ponedeljek, 9.januar.2012 - 19:34

Državljanska lista Gregorja Viranta ne bo podprla Zorana Jankovića za mandatarja in z njim ne bo šla v koalicijo

Gregor Virant je Zoranu Jankoviću obrnil hrbet. Na hrbtu Rada Pezdirja pa se je svetil naslednji znak v čast Quorthona oziroma skupine Bathory.

V Sloveniji je prišlo do dramatičnega preobrata, ki je še podaljšal čas za sestavo (stabilne) vlade. V Državljanski listi Gregorja Viranta so se soglasno odločili, da z Jankovićem ne bodo šli v vladno koalicijo in da Zorana Jankovića ne bodo podprli za mandatarja.

Sedaj je vprašanje, kako se bo odločil Desus.

Tudi če se Desus odloči in podpre Zorana Jankovića, pa to še vedno ne bo pomenilo zagotovila, da bi Janković lahko sestavil koalicijo.

Namreč. Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Batelli in poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz sta se odločila, da ne bosta jeziček na tehtnici pri glasovanju o vladi. Rekla sta, da bosta podprla tisto vlado, ki bo imela možnost izvolitve tudi brez njunih glasov. Torej, ki bo imela vsaj 46 glasov brez njiju.

PS, SD in Desus imajo le 44 glasov. Brez poslancev manjšin Zoran Janković ne bo potrjen za mandatarja. Za pričakovati je povečan pritisk na poslanca italijanske in madžarske manjšine s strani levega političnega ozadja, a vprašanje je, ali bodo na levici pri prepričevanju uspešni.

Očitno je, da se je Lista Virant odločila in vnesla še en moment v sestavljanje vladne koalicije.

Očitno pa je tudi to, da je bila kapitalna napaka, storjena na ustanovni seji parlamenta, ki jo je Zoran Janković storil pri odnosu z Borutom Pahorjem, očitno res tako kapitalna, da je močno spremenila tedaj že gotovo pot v mandatarstvo Zorana Jankovića.

Ob tem se spomnimo na besede Spomenke Hribar, ki je rekla, da morda Zoran Janković po porazu na ustanovni seji druge možnosti več ne bo imel.

Ali se bodo njene zle slutnje uresničile, bo znano v sredo. V sredo opoldan bo namreč potekalo glasovanje o podpori Zoranu Jankoviću kot mandatarju. Do takrat se lahko zgodi še veliko, tako da je politična negotovost še vedno ogromna.

Za konec podajamo še komad skupine Bathory.

Bathory – Raise the dead

 

Sestavljanje vladne koalicije siscer spremljamo v posebnem članku:

Dossier korupcija: Pogajanja za vladno koalicijo bodo potekala tako na levi kot na desni strani



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Gregor Virant je Pozitivni Sloveniji najbolj zameril, da stranka sploh ni imela izdelane resne koalicijske pogodbe.

    Siol: Virant: Koalicijska pogodba Pozitivne Slovenije ima veliko hib

  2. admin pravi:

    Še malo o puloverju Rada Pezdirja (katerega je nosil na seji izvršnega sveta stranke Lista Virant, na kateri so se odločali in na koncu odrekli podporo Zoranu Jankoviću kot mandatarju).

    Rado Pezdir ima na puloverju, ki je požel zanimanje javnosti, dejansko natisnjene platnice albuma black methal skupine Bathory, ki je znana po satanistični ikonografiji. Na hrbtni strani puloverja je imel Rado Pezdir zadnjo platnico, spredaj pa prvo platnico.

    Kot smo že zapisali v označbi zgornje slike (v članku), pa tu ponavljamo, je morda Rado Pezdir želel ponazoriti tudi z izbiro puloverja, da je sodelovanje z Zoranom Jankovićem mrtvo. Čeprav je pa res, da Rado Pezdir svoj “scenski” pulover obleče večkrat in je del njegove splošne garderobe.

Odgovorite