torek, 30.november.2010 - 22:13

Gorenje Tiki iz Ljubljane se seli v Srbijo. Ob delo 300 ljudi.

Gorenje je uresničilo svojo odločitev o selitvi Gorenja Tiki v Srbijo. Vsi delavci v Sloveniji so ostali brez zaposlitve.

V Sloveniji je zadnje čase kar nekaj stečajev. Razlog je porazno poslovanje podjetij, njihova zadolženost in brezperspektivnost, ali pa neuspeh managerskih odkupov (ki so se dogajali pretežno v času prejšnje SDS-NSI oblasti), zaradi česar so se podjetja finančno izčrpavala, tudi skozi kredite, ki jih sedaj kreditojemalci ne morejo več odplačevati (tu gre iskati krivdo tudi v slovenskih bankah, katerih nadzor je bil s strani Banke Slovenije skrajno pomanjkljiv),  zato gredo podjetja v stečaj, delavci pa na cesto.

No. To niso edina podjetja, ki propadajo v Sloveniji. V Sloveniji se ukinjajo tudi podjetja, ki so doslej poslovala uspešno. Razlog je v tem, da je slovenska delovna sila predraga in zato popolnoma nekonkurenčna.

Tako se je Gorenje odločilo svojo tovarno grelnih aparatov (bojlerjev, proizvajajo pa tudi klimatske naprave, radiatorje, sončne kolektorje, toplotne črpalke, hranilnike vode, plinske kotle, ventilatorje) Gorenje Tiki d.o.o. iz Ljubljane, preseliti v Srbijo.

Gorenje Tiki d.o.o. je krovna družba Gorenje dala v likvidacijo. Delo bo izgubila večina delavcev. Proizvodnja bo odslej potekala le v Stari Pazovi v Srbiji, kjer je delovna sila cenejša in zato za podjetje ugodnejša.

Delavci so po hitrem postopku dobili odpovedi. Ko so se šli poslovit od podjetja, so jih pred podjetjem že čakali varnostniki in jih niso več pustili vanj. Incidentov ni bilo.

Delavci so za likvidirano podjetje napisali osmrtnico. Podjetje je nastalo leta 1962, “umrlo” pa je leta 2010. Čeprav je smrt, kot so rekli delavci, bila le fiktivna, podjetje se je namreč le preselilo v ugodnejšo Srbijo.

Delavci so že pred meseci Pahorju pisali, naj ukrepa, saj da v Gorenju uničujejo zdravo podjetje, da bi ga preselili v cenejšo tujino. Več si preberite tukaj.

No. Dejstvo je, da je Slovenija glede na drago delovno silo res nekonkurenčna, zato mnogo podjetij razmišlja o tem, da bi preselila proizvodnjo v tujino.

Zaželene destinacijo so predvsem Kitajska, Romunija in še posebej države s področja nekdanje SFRJ, sploh Srbija. Bivše nekdanje republike so zanimive tudi zaradi manjših težav z jezikom in zato sporazumevanjem z delavci.

Verjetno bo v prihodnje še kakšno podjetje zapustilo Slovenijo, kar zadeva osnovno proizvodnjo, tudi uspešno, saj v globaliziranem svetu Slovenija ni najbolj posrečena destinacija za osnovno proizvodnjo, ker ima predrage delavce.

24ur.com: FOTO: Za Tiki prižgali še zadnje sveče

Finance: (Foto) »Do zadnjega hipa smo delali v treh izmenah, zdaj pa nam govorijo, da dela ni«



Značke prispevka:

Odgovorite