sreda, 4.januar.2012 - 08:48

Pogajanja za vladno koalicijo bodo potekala tako na levi kot na desni strani

Sredinski trojček bo imel glavno besedo pri sestavi vladne koalicije. Znotraj njega pa predvsem Lista Virant.

Po tem, ko je tudi sredinskemu trojčku postalo jasno, da ne bo uspel z vlado narodne enotnosti, saj politične razmere v Sloveniji niso takšne, da bi omogočile realizacijo takšne pobude, so se začela pogajanja o “običajnih koalicijah”. Torej gre za pogajanja o koalicijah strank, kjer bi bil mandatar iz ene od največjih strank.

Najverjetnejši mandatar še vedno ostaja Zoran Janković, kateremu trdno ob strani stoji stranka Socialni demokrati Boruta Pahorja, na drugi strani je Janez Janša, kateremu trdno ob strani stoji Nova Slovenija Ljudmile Novak.

Na sredini pa je sredinski trojček, pri čemer bi lahko po nekaterih merilih Desus uvrstili nekoliko bližje levici (čeprav lahko sodeluje tudi z desnico, kar je dokazal v času Janševe oblasti) in pa SLS, ki je bolj naklonjen desnici, čeprav se ne postavlja skrajno desno. Tipično sredinsko opredelitev pa ima stranka Lista Virant.

Te stranke so ključne pri sestavi vladne koalicije, predvsem Lista Virant, ki je res tisti glavni jeziček na tehtnici, ki bo odločil o tem, kakšna bo vlada v prihodnosti, ali bolj desno ali bolj levo obarvana.

Zatorej sredinski trojček ne bo imel enostavnega dela, še manj pa stranke, ki želijo postati vladne. Na eni strani Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, na drugi pa Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.

Po debaklu v Državnem zboru Republike Slovenije je Zoran Janković spoznal, da bo moral biti zelo kompromisen in da kljub temu, da je predsednik zmagovalne stranke, bo moral biti izjemno konsenzualen in si ne delati utvar, da lahko stranka v celoti uveljavlja zgolj lastna stališča. To je verjetno že dojel. Doslej namreč v svoji politični zgodovini pač ni bil v situaciji, kjer bi moral delovati na takšen način, saj je v Ljubljani njegova lista absolutna in ne zgolj relativna zmagovalka, tam si je zatorej lahko privoščil večji vpliv. Tudi sedaj ga bo imel, če bo mandatar, vendar ga bo moral dosti bolj usklajevati s koalicijskimi partnericami.

A da bi prišel do premierskega položaja, bo moral preskočiti še eno oviro. Namreč. Tudi stranka SDS želi vladati. Če se sredinski trojček obrne v njen prid, bo mandatar hočeš nočeš Janez Janša.

Sedaj bo torej potekal še en boj, boj med Pozitivno Slovenijo in SDS Janeza Janše. Lahko bi rekli, kot je to postal popularen izraz v slovenskem medijskem občestvu, boj titanov, ki pa bo trajal do predvidoma 15.1.2011, ko se bo Lista Virant dokončno odločila, koga bo podprla za mandatarja.

Zaenkrat ima Zoran Janković še vedno prednost. Od predsednika Türka je za pričakovati, da bo dal prvo možnost njemu. Po tem bo pa potekal boj med njim in Janšo. Torej kdo bo ponudil več sredinskemu trojčku.

Tu Jankovića opozarjamo, da mora zelo paziti na svoj odnos do strank. Vse stranke so namreč pomembne, sploh stranke sredinskega trojčka. Tu imamo v mislih predvsem Desus, ki naj ga Janković jemlje bolj resno, kot so ga jemale prejšnje stranke leve koalicije, kjer je bil Desus nek dodatek, ne pa enakovredni partner. Lista Virant bo dobila precej, kar je logično, saj je ključna stranka za sestavo koalicije, SLS pa bo, tako kot smo dejali tudi sami (prvi) sodelovala z vlado znotraj partnerstva za razvoj, bo pa ohranila svoj desni pridih, že zaradi svojih volivcev, v kolikor pride do koalicije z Zoranom Janković. Zoran Janković bo moral zelo prijazen odnos ohranjati tudi s to stranko, četudi ne bo v vladi. Če bo sredinski trojček še vedno obstajal, pa bo lahko tudi SLS še vedno imela nek vpliv tudi na vladno odločanje. To bi bil lahko neke vrste nadomestek za vlado narodne enotnosti. 

Sredinski trojček bi lahko bil še vedno nek povezovalni element. Ta ideja kljub temu, da ideja o vladi narodne enotnosti trenutno ni zaživela, lahko še vedno ostane. Mislimo na tesno sodelovanje Liste Virant, Desusa in SLS-a. Zakaj pa ne. Sodelovati je lepo.

No. To je naše mnenje.

Bralce opozarjamo, da naj si preberejo še nekaj naših člankov, kjer smo podali tudi naša razmišljanja o sestavi vladne koalicije. Naj ne pozabijo prebrati niti dodatkov na članke (komentarji pod članki), kjer so zelo pomembni dodatni komentarji z naše strani.

Dossier korupcija: Trojček Lista Virant, Desus in SLS je predstavil predlog vlade narodne enotnosti. Preberite si ga.

Dossier korupcija: Ključe za sestavo vladne koalicije imajo stranke DLGV, Desus in SLS. Očitno je še posebej pomembna odločitev Radovana Žerjava iz stranke SLS.

Dossier korupcija: Gregor Virant in Karl Erjavec ustavila petelinjenje Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov

Dossier korupcija: Novi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije ni postal Borut Pahor

Dossier korupcija: SESTAVLJANJE VLADNE KOALICIJE: V Državljanski listi Gregorja Viranta želijo ob vstopu v koalicijo ohraniti načelnost

Dossier korupcija: SDS-ova ksenofobna retorika po volilnem porazu je popolnoma neprimerna



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Pobuda ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha A. Mussomeli-ja, da sodeluje kot posrednik pri sestavljanju vladne koalicije, povzroča določeno nelagodje v Sloveniji, saj Slovenijo postavlja v podobo države z nezrelo demokracijo, ki ne zna sama sestaviti koalicije. Čeprav je pobuda Mussomeli-ja po vsej verjetnosti dobronamerna, pa je potrebno pustiti strankam v Sloveniji, da same odločijo o vladi, saj gre za tipično notranjepolitično vprašanje.

    Če je res, kar poročajo slovenski mediji, da se ameriški veleposlanik ponuja za posrednika pri sestavljanju koalicije, ker jo je po njegovem mnenju težko sestaviti (desnica in levica naj bi imeli po 44 glasov), so se po našem mnenju ZDA močno uštele glede tega, da se politika v Sloveniji ni zmožna odločiti, kako sestaviti koalicijo.

    Veleposlanik se očitno ne zaveda, da stranke držijo vajeti v svojih rokah, res pa je, da se vse zavedajo svoje moči, tudi manjše stranke, zato je prišlo do različnih variant o sestavi vlade.

    Čeprav se to morda zdi za zunanje opazovalce nenavadno ali pa so celo mnenja, da se politiki niso sposobni dogovoriti, pa to ne drži.

    Sami ne vidimo razloga, zakaj bi neka tuja država (pa četudi gre za tako mogočno državo, ko so to Združene države Amerike) sploh posredovala glede takšnega notranjepolitičnega vprašanja neke suverene države.

    Če stranke niso sposobne same sestaviti vladno koalicijo brez pomoči tujine, potem niso vredne, da sploh zastopajo svoje ljudstvo.

    Res pa je, da je za sestavo koalicije potreben čas in da pač nekatere ključne stranke imajo na voljo izbiro med dvema opcijama, ki zanje nista izključujoči (prej so bile tri, a je zaenkrat ideja o koaliciji narodne enotnosti zamrla). Poenostavljeno. Lista Virant lahko sodeluje v vseh opcijah (vlada narodne enotnosti, Janković in Janša).

    Po svoje niti ni tako slabo, da se zadeve malo vlečejo. Glede na situacijo, razdeljenost poslanskih mandatov v parlamentu, je to pač normalno.

    A kljub temu odločitev o koaliciji ne bo v rokah nobenega tujega veleposlanika, ampak v rokah slovenskih strank, predvsem sredinskega trojčka, od tega pa predvsem Liste Virant, ki se najbrž zelo dobro zaveda svoje pogajalske moči, čeprav je njena ideja morda nekoliko upočasnila pogajanja, čeprav niti ne samo ideja (o vladi narodne enotnosti – široki koaliciji), ampak tudi prazniki.

    Seveda je potrebno predpostaviti, da Lista Virant je sposobna delovati samostojno in po lastnem preudarku, ne pa po sufliranju s strani drugih.

    Morda so nekateri dojeli delovanje Liste Virant kot neodločnost in v tem videli priložnost, da poskušajo prepričati stranko, oziroma celoten sredinski trojček o sprejetju odločitve, ki bi lahko zadovoljila tudi njihove interese. Kot smo že rekli, pa upamo oziroma verjamemo, da je lista Virant sposobna sama sprejeti odločitev na podlagi pogajanj s PS in SDS in znotraj trojčka, ne pa na podlagi kakšnih drugih političnih silnic, sploh pa ne tujih, ker gre za izrazito notranjepolitično vprašanje in če država je neka relativno normalna demokracija, potem je potrebno upoštevati tudi njeno suverenost, kar pomeni tudi to, da se vladna koalicija sestavlja izključno znotraj države.

    Mislimo, da večina strank pogovore z ameriškim veleposlanikom dojema zgolj kot pogovore, ne pa kot nekaj, kar je potrebno jemati kot navodilo (no, vsi, razen kakšnih posebnih primerkov v slovenski politiki, kot je to recimo Dimitrij Rupel, ki ima že profesionalno deformacijo ob dolgoletnem delu v diplomaciji, da bolj posluša druge, kot pa se trudi razmišljati samostojno).

    Sami nismo mislili tega prispevka podati kot kritiko ZDA, sploh ne, gospod Mussomeli ima pravico kogarkoli vabiti na pogovor (kjer gre verjetno tudi za informativni pogovor, saj so ZDA verjetno nekoliko presenečene nad novo politično podobo Slovenije, ki je za poznavalce razmer, to smo tudi mi, sicer razumljivo), ampak je to mišljeno bolj kot dejstvo, da stranke v Sloveniji so samostojne, četudi morda izgleda, da so nekatere neodločene.

    No. V Listi Virant so povedali, da so se v enem tednu (toliko ponavadi traja čas za sestavo koalicije za mandatarja po tem, ko ga imenuje predsednik države) sposobni odločiti, koga bodo podprli. Dodatno so pa rekli, da bodo to odločitev sprejeli do 15. januarja.

    Do 15. januarja bodo torej tehtali med dvema preostalima opcijama in se odločili za eno. To preverjanje primernosti ene ali druge koalicije bo potekalo v času, ko bo tudi uradno možnost za sestavo koalicije dobil Zoran Janković (kot relativni zmagovalec in zato najverjetnejši mandatar za sestavo vlade).

  2. admin pravi:

    Tudi Karl Erjavec je odločilni dejavnik za sestavo koalicije, poleg Liste Virant

    Še eno stvar moramo povedati, ki je zelo pomembna.

    Jeziček na tehtnici ni zgolj Lista Virant. Potrebno je vedeti še nekaj. PS in SD imata 38 glasov, SDS in NSI pa zgolj 30, torej 8 manj.

    Če vemo, da je SLS bližje pomladni koaliciji, je to 36 glasov. Če bi šel v pomladno koalicijo še Gregor Virant, bi to bilo 44 glasov. To je še vedno premalo za trdno koalicijo strank.

    Desus bi prispeval še potrebnih 6 glasov, da bi bila koalicija Janeza Janše res trdna. No. Potem pa še glasova manjšincev, to je 52 glasov.

    Na levici je pa stanje boljše.

    PS in SD imata torej 38 glasov. Desus je nekoliko bolj soroden z levico in bi dodal k temu svojih 6 glasov, to je skupaj že 44 glasov. Lista Virant bi dodala še 8 glasov in to je ugodnih 52 glasov. Plus manjšinska glasova, 2, to je skupaj 54 glasov. Če bi prek partnerstva za razvoj potekalo sodelovanje z SLS, bi imel Janković za posamezne projekte lahko tudi dvotretjinsko večino (60 glasov).

    Skratka. Lista Virant je najpomembnejši jeziček na tehtnici, ker prispeva pač 8 glasov, a tudi Desus je pomemben, predvsem za desnico.

    Če desnica želi vlado, bo pač morala pridobiti na svojo stran še Desus, če želi bolj trdno vlado.

    Čeprav je pa res, da bo morala tudi levica imeti podporo Liste Virant, če bi želela imeti trdno levosredinsko vlado.

    Če bi Lista Virant trdno podpirala desnico, bi imeli pat pozicijo, podpora 44 poslancev na obeh straneh, ker pa se Lista Virant ni opredelila kot desna ali leva, ji to daje pogajalsko moč.

    Želimo povedati, da ima Lista Virant sicer še vedno največjo pogajalsko moč, čeprav ima močno pogajalsko moč tudi Desus.

    SLS smo izločili, ker je nekako bolj nagnjen na desno, kar vedno jasno izraža, a na desni strani je volilna matematika jasna. Vse pomladne stranke skupaj imajo 36 glasov (SDS in NSI 30). SD in Pozitivna Slovenija pa skupaj 38 glasov. Torej dodatek šestih glasov Desusa levi koaliciji pomeni mnogo več, kot dodatek šestih glasov SLS-a desni koaliciji. S tega stališča je Desus pomemben.

    Čeprav se poudarja le pomembnost Liste Virant, je več kot očitno, da je za sestavo koalicije zelo pomembna tudi stranka Desus. Šele ti dve stranki skupaj lahko pomagata tvoriti močno koalicijo, sploh na levici.

    Lista Virant in SLS pa na desnici ne moreta tvoriti precej močne koalicije, če zraven ni še Desusa.

    Desus je torej precej bolj pomemben za desno koalicijo, kot je SLS za levo z vidika volilne matematike.

    To je potrebno tudi imeti v vidu.

  3. admin pravi:

    AMERIŠKA POLITIČNA KUHINJA V SLOVENIJI

    ZDA bi kot mandatarja izbrisale tako Zorana Jankovića kot Janeza Janšo

    V sestavljanje vladne koalicije naj bi se ZDA vpletale bolj, kot je kazalo sprva. ZDA podpirajo idejo o vladi narodne enotnosti, ki pa ni doživela politične podpore v Sloveniji.

    V ZDA naj bi želeli, da zaradi velike politične razdeljenosti Slovencev tako Zoran Janković kot Janez Janša umakneta kandidaturi (oziroma želji) za mandatarja in prepustita mandatarstvo tretji osebi, ter tako ustvarita pogoje za širšo koalicijo strank.

    Razlogi, zakaj naj se kandidata umakneta, so za Jankovića in Janšo zelo neprijetni.

    Dodatno naj bi se v Sloveniji kuhalo še nekaj. In sicer naj bi se kuhala ideja o tem, da pride do ustavnih sprememb in se udejani proporcionalni politični sistem, ki bi na volitvah bolj koncentriral glasove strank in bi tako imeli namesto sedmih zgolj 3 ali 4 stranke v parlamentu.

    Slovenske novice: Američani za taktični umik Janše in Jankovića

  4. admin pravi:

    Na tem mestu podajamo še povezavo do najnovejšega članka z informacijo, da je predsednik države Danilo Türk za mandatarja imenoval Zorana Jankovića. To smo storili zato, ker želimo sestavljanje koalicije spremljati v tem članku in ne najnovejšem, saj ta članek (z našo tehtnico, s katero smo umetelno prikazali sestavljanje vladne koalicije) vsebuje več informacij o sestavljanju koalicije.

    Dossier korupcija: Zoran Janković bo postal prvi mandatar za sestavo vlade Republike Slovenije

  5. admin pravi:

    Rado Pezdir je prišel na koalicijska pogajanja v državni zbor s pločevinko visokoenergijske pijače Red Bull in novinarjem dejal, da ima vsega poln kur.c. Novinarji so se ob njegovih izjavah nasmihali.

    Rado Pezdir iz Državljanske liste Gregorja Viranta (sicer ni njen član, ampak je eden od idejnih ustanoviteljev stranke in pa tudi pisec strankinega gospodarskega programa) je prišel v kritični element in podal nekaj krepkih. To je povedal novinarjem, preden je vstopil v poslopje državnega zbora. V rokah je imel pločevinko visokoenergetske pijače Red Bull.

    Povedal je, da mu je vsega dovolj.

    Natančneje. Rekel je, da je prišel v državni zbor le, da pove programska izhodišča Liste Virant in dodal, da ga drugo sploh ne briga, saj da ima vsega poln kur.c. Rekel je še, da bo imel plačo isto, stroški in položnice bodo še vedno isti, tako da mu je vseeno za vse skupaj. Povedal je še, da mu je počil film zaradi gnile Slovenije. Rekel je, da ima vsega zadosti in da je škoda časa za te stvari, saj izgublja svoje življenje (v pomenu, trenutke svojega življenja, ki bi jih lahko uporabil za kaj drugega).

    V listi Virant so na vprašanje novinarjev rekli, da ne vejo nič o izpadu Rada Pezdirja, a da on ni član stranke, ji pa zelo pomaga. Dodali so, da je Pezdir že povedal, da bo kritičen do vseh, česar se tudi drži.

    Sicer Rado Pezdir velja za precej boemskega človeka, zaradi česar je tudi ta njegov plastičen in neposreden prikaz neodobravanja razumljiv in po svoje simpatičen.

    RTV Slovenija: Koalicijska pogajanja: Pezdir ima vsega dovolj, Pavliha je za Jankovića

  6. admin pravi:

    Pogajanja še vedno potekajo tako na levi kot na desni strani.

    Janković ponuja naslednji razrez ministrstev:
    – 5 za PS
    – 3 za SD
    – 2 za Listo Virant
    – 1 za Desus
    – 1 za SLS (kar je manj verjetno, da bo SLS sprejel).

    Janša ponuja naslednje:
    – 5 za SDS
    – 3 za Listo Virant
    – 2 za SLS
    – 1 za NSI
    – Mesto predsednika državnega zbora za Desus.

    Sedaj poteka torej boj za to, kdo bo sestavil vlado.

    Če Zoranu Jankoviću slučajno ne bi uspelo, bi lahko mandatarja predlagalo tudi 10 poslancev Državnega zbora Republike Slovenije. Tako bi se šlo mimo predsednika države. V tem primeru bi lahko poslanci predlagali Janeza Janšo, ki bi nato sestavil vlado.

    Seveda je to hipotetično, saj naj bi Zoran Janković uspel sestaviti vlado, če ne pride spet do kakšnega preobrata, kar pa ni za pričakovati, saj je Zoran Janković v želji sestaviti koalicijo močno popustil in podal zadovoljive predloge za vse stranke, sploh tiste, ki jih mora še posebej prepričati (Listo Virant in pa Desus).

    RTV Slovenija: Pogajanja: Janković k Erjavcu, Zver, Novakova in Virant pa k Žerjavu
    RTV Slovenija: Koalicija prihodnji teden, delijo se tudi že resorji
    24ur.com: Janković umaknil napoved o zvišanju DDV

  7. admin pravi:

    Tudi predsednik stranke Desus, Karl Erjavec, se namerava udeležiti pogajanj o desni koaliciji in tako pogledati, kaj mu ponuja Janez Janša. Tako Lista Virant kot Desus pa se še vedno pogajata tudi o vstopu v levo koalicijo.

    RTV Slovenija: Erjavec na sestanek z SDS-om, Listo Virant, SLS-om in NSi-jem

  8. admin pravi:

    Na vprašanje (dveh) novinarjev Večera, ali ZDA dojemajo Slovenijo kot banana republiko, je Mussomeli novinarjema ponudil banano.

    Sicer gre za precej šaljivo potezo ameriškega veleposlanika, ki pa ni tako šaljiva, če res drži dejstvo, da so ZDA izrazile zaskrbljenost zaradi poslov sinov Zorana Jankovića in da je zato ta morda tudi predmet zanimanja ameriškega FBI-ja in CIA-e kot del političnega profila novega predsednika vlade Republike Slovenije. To, da Slovenci radi ovajajo, pa je že znano dejstvo.

    Čeprav je pa res, da je tudi zastaviti takšno vprašanje, nekoliko brez veze. Ni za pričakovati, da bo veleposlanik odgovoril tako: “Da, res je, ZDA smatrajo Slovenijo za kvazi državo, ki je pod našim popolnim vplivom, zaradi česar si lahko privoščimo tudi vmešavati se v njene notranje zadeve.” Skratka. Vprašanje je bilo nekoliko neresno, ali pa je bilo mišljeno le kot opozorilo Mussomeliju, da Sloveniji ni povšeči takšna vloga v očeh ZDA.

    A kljub vsemu. ZDA so prijateljska država Slovenije in jo je kot takšno potrebno tudi jemati. Še vedno so glavni garant svetovne stabilnosti in je nekako normalno, da se bolj kot druge države zanimajo tudi za notranje stvari posameznih držav, sploh če imajo občutek, da so kje težave. Slovenija pa je s svojevrstnim načinom političnega vedenja morda dajala vtis, da gre za državo, kjer bi bilo morda dobro, da ZDA poskusijo pomagati. Še vedno je možno, da je bilo torej delovanje Mussomelija čisto dobronamerno. To smo povedali, da malo ublažimo kritike.

    Pač. Določene stvari so se povedale, mislimo na besede Türka in Žbogarja in prav je tako, tudi Mussomeli pa je dal jasno vedeti, da sta Slovenija in ZDA v dobrih odnosih. Res pa je, da ZDA dela politične profile voditeljev držav. Ampak to je tista skrita diplomatska dejavnost, ki jo odkrije ponavadi le kakšen Wikileaks.

    Še za konec. Ko bo koalicija enkrat sestavljena, bo zaplet z Mussomelijem izzvenel kot neka zanimiva anekdota, ki jo bo lahko pripovedoval on kot tudi slovenski politiki. Sicer bolj kot ne anekdota, ampak s sporočilom, da tudi majhne države želijo, da se spoštuje njihovo suverenost.

    Slovenske novice: Ameriškega veleposlanika zabava zmeda s Türkom
    Dnevnik: State Department zagotavlja, da Mussomeli ni vključen v koalicijska pogajanja
    Žurna24: Zabava ga, da sta Türk in Žbogar nasedla
    Večer: “Rekli so mi: “Joe, počneš natanko to, kar moraš!””

  9. admin pravi:

    Stranke PS, SD, DLGV in Desus so parafirale koalicijsko pogodbo.

    To še ne pomeni, da je ta tudi sprejeta.

    O sprejetju pogodbe bodo praviloma odločali izvršni sveti strank. Šele ko tudi ti sprejmejo pogodbo, bodo te dobile strankarsko podporo.

    Takoj po parafiranju pogodbe je sicer Gregor Virant odbrzel še na pogajanja med SDS, NSI in SLS.

    Erjavec je sprva napovedal, da bo popoldan šel še na sestanek z Janšo in ostalimi, a naj bi si po parafiranju pogodbe z Jankovićem premislil. Ali se bo vendarle sestal, vsaj “prek telefona” pa ni znano.

    RTV Slovenija: Po pogajanjih z Jankovićem parafirali koalicijsko pogodbo

  10. admin pravi:

    Radovanu Žerjavu so neznanci razbili avto, medtem ko se je pogajal o desni koaliciji

    Med sestankom o sestavljanju desne koalicije (na katerem so stranke SDS, NSI, SLS in Liste Virant), so Radovanu Žerjavu neznanci razbili njegov parkiran BMW.

    Zadeva je še bolj zanimiva, saj naj bi se na sestanek skupaj z Radovanom Žerjavom v tem konkretnem Žerjavovem avtomobilu pripeljal tudi Janez Janša.

    Torej. Tudi Janez Janša je šel ven iz avtomobila.

    Ko je bil avtomobil parkiran, je čez nekaj časa mimo pripeljal avto poln mladeničev. Eden od mladeničev je izstopil ven in z neznanim predmetom razbil voznikovo (Žerjavovo) steklo. Nato je avto odpeljal stran.

    To je obsojanja vredno dejanje, ki kaže na izjemno problematičnost atmosfere v Republiki Sloveniji, predvsem na neobstoj pravne države.

    Čisto možno je, da je bil avtomobil žrtev vandalizma zgolj zato, ker je iz njega izstopil Janez Janša. Očitno so storilci točno vedeli, kateri avto morajo poškodovati. To je pa sramotno. Mislimo, da bi se moral tudi Janez Janša, tako kot Zoran Janković, v tej državi počutiti varno. Roko na srce, se je pa kriminal, sploh od vstopa v EU, povečal toliko, da se več nihče ne počuti varno v tej državi.

    Seveda se bo ob tem incidentu najslabše počutil Radovan Žerjav, ki je utrpel škodo (katero bo krila zavarovalnica) in bo imel dodatne opravke s popravilom.

    Žurnal24: Med sestankom četverice Žerjavu razbili BMW-ja

  11. admin pravi:

    Po poročanju 24ur.com naj bi Radovanu Žerjavu iz avtomobila ukradli denarnico.

    24ur.com: Neznanci Žerjavu iz avta ukradli denarnico

  12. admin pravi:

    Kot zanimivost: Janez Janša naj bi se z Žerjavom, Novakovo in Virantom sestal v gostilni v okoliciji Ljubljane.

    To dejstvo je zanmivo zaradi tega, ker je Janez Janša svoj čas že zavrnil Zorana Jankovića, po tem, ko ga je ta (ko je klical predsednike vseh strank) po zmagi poklical, da se najdeta v ljubljanski mestni hiši (takrat je bil Janković še vedmo ljubljanski župan), pa je Janša zavrnil njegovo ponudbo in podal protipredlog, naj se sestaneta v prostorih parlamenta, pa je Janković to zavrnil, ker da še ni poslanec in da njihova skupina sploh še nima prostorov, ker so nova parlamentarna stranka (Janša je predlagal sobo 110 v parlamentu).

    Ko ni uspel ne en ne drug predlog o kraju snidenja, je Zoran Janković predlagal nevtralen teren, lahko tudi gostilno.

    Tedaj je Janez Janša rekel, da se ne spodobi, da bi se pogovori vršili v kafičih. Očitno si je pa sedaj premislil. Morda pa je izvedel, da so uspešno koalicijo na Hrvaškem (kukuriku koalicija) stranke levice sestavile na sestanku v gostilni, katero vodi lastnik lokala s priimkom Kukurin. Tako je nastalo tudi ime kukuriku koalicija. Morda, kdo ve. Še droben dodatek k temu paragrafu. Kukuriku koalicija je nastala pred volitvami in na volitvah prejela toliko glasov, da lahko vlada sama brez dodatnih strank. Zato je bilo na Hrvaškem vlado enostavno sestaviti.

    Morda pa je razlog tudi v tem, da so slovenski mediji vedno izbrskali možne naslove, če so bili na sedežih strank, tako je klavrno propadel tudi sestanek za desno koalicijo, ki naj bi potekal v postorih stranke DLGV, ko pa so za lokacijo izvedli mediji, pa je Janez Janša odpovedal sestanek. Zato so se zdaj sešli na nevtralnem terenu, v gostilni, kjer pa so, kot smo že rekli, Žerjavu razbili avto in še ukradli denarnico.

  13. admin pravi:

    Karlu Erjavcu naj bi po poročanju nekaterih medijev Zoran Janković ponujal mesto predsednika uprave družbe Petrol


    Janez Janša predsedniku stranke Desus ponuja mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, Zoran Janković pa naj bi Karlu Erjavcu ponujal celo mesto predsednika uprave Petrola.

    Po določenih informacijah naj bi se nekateri na levici želeli znebiti Karla Erjavca v parlamentu, ker se bojijo, da je preveč naklonjen desnici in bi lahko vplival tudi na druge poslance Desusa ter tako šibil moč leve koalicije.

    Morda se nekateri bojijo tudi tega, da bi se prek Karla Erjavca premočno povezali Desus in Lista Virant.

    Morda pa gre le za funkcijo, ki so jo ponudili, ker je funkcija predsednika Državnega zbora Republike Slovenije že zasedena, ker si jo po novem želi obdržati Virant.

    Čeprav je pa problem tudi v tem, da je mesto predsednika uprave Petrola funkcija, ki je izrazito nagnjena k političnim pritiskom.

    Kar nekaj predsednikov uprave Petrola se je že znašlo v hudih težavah, celo v policijskih preiskavah.

    In sicer je bil pod hudimi pritiski nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Križanowsky.

    Če podamo videoposnetek, v katerem je potožil o težavah v Petrolu. Videoposnetek se nahaja tukaj.

    Kot predmet policijske preiskave se je znašel tudi Aleksander Svetelšek v povezavi z obdobjem, ko je bil predsednik uprave družbe Petrol. Več o tem si preberite tukaj.

    Nenazadnje pa je tudi eden večjih lastnikov Petrola (okoli 15 – odstotni), Dari Južna, že nekaj časa predmet preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada, znan pa je tudi po močnem vplivu na sfere družbenega okolja v Sloveniji.

    Dejstvo je, da je položaj predsednika uprave Petrola precej težavna funkcija in tako kot se lahko nekoga postavi na to mesto, se ga lahko tudi odstavi s tega mesta, s položaja predsednika uprave. Dodatno pa je funkcija pod močnimi pritiski gospodarskih in političnih ozadij v Republiki Sloveniji.

    Da ne govorimo, da je takšna ponudba politična degradacija neke osebe. Nekdo, ki je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, bi si zaslužil imeti politično funkcijo in ne neke funkcije v gospodarskem subjektu, na kateri bi bil pod hudim vplivom oseb, ki so dodatno predmet kriminalističnih preiskav in del slovenskega politično-gospodarskega podzemlja (resnično upamo, da s tem slovenskim politično-gospodarskim podzemljem ne sodeluje še kakšno hujše, organizirano-kriminalno podzemlje). Zatorej smo sami mnenja, da takšna ponudba Erjavcu sploh ni dobra. Gre za ponudbo, ki bi pomenila politično onesposobitev Karla Erjavca. Karla Erjavca bi na ta način porinili k politično-gospodarskim hijenam, ki od ljudi delajo miselno podrejene stroje.

    Tu se lahko zastavi še širše vprašanje. In sicer. Ali je stranka Desus sploh enotna in samostojna, ali pa na določene ljudi iz stranke vplivajo politična ozadja v Sloveniji.

    To vse seveda govorimo pod predpostavko, da je bila Karlu Erjavcu res dana ponudba, da vodi naftno družbo Petrol. To je namreč zelo nespodobna ponudba za nekega politika in poslanca, ki je bil izvoljen v parlament. Čeprav je pa res, da bi bil materialno zelo preskrbljen, če bi izbral to ponudbo. Seveda je veliko vprašanje, ali bodo Karla Erjavca uspeli kupiti z denarjem. To je torej stvar njegovega razmisleka. Funkcija predsednika uprave Petrola je namreč ekonomsko vabljiva, a tudi zelo spolzka. Ponudba Janše, ki Erjavcu ponuja mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, pa je politično zelo vabljiva, ekonomsko morda manj, a je tudi zelo stabilna funkcija.

    Ob tako številnih pomislekih, ki smo jih izrazili v tem komentarju, in še ob nekaterih drugih pomislekih, ki jih nismo zapisali, pa precej dvomimo, da je do takšne ponudbe res prišlo. Če je do te ponudbe res prišlo, pa je sila nenavadna.

    Slovenske novice: Janša Erjavcu ponuja parlament, Janković pa Petrol

  14. admin pravi:

    JANEZ JANŠA JE BIL ŽRTEV POLITIČNE NESTRPNOSTI

    TARČA NAPADA NA VOZILO RADOVANA ŽERJAVA JE BIL JANEZ JANŠA

    Še več podrobnosti o razbitju stranskega stekla na avtomobilu Radovana Žerjava in po nekaterih informacijah tudi tatvine denarnice, ki je bila v njem, potrjujejo našo prvotno domnevo, da je bil tarča napada dejansko Janez Janša.

    Če podamo te dodatne podrobnosti. Medtem ko je potekal sestanek desnosredinske koalicije v gostilni v okolici Ljubljane, je v gostilno prišel nek mlad fant in vprašal osebje, ali je v gostilni tudi Janez Janša.

    Malo za tem, je pripeljal mimo avtomobil z mladeniči, kjer je eden od mladeničev izstopil iz vozila in razbil avtomobil Radovana Žerjava, iz katerega pa je izstopil tudi Janez Janša, saj je pravaka SDS-a na sestanek pripeljal Radovan Žerjav (oblečen v nekoliko nenavadno kričeče modro svetlikajočo se jakno).

    Več kot očitno je, da je bil Janez Janša žrtev politične nestrpnosti, škodo zaradi te nestrpnosti pa je utrpel Radovan Žerjav.

    RTV Slovenija: Žerjav: Zaskrbljen sem, če gre za politično motiviran rop

  15. admin pravi:

    Janez Stanovnik je prestrašen. Boji se, da se je koalicija že izoblikovala pri ameriškem veleposlaniku Josephu Adamu Mussomeli-ju

    Janez Stanovnik je silno prestrašen. Svoj strah je pokazal na slovesnosti v Dražgošah, kjer je ob 70. obletnici dražgoške bitke počastil junaška dejanja partizanov. Predstavnike strank, ki so bili na pogovorih pri ameriškem veleposlaniku Josephu A. Mussomeli-ju, je označil kot hlapce. Označil jih je z naslednjimi besedami: “Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.

    Mussomelija je ozmerjal za človeka, ki se ima za predstavnika hegemona (ZDA), ki je v Sloveniji sestavil fantomsko koalicijo.

    V Dražgošah ni bilo ne Gregorja Viranta, ne Karla Erjavca, zato se na levici bojijo, da je koalicija že sestavljena, a da to ni koalicija, kjer bi bil mandatar Zoran Janković, ampak že videna ad-hoc koalicija za imenovanje predsednika državnega zbora, ki jo sestavljajo SDS, NSI, SLS, Lista Virant in Desus.

    Janez Stanovnik zato poziva, da vsi ljudje, ki dobro mislijo v srcu, vendarle sestavijo koalicijo z Zoranom Jankovićem. Poziv velja predvsem za Karla Erjavca in Gregorja Viranta, ki sta izjemno pomembna za sestavo leve koalicije.

    Na slovesnosti so še dejali, da Slovenija nikoli ne bo banana republika.

    RTV Slovenija: Stanovnik o predstavnikih strank, ki so bili pri Mussomeliju: Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni

  16. admin pravi:

    Policija zaenkrat ne vidi politične motiviranosti napada na Žerjavov avtomobil, Žerjav pa upa, da bo ravnala vestno in v skladu s pravno državo.

  17. admin pravi:

    Žerjav je rekel, da je imel v ukradeni denarnici praktično vse dokumente. To ga je zelo vznejevoljilo, saj bo moral vse dokumente ponovno pridobiti nazaj prek uradnih postopkov.

    Žurnal24: Žerjav: “Ukradli so mi vse dokumente”

  18. admin pravi:

    Poslanec Ivan Vogrin bi lahko postal novi Ciril Pucko

    Sestavljanje koalicije je prineslo nov moment, ki bi lahko pomenil celo rešitev za Zorana Jankovića.

    Gregor Virant je pred kratkim pozval Ivana Vogrina, katerega podjetje dolguje denar nekaterim upnikom (saj so upniki množično začeli pisati Virantu glede dolgov Ivana Vogrina), naj reši dolžniška razmerja z upniki, sicer naj odstopi z mesta poslanca. Ivan Vogrin je rekel, da se zaradi krize sooča s solvenčnimi težavami, a da ima tudi sam dolžnike. Če bi ga dolžniki poplačali, bi tudi sam lahko poplačal upnike, to je ljudi, ki so mu plačali za montažo senčil in oken (Vogrin ima podjetje, ki se ukvarja s prodajo in montažo oken in senčil), pa ta del nikoli ni opravil zaradi denarnih težav.

    Pojavljajo se špekulacije, da naj bi Ivan Vogrin prestopil v stranko Pozitivna Slovenija, morda pa še kdo iz Liste Virant. Tako bi v primeru, da Lista Virant ne podpre Jankovića v sredo, ko bo parlament odločal o novem mandatarju, ta lahko še vedno dobil zadostno podporo.

    In sicer bi za Zorana Jankovića glasovali vsi poslanci PS, nato poslanci SD, to je skupaj že 38 poslancev, nadalje 6 poslancev Desusa, to je 44 in eden (Vogrin) ali 2 prestopnika iz Liste Virant. Tako bi Janković dobil potrebnih 46 glasov.

    Seveda so to špekulacije v primeru, da Lista Virant ne podpre Jankovića.

    A do glasovanja v Državnem zboru oziroma do odločitve svetov strank Lista Virant in Desus bo negotovost glede vladne koalicije še vedno velika.

    Slovenske novice: Zadolženi Virantov poslanec Ivan Vogrin menda prestopa k Jankoviću

  19. admin pravi:

    Zoran Janković je v Dražgošah potrdil novinarjem, da bo Gregor Virant ostal predsednik državnega zbora, medtem ko je zanikal, da naj bi Karlu Erjavcu ponudil mesto predsednika uprave Petrola.

    24ur.com: Janković: V primeru koalicije z Virantom ta ostaja predsednik DZ

  20. admin pravi:
    Joseph A. Mussomeli: “Iskreno, predsednik države Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar in najverjetnejši mandatar slovenske vlade Zoran Janković niso moji prijatelji”.

    Finance: Intervju Joseph A. Mussomeli: Na površju prefinjeni Disney World, spodaj socializem
    Dnevnik: Mussomeli: Slovenija na videz kot Disney World, znotraj pa še vedno vlada socializem

  21. admin pravi:

    Borut Pahor je zapustil bolnišnico in odšel na pogovor k Josephu A. Mussomeli-ju

    Boruta Pahorja so zaradi izboljšanja zdravstvenega stanja (v bolnišnici je bil zaradi zapletenega vnetja levega notranjega ušesa) vendarle izpustili iz bolnišnice.

    Pahor je po izstopu iz bolnišnice obiskal tudi ameriškega veleposlanika Josepha Adama Mussomelija. Pahor je odšel k Mussomeli-ju s ciljem, da pomiri razgrete odnose med ameriškim veleposlanikom in delom slovenskega političnega vrha, saj se zaveda, da so ZDA najbolj vplivna država na svetu, s katero je imela Slovenija vselej dobre prijateljske odnose in se zavzema, da bo tako tudi v prihodnje.

    Joseph Adamo Mussomeli je Boruta Pahorja obiskal že med njegovim ležanjem v ljubljanskem kliničnem centru.

    24ur.com: Pahor iz bolnišnice k ameriškemu veleposlaniku

  22. admin pravi:

    Janez Janša: “Izpad Janeza Stanovnika proti ameriškemu veleposlaniku Josephu Mussomeliju bo še znižal bonitetno oceno Slovenije.”

    Dnevnik: Pahor na sestanku z Mussomelijem, SDS, SLS in NSi kritično do Stanovnika

  23. admin pravi:

    Politični analitik Laris Gaiser pravi, da bo govor Janeza Stanovnika škodoval Sloveniji v odnosu do ZDA. V ameriškem State Departmentu naj bi že pisali diplomatske note.

    Politični analitik Laris Gaiser pravi, da bodo zaradi govora Janeza Stanovnika, ko je ta ameriškega veleposlanika Josepha Mussomeli-ja označil kot predstavnika hegemona, ki v Sloveniji ustvarja fantomsko koalicijo in dodal, da Slovenija ne bo nikoli banana republika, močno škodoval Sloveniji. Gaiser dodaja, da v ameriškem State Departmentu najbrž že pišejo diplomatske note z zelo negativno vsebino za Slovenijo. Zunanji minister Slovenije bo po njegovem mnenju imel veliko dela pri reševanju pregrete situacije.

    RTV Slovenija: Gaiser: Stanovnikov govor bo imel zelo slab vpliv na odnose med ZDA in Slovenijo

  24. admin pravi:

    Dossier korupcija: Državljanska lista Gregorja Viranta je Zoranu Jankoviću obrnila hrbet

    Več o dogajanju ob zavrnitvi Zorana Jankovića s strani Liste Virant si preberite v tem članku.

  25. admin pravi:

    Ameriški State Department je slovenskega veleposlanika povabil na raport

    Dogajanje okoli ameriškega veleposlanika Josepha Adama Mussomeli-ja v Sloveniji je pritegnilo pozornost zunanjega ministrstva ZDA, ki je zato na pogovor povabile slovenskega veleposlanika v ZDA, Romana Kirna, a ta pravi, da na pogovoru ni šlo za navijanje ušes s strani ameriške diplomacije.

    RTV Slovenija: Veleposlanik Kirn vabljen v State Department – Kirn: “Ni šlo za navijanje ušes”

  26. admin pravi:

    Še malce o odzivu SDS-a na govor Janeza Stanovnika.

    Celoten zapis na Janševem Twitter profilu se glasi:

    “Govor @HRH_Danilo v Dražgošah je bil dostojen, psihopatski izpad Stanovnika pa bo še bolj poslabšal bonitetno oceno Slovenije.”

    Opomba: @HRH_Danilo je Twitter profil predsednika države Danila Türka.

    Skratka. Govor Danila Türka je Janša označil kot dostojnega, govor Janeza Stanovnika pa kot psihopatski izpad, ki bo škodoval bonitetni oceni Slovenije.

    Sicer veliko ljudi meni, da je pri govoru Stanovnika šlo zgolj za podporo Zoranu Jankoviću.

  27. admin pravi:

    Bosta Roberto Battelli in Laszlo Göncz sledila tradiciji glasovanja v slovenskem parlamentu?

    Jeziček na tehtnici sta po sili razmer postala manjšinska poslanca Roberto Battelli in Laszlo Göncz. A vprašanje je, kako bosta dejansko glasovala. Če bi glasovala proti Jankoviću, bi vplivala na glasovanje, če bi glasovala za Jankovića pa bi glasovala po tradiciji v slovenskem parlamentu.

    Dossier korupcija: Bosta manjšinska poslanca sledila tradiciji glasovanja v slovenskem parlamentu?

  28. admin pravi:

    SO GROŽNJE JANEZU JANŠI PRISTNE, ALI GRE ZA KONTRAPROPAGANDO PRISTAŠEV DESNICE, S KATERO SE ŽELI ŠKODOVATI UGLEDU ZORANA JANKOVIĆA S CILJEM PRIDOBITI ŠE MORDA NEOPREDELJENE POSLANCE NA DESNO STRAN?

    RTV Slovenija: Pisna grožnja: “Janša! Predlagamo, da se ustreliš!”

  29. admin pravi:

    Opomba: V zgornjem članku je kratek komentar novih domnevnih groženj Janezu Janši. Pred tem komentarjem smo napisali še daljši komentar, ki pa smo ga po premisleku vsaj zaenkrat umaknili od javnosti.

    Še vedno smo precej skeptični do teh groženj, čeprav seveda velja, da jih mora policija obravnavati in pogledati, kaj je na stvari.

    O tem zgolj toliko, ker gre za precej nepomembno stvar.

  30. admin pravi:

    Z malo zamude tudi v tem članku podajamo informacijo, ki smo jo sicer podali na prvo stran Dossier korupcija. Tu podajamo informacijo zaradi celovitosti.

    Novi Ciril Pucko ni nujno potreben

    Več o tem si preberite tukaj.

Odgovorite