanec v hrvaškem Saboru, ki zastopa srbsko manjšino na Hrvaškem, je povedal šokantne besede. Rekel je, da naj bi Hrvaška v času vojne načrtno naseljevala Rome v srbske hiše, iz katerih je hrvaška vojska izgnala tamkajšnje Srbe. Agresivne Rome naj bi naseljevali zato, da bi Srbom preprečili vrnitev.

No, znano je, da je hrvaški klerikalni diktator Franjo Tuđman (katerega skriti vzor je pa bil, zanimivo, Josip Broz Tito, čeprav ga je javno kritiziral, Tuđman je bil Titov general) bil sposoben storiti vse za dosego svojih ciljev in izpolnitev svojih idej, med drugim je odgovoren tudi za selitve narodov, recimo množično selitev Hercegovcev v Dalmacijo.

Očitno je ta zloglasni prvi predsednik hrvaške države, ki bi zagotovo kot Slobodan Miloševič končal na haaškem sodišču, če ga ne bi prej pobrala maligna bolezen (Haaško sodišče je namreč pripravljalo postopek zoper Franja Tuđmana zaradi vojnih zločinov) tudi glede Romov odigral negativno vlogo.

Milorad Pupovac je rekel, da je prišel do informacij, da je Hrvaška načrtno naseljevala Rome v zapuščene in požgane srbske hiše s ciljem preprečiti vrnitev Srbov.

Rome je naseljevala na več področij, med drugim v okolico Karlovca in pa tudi v Zemuniku.

Tu je potrebno povedati nekaj. Dalmacija in hrvaško primorje nasploh nikoli nista bila obremenjena z Romi, saj ti osebki nikoli niso avtohtono živeli na teh področjih. Hrvaški obalni in priobalni deli Romov torej niso poznali, ampak so bili ti bolj problem severnih predelov Hrvaške (kot so v Sloveniji problem južnih in vzhodnih delov Slovenije).

Ravno priselitev Romov na hrvaško priobalno področje pa kaže na to, da je v ozadju njihovih selitev bilo prisotno nekaj drugega. Morda tudi zaradi tega hrvaška država nikoli ni reagirala proti nezakonito priseljenim Romom in jih je pustila tam, čeprav so začeli močno devastirati tamkajšnje področje in povzročati hude težave lokalnim prebivalcem ter v naseljih, v katera so se naselili, naredili nelegalne deponije odpadnih materialov.

Milorad Pupovac je rekel, da je že večkrat predlagal, da se Rome deportira iz nelegalno naseljenih srbskih hiš, saj da je potrebno spoštovati pravno državo. Hrvaška naj bi ostala gluha na te njegove pozive. Očitno zato, ker je morda sama soodgovorna za priselitev romskega življa na nekatera področja na Hrvaškem, tudi na takšna, ki z Romi prej nikoli niso bila obremenjena.

Hrvaška bi v tem pogledu morala po našem mnenju nekaj storiti, saj Romi nikakor ne sodijo na priobalno področje Republike Hrvaške.

V konkretni zadevi bi bilo najboljše uporabiti novo doktrino Nicolasa Sarkozy-ja, ki je v tem primeru tudi pravno gledano zelo enostavno izvršljiva, saj so Romi nezakonito naseljeni na privatno lastništvo.

Hrvaški ne priporočamo širitve romskega problema na širše področje. Sami vemo, kaj pomeni obremenjenost določenih področij z Romi (recimo Dolenjska je prav srhljivo obremenjena z romsko populacijo, stanje na Dolenjskem je z vidika varnosti in obremnjenosti z nasiljem in kriminalom živa groza, tudi zaradi totalno izprijene in skorumpirane lokalne in državne oblasti v Sloveniji), zato menimo, da nobeni državi ne bi smelo biti v interesu širiti romsko problematiko, sploh pa ne na priobalno in turistično področje. Očitno gre v tem primeru še za eno Tuđmanovo etnično svinjarijo, ki jo je ta človek počel za časa svoje vladavine.

Mislimo, da če že hočejo na Hrvaškem preprečiti vrnitev Srbov, ker se bojijo srbskega problema, naseljevanje Romov v zapuščene srbske hiše ni primeren način in bo dolgoročno močno škodljiv za Hrvaško. Romskega problema namreč ni pametno širiti. Dokler se še da (dokler se Romi niso preveč namnožili, Romi so namreč katoliki in se zaradi tega in načina življenja množijo rapidno hitro), bi Hrvaška morala uporabiti doktrino Nicolasa Sarkozy-ja, katero je ta vpeljal v Evropsko unijo. Če tega ne bo storila, bo to zelo neodgovorno početje hrvaške oblasti. En strah (strah pred Srbi, ki je, roko na srce, ob sedanji situaciji, postal zelo votel) ne more upravičiti delanja drugih napak, ki so dolgoročno veliko slabše. Hrvaška oblast naj se malo pozanima pri lokalnih ljudeh, kjer živijo Romi, ne pri skorumpiranih lokalnih ali državnih oblasteh, ki bodo zavajale zavoljo lastnih političnih interesov (to se recimo dogaja v Sloveniji), da ne bi izpadle nesposobne, ampak pri navadnih ljudeh in opazili bodo, da romske problematike ni pametno širiti na širše področje, ker je pereča in zelo trdovratna.

Več si preberite v spodnjem članku:

E-zadar: Pupovac: Vlasti useljavaju Rome da se ne bi vratili Srbi



Odgovorite