sreda, 11.januar.2012 - 21:33

Janez Janša se v najboljšem primeru zavzema za dvotretjinsko koalicijo šestih strank

Po bridkem porazu Zorana Jankovića v slovenskem parlamentu, je Janez Janša vse bolj prepričan v svoj uspeh. Trenutno je njegova največja skrb dobiti podporo za široko koalicijo, v kateri bi želel tudi stranko SD.

 

Janez Janša je že pred volitvami upal, da bi mu uspelo vzpostaviti koalicijo strank, ki bi skupaj predstavljale dvotretjinsko večino.

Zato ne preseneča, da želi Janez Janša v svoji koaliciji naslednje stranke:

  • SDS – 26 glasov
  • NSI – 4 glasovi
  • SLS – 6 glasov
  • DLGV – 8 glasov
  • Desus – 6 glasov
  • SD – 10 glasov.

Janša načeloma že ima podporo SDS, NSI, SLS in Liste Virant. Podporo Desusa in SD-ja pa si mora še izboriti.

Janez Janša ne okleva. Že jutri bo na pogovore povabil Desus in tudi stranko SD. Pri SD si obeta predvsem razumevanje Boruta Pahorja, ki nikoli ni skrival neke vrste naklonjenosti desnici. Če pa ne dobi podpore Pahorja, pa seveda nujno potrebuje vsaj še podporo Desusa.

Prisluhnite še besedam  Janeza Janše po porazu Zorana Jankovića v slovenskem parlamentu

Govor Janeza Janše po porazu Zorana Jankovića

Seveda pa Janez Janša ni edini, ki bi rad sestavil koalicijo.

Še pred prvo črno sredo je namreč Zoran Janković upal, da bi imel dvotretjinsko koalicijo strank PS, SD, Desus, Liste Virant in SLS-a. Morda bi še vedno rad sestavil koalicijo, poleg nje pa še obliko partnerstva za razvoj, kar sedaj nekateri na levici imenujejo zveza (združenje) za reforme.

Če bo gospod Danilo Türk ponovno predlagal Jankovića, državni zbor pa Janeza Janšo, se torej ponovno obeta dvoboj dveh titanov, pri čemer pa bo imel Janković pri glasovanju prednost, saj se o predlogu predsednika glasuje prej.

Spet bomo imeli pestro dogajanje v tem največ dvotedenskem časovnem intervalu, v katerem mora biti ponovno predlagan novi ali isti kandidat. Kakor stvari sedaj stojijo, bo, če ne pride do sprememb, predsednik države ponovno predlagal Jankovića, parlamentarne skupine pa Janeza Janšo.

Nekateri si prizadevajo predlagati Janšo v številu, kot je poslancev, ki bi glasovali zanj ali pa vsaj štirih partneric SDS, NSI, SLS, Lista Virant. Tako bi si zagotovil glasove pri glasovanju.

Kaj se bo zgodilo, se bo izvedelo v obdobju dveh tednov.

Sedaj lahko rečemo samo to, da se politični triler v Sloveniji nadaljuje.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Bo Slovenija pod Janšo postala država pod kontrolo Bruslja (torej neka evropska banana republika, država brez lastne samostojnosti)? Tako meni hrvaški politični komentator.

    Davor Gjenero: Janez Janša bo sestavil vlado pod kontrolo Bruslja, saj se Bruselj boji Janše v opoziciji, ker ga od tam ne bo mogel kontrolirati. Janševo vlado bo dejansko kontrolirala Evropska ljudska stranka, ki bo koordinirala gladek vstop Hrvaške v EU.

  2. admin pravi:

    Lista Virant, NSI, SLS in SDS so podpisale koalicijsko pogodbo, v kateri podpirajo Janeza Janšo za mandatarja. Čeprav nekateri mediji to želijo prikazati kot neko silno pomembno oziroma novo stvar, je to bilo pričakovano, tako da to ni bilo nič posebnega. Bolj nepričakovano bi bilo, če bi recimo za mandatarja zbrali kakšno tretjo osebo, čeprav je Janez Janša tako močna osebnost, da bi bila vsaka druga oseba kljukec, ki ne bi deloval samostojno. Janez Janša je v razmerah desne koalicije edina normalna varianta, kjer bi vpliv in formalna nastavitev bila usklajena.

    Dejstvo je, da se je desni blok očitno že uskladil, čeprav Rado Pezdir govori, kako ni nujno, da bo Lista Virant podprla Janšo, čeprav gre tu verjetno le za pogajalsko taktiko.

    Čeprav je pa res, da so sedaj desne stranke v istem položaju kot so bile stranke PS, SD in Desus. Imajo 44 poslancev. Obvezno morajo na svojo stran pridobiti vsaj Desus, če želijo vladati.

    Kako se bo vse skupaj izteklo, se bo pa še videlo.

    Še vedno namreč obstajajo neki dvomi o trdnosti stališč Liste Virant.

    Pri Listi Virant očitno še niso temeljito razčisitili, kaj hočejo. Eni hočejo eno, drugi spet drugo. Čeprav je pa res, da je Lista Virant predestinirana, da bo v vladi in ne v opoziciji. Tega se verjetno zavedajo tudi v stranki.

    Iskreno povedano. Če v listi Virant niso enotni in če je enotnost te liste pogojena zgolj s pritiskom Gregorja Viranta na vse druge člane stranke, potem je vprašanje, kako bo ta stranka funkcionirala v prihodnje. Morda je pa najboljše, da se temeljito pogovorijo že sedaj, kaj sploh hočejo.

    Očitno je v tej stranki opaziti precej nedemokratičnosti, kjer nekateri zelo neradi povedo lastno mnenje, ker se bojijo zamere vodstva.

    Rado Pezdir recimo ima neko licenco za ugovarjanje stranki, čeprav sploh ni član le te, medtem ko pa nekateri člani stranke, vsaj kot stvari kažejo sedaj, kot da ne smejo svobodno povedati svojega mnenja, ker so v nekem strahu, ne vedo, ali lahko kaj povedo, da ne bi bili deležni očitkov o skorumpiranosti in podobno.

    Zelo neprimerna je tudi retorika stranke, ki je bila opazna že pri SLS-u. In sicer je retorika stranke takšna, da vsi člani Liste Virant, ki so morda bolj naklonjeni Jankoviću, so že označeni kot skorumpirani, torej kot člani, ki jim je Janković ponudil podkupnino. Sami si liste Virant nismo predstavljali na ta način pred volitvami.

    Tu je Lista Virant precej problematična z vidika, da v njej niso v celoti razčiščeni pojmi, kaj si ta stranka dejansko želi. Ali si želi Jankovića ali Janšo kot mandatarja.

    To se je lepo pokazalo na glasovanju. Če moraš nekoga imeti pod nadzorom, da preprečiš, da glasuje po svoje, potem gre tu že za osnovno nezaupanje.

    Lista Virant bi lahko še enkrat preučila, kaj sploh hoče, ampak ne na način, da nekdo govori, drugi pa prikimavajo (kot je temu tako v recimo stranki SDS), ampak da vsi, tudi poslanci, sploh pa člani izvršnega sveta jasno povedo, koga imajo raje, ali Jankovića ali Janšo, in to brez strahu, da bi se nekdo, ki mu je ljubši Janković, potem zameril Gregorju Virantu in pristal na njegovi črni listi.

    Kakor se želi pokazati demokratično, v tej stranki zadnje dni ne opažamo te demokratičnosti, ampak strankarsko sprego, ki lahko v prihodnosti prinese razkol.

    Še enkrat. Lista Virant bo morala jasno oceniti, kaj hoče, ampak vsi, ne zgolj ena oseba. Seveda pod predpostavko, da gre za ljudi, ki znajo misliti z lastno glavo in imajo nek svoj jaz in pokončnost. Tega pa na desnici ponavadi ni videti (pa tudi na levici ne vedno).

    RTV Slovenija: Janša, Virant, Žerjav in Novakova: Janšo za mandatarja

  3. admin pravi:

    Matej Lahovnik navija za vlado Janeza Janše

    Lahovnik in SDS kažeta veliko medsebojno naklonjenost že kar nekaj časa.

    Matej Lahovnik se je že od izstopa iz stranke Zares močno približal slovenski desnici, predvsem stranki SDS. To kaže tudi v svojih javnih nastopih.

    Sicer to ni nič spornega. Vsakdo ima pravico do lastnih političnih preferenc.

    Sicer ima Lahovnik določen vpliv tudi na Listo Virant, saj je tudi Lahovnik eden od takoimenovanih resetirancev.

    Lahovnik je Listi Virant, ko se je sestavljala Jankovićeva (sedaj neuspela koalicija) svetoval, da Janković ni najboljša izbira tako zaradi stricev iz ozadja, kot tudi zaradi precej različnega gospodarskega programa.

    Po drugi strani Virant navija za Janeza Janšo in pravi, da je program Liste Virant precej skladen s programom Janeza Janše.

    Matej Lahovnik dodatno deli javne nasvete Karlu Erjavcu, ko mu govori, da je boljše, da gre v koalicijo Janeza Janše, saj da bo lažje deloval v koaliciji, kjer je jeziček na tehtnici. No. To po svoje seveda drži, čeprav pa je iz Lahovnikovih besed bolj zvenelo kot nek poskus prepričevanja Erjavca s strani Lahovnika, naj pride v koalicijo Janeza Janše.

    Ob takšni naklonjenosti Mateja Lahovnika Janezu Janši gre pričakovati, da bo sodelovanje med Janševo koalicijo, če do nje pride, in Lahovnikom tudi v prihodnje zelo močno.

    Neka medsebojna privlačnost zagotovo obstaja, saj je ne SDS ne Lahovnik ne skrivata.

    Celo pri (sedaj že več kot očitno mrtvem) družinskem zakoniku je Lahovnik pritegnil SDS-u.

    Po tem, ko se je Janša preselil na območje Velenja, na Lahovnikov teritorij, pa bodo morda vezi med Lahovnikom in SDS-om poslej še večje.

    RTV Slovenija: Lahovnik: Za Erjavca ugodneje, če bo sodeloval v vladi, ki bo odvisna od njega

Odgovorite