nedelja, 21.februar.2010 - 12:21

NPU bo moral začeti obravnavati afero Patria

Na novo ustanovljeni nacionalni preiskovalni urad doživlja vse od svoje ustanovitve silovite napade s strani slovenske politične desnice, predvsem s strani stranke SDS. 

V SDS-u delajo vse, da bi čimbolj zavrli delo novega urada. V ta namen se poslužujejo pošastnih napadov na stranko LDS, kjer so zlorabili primer bulmastifov, to je primer Baričević, s ciljem prikazati stranko LDS kot neko stranko nemoralnežev. Gre za izrazito primitiven pristop, v katerem uporabljajo vse, povezujejo vse, se poslužujejo nestrpnosti in sovražnosti s ciljem diskreditacije politične stranke LDS.

Vse zato, ker je predsednica LDS-a ministrica za notranje zadeve, ki je dejansko v zelo hitrem času speljala projekt Nacionalnega preiskovalnega urada, ki se bo ukvarjal s primeri gospodarskega kriminala.  

Znano pa je, da je najbolj v nebo vpijoča zgodba domnevnega gospodarskega kriminala in korupcije v Sloveniji ravno afera Patria, pri kateri je veliko vlogo odigrala predvsem politična desnica. 

Sami smo že rekli, da bi bilo potrebno to afero raziskati do konca. Menimo, da je to potrebno narediti s strani neodvisne inštitucije, predvsem od politične desnice neodvisne insititucije. Zato je najboljše, da celotno zadevo prevzame Nacionalni preiskovalni urad. 

Vedeti je potrebno, da so se v konkretni zgodbi pojavili novi momenti, nove osebe, ki so delovale v konkretnem primeru. Gre za osebe, ki imajo močne vezi s slovensko opozicijo. 

Predvsem v časopisu Delo so se v zvezi s tem temeljito potrudili in podali različne nove informacije o primeru. 

Mnenja smo, da bi bilo dobro, da se preiskava začne na podlagi zapisov v Delu, seveda podkrepljena s strani določenih oseb, te pa so vsaj tri. 

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, glavni finski preiskovalec Kaj Björkbvist in pa seveda finski novinar Magnus Berglund. 

To afero bi bilo dobro temeljito preiskati s strani novega Nacionalnega preiskovalnega urada. To je stvar, s katero se mora ta urad začeti ukvarjati prenostno, nenazadnje tudi zato, ker gre za najmočnejšo zgodbo v Sloveniji v zadnjem času. 

Ne smemo pozabiti, da bo Državni zbor že začel s preiskavo dela afere Patria in sicer s preiskavo o prodesnih brezplačnikih, ki so se pojavili pred volitvami in ugasnili po njih. Zato ne bi bilo slabo, da tudi preiskovalna komisija sodeluje z NPU- jem v smislu podajanja svojih ugotovitev NPU-ju, ne pa v smislu, da bi NPU dal vse informacije preiskovalni komisiji, saj bi to pomenilo nevarnost odtekanja informacij. 

Skratka. Afero Patria je potrebno dati v okvir delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada kot eno izmed nalog NPU-ja. 

Po tem, kar se je dogajalo v zvezi z afero bulmastifi in sproducirano afero o stekleni stavbi NPU (na Dimičevi ulici), ki je mimogrede izvrstna lokacija po našem mnenju. Sami pač poznamo ta predel Ljubljane, nenazadnje je pa tam tudi Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (na vogalu med Vojkovo in Dimičevo cesto). Skratka lokacija je že na prvi pogled sprejemljiva, vsaj po našem mnenju in je problematiziranje te lokacije precej smešno, ne glede na to, da gre za stavbo Pogačarja. Tu se vendarle gre za omogočanje operativnosti NPU-ja tudi skozi primerno stavbo in primerno lokacijo te stavbe. 

Recimo Ministrica Kresalova je že povedala, da je lokacija na Litostrojski neprimerna zaradi bližnjih skladišč goriv, ki so eksplozivna. Če bi se šli malo paranoje in teorij zarote, bi lahko rekli, da bi NPU, ki bo reševal najhujše primere gospodarskega kriminala in bil omražen pri marsikateri kriminalni organizaciji, bi lahko nekateri načrtno ogrozili urad tudi skozi napad na skladišče goriv. S tega stališča gledano bi vedno obstajal strah pred lahko bi rekli terorističnim napadom na NPU. Glede na to, da se nekateri otepajo NPU-ja že takoj na začetku, so takšni sicer priznamo, da zelo paranoični strahovi, po svoje tudi upravičeni. 

Še o primeru bulmastifov. Primer Baričević je bil precej napihnjen balon. Ne rečemo, da ni bilo nič narobe v tem primeru. Seveda, da je bilo narobe. Pse Baričeviću niso smeli dati nazaj, sploh pa ne vseh, mogoče enega. To je bila ogromna napaka pristojnih inštitucij, v to ni dvoma. To je sramota za pravno državo, kar se je zgodilo. Vendar škode za tretjo osebo v tem primeru praktično ni bilo, razen za lastnika in pse. Da se je tako napadlo stranko LDS zaradi tega primera, je pa zelo smešno. Primer seveda ni najlepši, a še zdaleč ni takšen, da se na tem primeru demonizira neko stranko. 

Kot je znano se je dogodek, na podlagi katerega bi lahko pse usmrtili že prej, po napadu na gospoda Megliča, zgodil leta 2006 (napad nevarnih psov na Megliča). Kolikor je znano, je veterinarska služba takoj po napadu na lastnika Baričevića usmrtila vse pse, natančneje, enega so usmrtili policisti med intervencijo, tako da so vanj, medtem ko je kazal znake ogromne agresivnosti, izstrelili 6 nabojev, dva druga psa pa so evtanazirali uslužbenci veterinarske službe. Tudi gospod Senica, življenjski sopotnik ministrice Kresalove, ki je zastopal gospoda Baričevića pri vrnitvi psov, je povedal, da bi lahko pse pristojne ustanove usmrtile po napadu na Megliča, saj na začetku še niso bili pod varstvom sodišča. Sprašuje se, zakaj tega niso storili. To je ponazoril zelo plastično. Rekel je, da bi sam na njihovem mestu pritisnil na injekcijo (za evtanazijo) po napadu na Megliča. Pa se to ni zgodilo. Kar je najbolj hinavsko, je pa to, da je bila takrat na oblasti desnica (SLS, SDS in NSI). Desnica torej ni ukrepala, čeprav je očitno imela možnost, preden je pse v varstvo vzelo sodišče, zato je naravnost smešno, da se pa sedaj spreneveda. Ne rečemo, da je bila vrnitev psov primerna, to ni bila, nikakor, tu gre za veliko napako, pa če je načrtna ali ne, vendar tudi desnica v tem primeru ni delovala primerno. Sedaj je predvsem SDS (morda tudi kakšna koalicijska stranka, ki ji gre v nos, da je LDS začela pridobivati na javnomnenjski podpori zadnje čase) želela izkoristiti ta primer za diskreditacijo stranke LDS. Verjetno v veliki meri zaradi afere Patria, ki je dejansko tista afera, ki zadnje čase stoji v ozadju skoraj vsega dogajanja v Sloveniji. 

Ravno zato je potrebno, da se afera Patria razišče s strani neodvisne inštitucije, tudi od tožilstva relativno neodvisne inštitucije, NPU bo pa imel tako eno zelo dobro zadevo, ki jo bo lahko reševal. 

Upamo, da jo bo. To smo sami že predlagali. In sedaj je, sploh po takšnem pokvarjenem obnašanju očitno totalno nazadnjaških politikov s strani desnice, postalo jasno, da je to afero potrebno raziskati. 

Ne smemo pozabiti še na nekaj. Desničarski politiki so napovedali za pomlad neke demonstracije, nek upor naroda, neko novo slovensko pomlad po vzoru na sedemdeseta leta, ali pa po vzoru na dogajanje med osamosvojitvijo. Tudi na komentatorskih delih je moč opaziti, kako nekateri to vedno omenjajo, recimo prihaja pomlad za rdeče, za komuniste. Gre za neko gibanje, ki bi ga bilo potrebno tudi raziskati ali biti pozoren nanj. 

Na žalost zaradi tega, ker Pahor že prej ni ukrepal, SOVA ne deluje, kot bi morala. SOVA bi morala preiskovati tovrstne zakulisne dejavnosti, saj gre za dejanja, ki na prvi pogled delujejo kot varnostno tvegana dejanja. Potrebno bi bilo raziskati, kakšne protestne shode namerava organizirati desnica oziroma ali dela na tem. Namreč. Demonstracije je potrebno tudi organizirati, zato verjetno obstajajo neke organizacijske dejavnosti v zvezi s tem. Seveda je pomembno, da se policija nanje dobro pripravi, ker gre za varnostno tveganje. 

Vprašanje je namreč, kdo bo sodeloval v demonstracijah. Na podlagi določenih izkušenj lahko rečemo, da so nekateri desničarji totalni primitivci, zmožni neverjetnih pokvarjenosti in hudobij. To so mladi ljudje, ki so polni zlobe, pokvarjenosti, zlaganosti, zdrah in nestrpnosti. Če smo iskreni, to je za nas človeška smet. Če bodo takšni ljudje sodelovali na demonstracijah, potem bo potrebno okrepiti varnostne ukrepe z močnimi policijskimi kordoni. 

Kje se bo to začelo, kakšne bodo demonstracije, nihče ne ve. Ne vemo, če SOVA sploh kaj ve o tem in če deluje v tej smeri, ali Sova ali policija. 

Potrebno je zagotoviti, da bodo demonstacije, če že bodo, mirne, da na njih ne bo problematičnih primitivnih osebkov, ki bodo delali probleme. Glede na to, kakšni so nekateri ljudje v Sloveniji, predvsem tisti iz manjših bolj odročnih krajev, ki so ponavadi prodesni, je možno vse. In na takšne ljudi je potrebno biti pozoren. Tudi na zahodu EU se policija pripravi na proteste z močnimi policijskimi kordoni. 

Za vsak primer naj se pripravi tudi Slovenija. 

Če že nekateri v komentarjih na članke nekaterih medijev govorijo pomlad prihaja, v smislu, kot da je pomlad usodna za obstoječo oblast, potem so zadeve problematične. Sami dvomimo, da bi to nekateri govorili kar brez razloga. 

Skratka. Zadeve v Sloveniji niso najboljše z varnostnega vidika in menimo, da bi bilo potrebno, da državni organi več pozornosti posvetijo morebitnim organiziranjem na desnici, katerih namen je destabilizacija oblasti kot so to nenazadnje rekli tudi nekateri koalicijski politiki in to upravičeno. 

Lahko da se nekaj dogaja. Zato ne bi bilo slabo biti pripravljen. 

S stališča pravne države se to lahko omogoči na način, da se skozi tajnoobveščevalne podatke zbira informacije o morebitnih neprijavljenjih zbiranjih, obenem pa je potrebno prijaviti vsa množična zborovanja na pristojne policijske postaje, ki morajo dati potem dovoljenje, obenem bi pa bilo potrebno paziti na problematične, predvsem mlade osebke. Mislimo, da bi bilo za Slovenijo naravnost sramotno, če bi se ponovili kakšni dogodki, ki so značilni bolj za varnostno manj razvita področja, tipa posamezni kraji v Italiji ali v Franciji, kjer so nasilne demonstracije že običajne, v Sloveniji, tudi zaradi pozitivne dediščine komunizma, nasilnih demonstracij, razen pri procerkvenih in prodesničarskih primitivcih, ponavadi ni. 

Še eno stvar bomo pa rekli. Desničarji so napovedali, da se je potrebno vrniti 20 let nazaj. Pred dvajsetimi leti je bila v Sloveniji vojna. Ne vemo, kaj nekateri želijo. Ali želijo na silo sklatiti Pahorjevo oblast? To je zelo nevarno. S takšnim obnašanjem bo Slovenija zdrsnila ne le 20 let nazaj, ampak še veliko bolj nazaj, v nek animalistični totalitarizem, kjer bodo Sloveniji vladali kmečki primitivci. Bog ne daj, da do tega pride. 

Policija ima torej kar nekaj nalog, ki naj jih počne. NPU bi lahko začel temeljito obravnavati afero Patria na podlagi novih izsledkov, ki jih je podal predvsem časopis Delo, tu bi moral urad povečati vezi predvsem z Dragom Kosom, seveda tudi novinarjem Karbo, Berglundom in pa Kajem Erikom Björkvistom. 

Policija in SOVA pa bi morali dobro preučiti, kaj namerava storiti desnica pomladi. Sami smo prepričani, da se bodo organizacijsko usklajevali prek interneta, zato ne bi bilo slabo, da se preveri delovanje nekaterih na internetu, tudi na Facebook-u. To je pač stvar za tajne službe (za SOVO, če sploh, kaj dela, glede na anonimko naj ne bi delala praktično nič pametnega). Lahko da se ne bo zgodilo nič, a nikoli se ne ve. Pripravljenost ni odveč.



Značke prispevka: , , , , ,

Odgovorite