torek, 17.januar.2012 - 07:16

GROŽNJE: Janezu Janši, Radovanu Žerjavu in Francu Pukšiču so neznanci “svetovali”, naj storijo samomor

MORBIDNO: Po tem, ko so neznanci Janezu Janši svetovali, naj se ustreli s pištolo, katero mu bodo podarili v ta namen, sta tudi poslanca SLS, Radovan Žerjav in Franc Pukšič, prejela priporočilo, naj storita samomor.

Že v času novoletnih praznikov je bil tedaj najbolj verjeten mandatar Zoran Janković deležen policijskega varovanja zaradi groženj s smrtjo, ki jih je prejel tako on kot njegova družina. Več o tem si preberite tukaj.

Nato pa so sledila bizarna sporočila, namenjena nekaterim desnim politikom. Naj povemo, da imamo glede teh groženj sami specifično mnenje (eno izmed stališč), ki si ga lahko bralci preberejo tukaj.

Torej. Z določenega aspekta precej dvomimo v verodostojnost groženj nekaterim desnim politikom.

Zanimiv je dan, ko je morebitna leva koalicija parafirala koalicijsko pogodbo. Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Desus in Lista Virant so ta dan parafirali koalicijsko pogodbo. Takoj po podpisu pogodbe je Virant še isti dan šel na večerni sestanek z Janezom Janšo, Ljudmilo Novak in Radovanom Žerjavom v gostilno Pri Bevku. Vedeti je potrebno, da je to bilo dan pred tem, ko je Lista Virant odločala o podpori ali nepodpori Jankovićevi koaliciji. V času dogovarjanja v gostilni Pri Bevku so neznanci razbili avtomobil Radovana Žerjava in mu bojda ukradli denarnico z dokumenti. Tedaj smo sami to dejanje močno obsodili. Več o tem si preberite tukaj.

Pri razbitju Žerjavovega avtomobila je več možnosti. Ali gre za nestrpnost do Janeza Janše, saj se je Janez Janša pripeljal na sestanek v gostilno Pri Bevku v Žerjavovem avtomobilu. Druga možnost je, da je nekdo želel preprečiti, da se odvije sestanek, saj so se bali, da bi lahko desnica vplivala na Gregorja Viranta, katerega je čakala pomembna odločitev o tem, ali naj podpre Jankovića ali ne. Tretja možnost pa je, da za napadom stoji sama desnica, ki je želela ustvariti slabo mnenje o Jankoviću s ciljem “pokazati” Virantu, kako je Janković “nevaren”. Torej, tretja možnost je kontrapropaganda s strani same desnice.

Vendar kasneje so sledile precej bizarne stvari. RTV Slovenija je izpostavila nek precej nepomemben komentar, ki ga je objavil uporabnik neke obskurne ad-hoc strani na Facebook-u v podporo Zoranu Jankoviću z naslednjo vsebino: “Zoki car … zakaj mu ne pustijo da zmaga, zato ker je največ naredil in najmanj pokradel … edini v tem stoletju, ki mu ne pustijo, da zmaga … klošarji…. Janšo treba umakniti oz. likvidirati”

RTV Slovenija: Shod v podporo Jankoviću, Janši grožnja z likvidacijo

Povzeli so poročanje desničarskega spletnega medija Časnik, katerega reklamira tudi stranka SDS na svoji spletni strani.

Po tem, ko so izpostavili ta res nepomemben komentar, je prišlo tudi do informacij, da naj bi Janezu Janšu neznanci v pismu svetovali, naj stori samomor. Pismo je priromalo na naslov SDS-ove stranke iz pošte v Mariboru.

Zapis v pismu med drugim vsebuje: “Čeprav si veliko orožja pokradel in s tem obogatel, ti vseeno sposodimo pištolo, da se ustreliš. Od osamosvojitve R. Slovenije delaš samo zdrahe”

Pri pismu je zanimivo, da je očitno napisano na pisalnem stroju (vsaj izgleda tako). Pismo si lahko ogledate tukaj. Pismo je objavila desna revija Reporter (naslednica revije Mag).

Reporter: Pismo Janši: Predlagamo da se ustreliš

Temu pismu je sledilo še pismo, ki ga je neznanec poslal na sedež stranke SLS. Neznanec v pismu grozi Radovanu Žerjavu in Francu Pukšiču (Franc Pukšič je poslanec stranke SLS, dolgo časa je bil poslanec stranke SDS, a je v mandatu 2008-2011 prišlo do nesoglasij s stranko SDS in je v tem mandatu prestopil najprej v poslansko skupino SLS, nato pa še v stranko SLS.).

Med drugim vsebuje pismo naslednje besede: “Na Twitterju sem prebral, da Janšo prosijo, naj se ubije. Prosim, ubijta se še ti in Žerjav.”

RTV Slovenija: Tudi Pukšič in Žerjav prejela pisne grožnje

24ur.com: Na sedežu SLS prejeli grozilno pismo

Kot smo že zapisali. Grožnje so lahko posledica različnih interesov in vprašanje je, za kaj gre pri njih, ali za morbidno izražanje nestrinjanja z nekom, ali za resne grožnje, ali morda za kontrapropagando, ki predvsem za desnico ni tako nenavaden pojav.

Tudi takšni dogodki kažejo na to, da je stanje v slovenski državi, sploh v slovenski politiki, res izjemno problematično in kaotično, če ne celo malce noro. To je posledica tega, da so medsebojni odnosi v politiki in družbi močno skrhani, še bolj pa je skrhano nezaupanje v slovensko politiko, da ne govorimo o razkrojenosti osnovnih moralnih vrednot v slovenski družbi, kjer sta (p)ostala glavna pohlep po oblasti in denarju.



Značke prispevka: ,

Odgovorite