sobota, 20.februar.2010 - 11:12

Če kdo v tej državi deluje mafijsko, je to prej politična desnica

Desnica je opozorila, da je primer smrti Saše Baričevića razkril mafijsko delovanje na levici.

Na Dossier korupcija smo že večkrat rekli, da se bojimo vzorcev obnašanja na desnici, ki nas spominjajo na mafijsko delovanje. Očitno na desnici berejo naše tekste, ampak vse tisto, kar mi rečemo za desnico, obrnejo tako, da tega obtožijo levico. Na desnici očitno zelo radi pobirajo druge ideje in jih priredijo po svoje.

Sami smo na žalost ugotovili mafijskost delovanja nekaterih ljudi. Ugotovili smo, da so to desničarji, prej smo vedeli samo, da so iz primitivnih krajev Slovenije. Gre za prvovrstno pokvarjenost nekaterih. Ravno ti ljudje uničujejo demokracijo v državi.

Na desnici so pograbili primer bulmastifov z namenom obračuna s stranko LDS. Tudi če je bil primer bulmastifov do določene mere posledica zvez, pa je dejstvo, da dogodek, ki je temu sledil, ni prizadel nikogar kot le lastnika. Očitno lastnik v končni fazi je poskrbel za varnost tretjih oseb, ne pa tudi za varnost samega sebe. In glede tega je krivda pretežno na njegovi strani.

Ne smemo pozabiti, da je primer bulmastifov primer, ki je zasebne narave, ne zaradi domnevne spolne zlorabe, ampak zato, ker pretežno zadeva samo eno družino in razmerja znotraj te družine (praktično po samomoru Zore Roter enočlanskega gospodinjstva, v katerem je živel pokojnik). Ta primer se je torej preveč napihnil.

Dogodek pri eni sami osebi so nekateri raztegnili na celotno levico, oziroma na stranko LDS.

Dejstvo je, da se bo levica morala malo zamisliti nad dejstvom, kar se je počelo v primeru bulmastifov, šlo je za brezbrižno neumnost nekaterih, ki so odločili, da bodo vrnili bulmastife nazaj lastniku. In tisti, ki so to naredili, lahko čutijo del odgovornosti za smrt Baričevića. To je dejstvo. Baričević je želel pse nazaj zaradi čustvene navezanosti na pse in je razumljiv njegov boj zanje, ampak tisti, ki so jih pa vrnili nazaj (ni bila alternativa zgolj usmrtitev, ampak recimo to, da se jih loči in se da Baričeviću nazaj le enega psa) pa so delovali neprimerno. V to ni dvoma.

Vendar iz tega govoriti o mafijskih povezavah, je bolno. Tudi če je šlo za pomoč nekemu človeku, ki je bil pač čustveno zelo navezan na pse, je primer preveč benigen, da bi govorili o mafiji.

Očitno se pozablja, da je ta primer zgolj razmerje psi – njihov lastnik. V primeru je seveda prišlo do napak. Celo sodišče je bilo v tem primeru zanič (no, slovenska sodna veja oblasti na žalost ni znana po profesionalnosti in je polna napak in nepravilnosti, tako da napake, namerne ali nenamerne, slovenskih sodišč nas ne presenečajo in predstavljajo resno grožnjo pravni državi, to je dejstvo, ki drži).

V tolikšni meri kot se obravnava ta relativno benigen primer ravno zaradi tega, ker je umrla oseba, ki je hotela te pse nazaj, kar je pokazalo skrajno neprofesionalnost tistih, ki so povročili, da se ti psi vrnejo in je zato smrt Baričevića lahko tudi njim na vesti, naj se obravnava primer, ki pa po našem mnenju kaže veliko hujše razsežnosti mafijskega delovanja. To je primer Patria.

Če primerjamo afero bulmastifi in afero Patria, ni afera bulmastifi skoraj nič v primerjavi z afero Patria. Pri aferi bulmastifi gre za korist neke osebe, ki je dobila nazaj svoje pse, sicer čisto neupravičeno in neprimerno, vendar gre samo za to. V primeru Patria pa so dejansko povezave res takšne, če držijo predvsem navedbe pisanja časopisa Delo, res takšne, kot se o njih govori.

Na eni strani imamo torej neko korist človeka, ki je bil čustveno navezan na svojega hišnega ljubljenčka (tu je potrebno povedati, da nihče ni vedel za domnevne spolne zlorabe psov, zato je te potrebno iz tu izvzeti, kajti vsi organi so delovali nevede, da so psi domnevno spolno zlorabljeni, če seveda so in si niso poškodb prizadejali sami, na kar smo sami na začetku tudi pomislili, sedaj pa smo spet o tem premislili, ko je to omenila pokojnikova sestra v intervjuju za POP TV. Vsi organi so torej samo videli človeka, ki se krčevito bori , da se dajo njegovi psi nazaj, ki je pokazal veliko ljubezen do psov, pa ne v smislu spolne ljubezni, da ne bo pomote,  ampak v smislu ljubezni do hišnih ljubljenčkov), na drugi strani pa imamo afero, v kateri je pa očitno, da gre za najnižje možne človeške vrline, pohlep, pokvarjenost, korupcija in kriminal, govorimo o aferi Patria.

Če se da na tehtnico oba primera, afera Patria močno pretehta afero bulmastifi. Afera bulmastifi je zanimiva samo zaradi informacij o transseksualnosti in pa domnevnih spolnih zlorabah. Če tega ne bi bilo, bi bila precej drugačna. Mi ne smemo pozabiti, da je stranka SDS poskusila zlorabiti to afero na čisto ideoloških temeljih v smislu, da so v stranki povezovali primer bulmastifov z družinskim zakonikom in posvojitvijo otrok v istospolne skupnosti. Pokazalo se je, da očitno v stranki SDS enačijo domnevne zlorabe psov z osebnimi okoliščinami, ki so v modernih družbah sprejemljive. Gre za izjemno žaljivo delovanje stranke SDS. Prav zanimivo je, da drugi mediji tega niso bolj obravnavali, saj gre za eklatanten dokaz nestrpnosti v največji opozicijski stranki, primer, ki bi moral biti vreden vsake obsodbe.

Naj povemo še nekaj. Sami smo si ogledali nekaj novih intervjujev, ki jih je naredila predvsem televizijska hiša POP TV, ki je intervjuvala sestro pokojnika Deo Baričević. Ta oseba sicer deluje v veliki meri čustveno, saj je izgubila brata, zato je potrebno določene njene izjave, sploh zanikanje domnevne spolne zlorabe in omembo umora, jemati z zadržkom. So pa zanimive nekatere njene besede. In sicer. Vemo, da so želeli na desnici napasti državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec, češ da se je takoj znašla na mestu tragedije. Sestra pokojnika je povedala zelo pomembno dejstvo. Rekla je, da nima veliko prijateljev. Da ima samo dve prijateljici, eno v Ljubljani in eno v Mariboru. In prijateljico v Ljubljani je poklicala, ko je izvedela za tragedijo, da ji ta da moralno podporo. Mnogi so Sonji Bukovec očitali korupcijo, češ da bo šla tam uničevat dokaze, šla je pa samo podpreti svojo prijateljico – sestro umrlega pokojnika.

Še enkrat. Vrnitev psov Baričeviću ni bila primerna. Slovenija bo morala povečati profesionalne standarde, kar zadeva posamezne stvari, tudi če gre za ljudi, ki imajo prijatelje na pomembnih položajih. Vendar ta afera ni povzročila nobene škode nedolžni osebi, ampak osebi, ki si je za vrnitev psov prizadevala. Na srečo je izpadlo tako. Ta afera na srečo ni imela za žrtev nekoga, ki je res tretja oseba, ki nima nič zraven.

Zadeva je postala že precej bizarna. Na POP TV so recimo na plano potegnili nekega 94-letnika, ki naj bi bil nek starosta levice, nek bančnik, sami smo ga po pravici povedano prvič videli, skratka nič posebnega, ki je problematiziral celo uhane od Katarine Kresal (ki pa so, mimogrede, zelo lepi).

Zadeve so se že toliko izpele, da so že zašle v sfero bedarij.

No, edino dobre stvari pa so bili nekateri intervjuji in novinarske konference.

Če podamo nekaj zanimivih povezav.

Dossier korupcija: Afera bulmastifi lahko škoduje le, kolikor si nekdo dovoli, da mu škoduje

Dossier korupcija: SDS napada Kresalovo z vso močjo, ta se brani pred napadi

Dossier korupcija: Afera bulmastifi je dobila nove razsežnosti

Forum Dossier korupcija: Odziv Katarine Kresal na afero bulmastifi

24ur.com: So Baričeviča umorili?

24ur.com: Senica: Na meni ni nobenega blata    

Dnevnik: Senico je takoj po tragičnem dogodku poklicala direktorica MC Barsos

24ur.com: ‘Uporabo starega zakona je izbralo upravno sodišče, ne mi!’

24ur.com: VIDEO: ‘Najbrž so me prepoznali’

Policija: Preiskava napada psov na njihovega lastnika poteka v skladu s pravili kriminalistične stroke – izjava za javnost.

Je pa afera zanimiva še zaradi nečesa. Stranka SDS tako zelo napada slovensko levico zaradi afere. A vedeti je potrebno nekaj. Napad na Stanislava Megliča, eno izmed žrtev bulmastifov, ki so ga ti oklali pred hišo Baričevića, se je zgodil leta 2006. Desnica je Sloveniji vladala do septembra 2008. Skratka. Desnica ni naredila zadosti, da bi se te pse odstranilo. Sedaj pa prihajajo na dan tudi dokumenti, kjer naj bi ministrstvo za kmetijstvo, v času, ko je bilo v domeni stranke SDS, saj ga je takrat vodil človek iz SDS-ove kvote ministrov v tedanji desničarski vladi, poskušalo politično vplivati v tem primeru. O tem piše Dnevnik.

Dnevnik: Primer Baričevič: Nekdanji kmetijski minister se je izrecno vmešal proti usmrtitvi bulmastifov

Če je temu tako, potem je precej dvolično, da se SDS sploh oglaša.

Na koncu je bistveno, da se je ob vsej tej aferi oglasil tudi Borut Pahor, ki je povedal, da Katarini Kresal popolnoma zaupa, kar je tudi prav.

Če se vrnemo še enkrat k naslovu. Sami smo bili prvi, ki smo rekli, da nas skrbi mafijsko delovanje nekaterih silnic v državi. Vendar mislili smo na desnico. Desnica je to obrnila na glavo, češ da je levica mafijska. Primer Baričević je premajhen primer, da bi se govorilo o mafiji. Gre zgolj za to, da so bili neki psi vrnjeni njihovemu lastniku, kar sicer ne bi smeli biti, ampak to je pa tudi vse. In nenazadnje. Škoda je bila povzročena tistemu, ki je pse hotel nazaj. Če bi bila drugemu, bi bila stvar seveda drugačna. Ampak očitno je pa vsaj pokojnik spoštoval to, da je bila okolica zavarovana pred njimi.

Je pa zadeva dala eno pomembno stvar, ki smo jo že povedali na forumu.

To pa je, da se velikih psov ne bi smelo dajati v trope. Velik pes naj bo samo eden, razen pri rejcih živali.



Značke prispevka: ,

Odgovorite