sobota, 11.september.2010 - 13:57

Krajani v Zemuniku uspeli doseči odhod Romov

Krajani Zemunika so si oddahnili, saj se bo v njihov kraj po odhodu Romov spet vrnila idila.

 

Krajani Zemunika na Hrvaškem so zaradi konstantnega nasilja in onesnaževanja, katerega so udejanjali tamkaj priseljeni Romi (nezakonito in nelegalno so se vselili v prazne hiše med vojno izgnanih Srbov) organizirali mirne proteste, kjer so Rome mirno pozvali, naj odidejo iz njihovega naselja.

Po zadnjih informacijah jim je uspelo. Odhoda Romov pa se niso razveselili le tamkajšnji krajani, ampak tudi nekatere romske družine, ki so se tam preselile že prej (pred desetimi leti) in so jih nasilni Romi, ki so prišli kasneje, tudi motili. Okoliški prebivalci, ko več niso vedeli, kaj storiti, so te Rome prosili, naj rečejo novim Romom, naj dajo mir, a eden izmed “starih” Romov je rekel, da tudi sam ni mogel ukrepati proti nasilnim Romom. V Zemuniku so od številnih Romov ostale samo 4 romske družine, ki so župana zaprosile, če jim dovoli ostati. Ta je povedal, da jim dovoli ostati pod pogojem, da pospravijo smeti in jih ne zažigajo ter da pustijo pri miru zapuščene hiše, ki imajo svoje lastnike, kar so te 4 romske družine obljubile in so obljubile tudi to, da bodo poskušale nekako legalizirati svoje domove. Drugi Romi pa so na veselje prebivalcev Zemunika očitno zapustili to naselje za vedno.

Takšna informacija je po našem mnenju zelo pozitivna, saj so prebivalci Zemunika dosegli svoj namen in bodo v prihodnje živeli bolj spokojno brez nasilja in onesnaževanja.

Gre za en zgleden primer reševanja romske problematike na konkretnem področju, ki zbuja upanje v razumsko reševanje problemov. Ta novica je resnično ena lepših zadnje čase in kaže, da se tudi v sedanjih časih, ko je toliko težav na svetu, določene stvari dajo razrešiti pozitivno in mirno.

Tudi Sarkozyjeva doktrina v Franciji bo verjetno uspešna, glede na to, da je Francija vztrajna pri svojem namenu kljub nasprotovanju Evropskega parlamenta.

Težave okoliškega prebivalstva z Romi pa so za posledico imele še eno zanimivo dogajanje, ki ga lahko označimo kot pozitivno. In sicer so zaradi težav z Romi Hrvati in Srbi (tisti Srbi, ki tam še živijo ali so se (nekateri) vrnili nazaj po pregonu), ki so se prej morda nekoliko prepirali, ponovno stopili skupaj in izoblikovali bolj pristne odnose. Nekateri prebivalci Zemunika hrvaške narodnosti so namreč rekli, da je boljše, da se vrnejo Srbi, kot pa da se tam naselijo Romi. Nekateri so ob tem zanimivem dogajanju hudomušno rekli, da je moral priti nekdo tretji (Romi), da bi se Hrvati in Srbi spet spoprijateljili in začeli sodelovati (sicer proti skupnemu “sovražniku”, kar deluje nekoliko negativno (da je ravno to razlog za ponovno pristnost med Hrvati in Srbi), a vendarle).

Slobodna Dalmacija: PREOKRET U ZEMUNIKU: Četiri romske obitelji sretne što su Romi otišli



Odgovorite