sobota, 29.avgust.2015 - 05:24

Slovenci se lahko kmalu obrišejo pod nosom za nove službe v Nemčiji. Nemčija bo začela zaposlovati begunce.

SLOWENEN, RAUS!

Begunci bodo vzhodnim Evropejcem pobrali službe v zahodnih in severnih državah Evrope.

Zaradi beguncev je mogoče pričakovati tudi porast števila brezposelnih v Sloveniji, saj za Slovence, ki razmišljajo o tem, da bi se preselili v Nemčijo ali Avstrijo, da si tam poiščejo zaposlitev, tam ne bo več služb. Nemčija in Avstrija, pa tudi Švica bodo službe, ki so jih prej mislile dati vzhodnim Evropejcem, zaradi novih razmer dale beguncem.

Bundesagentur für Arbeit bo za Slovence kmalu zgodovina.

bundesagentur_fur_arbeit_logotip

Evropa je trenutno v prvi fazi begunske krize, v fazi preplavljanja Evrope z novimi begunci. Trenutno je celotna pozornost usmerjena predvsem na humanitarni vidik begunske krize, ko se beguncem želi omogočiti varen prihod v dežele, ki jim bodo podelile azil.

Kmalu pa se bo Evropa znašla v drugi fazi begunske krize, ko bodo morale države, ki so beguncem podelile azil, poskrbeti tudi za njihovo dolgoročnejšo dobrobit.

Ta del begunske krize bo imel velike posledice na celotno Evropo. Za nekatere pozitivne za nekatere negativne.

Kot je znano, večina sirskih beguncev, ki je pribežala v Sirijo, ne pričakuje več, da se bo vrnila nazaj v uničeno Sirijo. Ti begunci bodo torej v državah Evrope, kamor so se naselili, ostali dalj časa oziroma za vedno.

Kot je znano, namerava Nemčija v tem letu sprejeti 800.000 beguncev, od katerih bo večina ostala v Nemčiji.

Nemčija bo morala sprejeti programe za dolgoročnejšo oskrbo beguncev, kar pomeni tudi zagotovitev služb tem beguncem.

Sirci so znani po tem, da so relativno dobro izobražen narod, ki lahko dobro parira evropskim iskalcem zaposlitve. Nemčija bo torej imela na svojem teritoriju živeče ljudi, ki jih bo kmalu lahko uporabila kot novo delovno silo, ki ji je primanjkuje.

Enako sicer velja tudi za druge države na zahodu in severu Evrope, ki bodo sprejele večjo količino beguncev.

Znano je, da se vzhodnoevropske države, med njimi tudi Slovenija, lahko za dobršen del zaposlovanja zahvalijo temu, da njihovi prebivalci kot »Gastarbeiter«-ji migrirajo v zahodnoevropske države, ki potrebujejo delavce, ker jim jih doma primanjkuje.

Kmalu na zahodu zaradi velikega števila beguncev delovne sile več ne bo primanjkovalo. Tako bodo v vzhodnoevropskih državah, tudi v Sloveniji, ostajali ljudje, ki so nameravali delo poiskati v zahodnih državah, ker za njih tam dela več ne bo.

Države bodo raje najprej dale delo beguncem, ki tam prebivajo, kot ljudem iz tretjih držav.

Torej. Begunska kriza bo kmalu pokazala še en obraz. Pozitivnega za zahodne države, ki bodo tako dobile delovno silo, ki je pogosto tudi dosti bolj konkurenčna in manj zahtevna (kar zadeva delavske pravice) od delovne sile, ki jo predstavljajo prebivalci evropskih narodov, ter negativnega za vzhodne države Evrope, katerih prebivalci si bodo lahko po novem obrisali pod nosom za nove službe na zahodu in severu Evrope.

To bo povečalo stopnjo brezposelnosti v vzhodnoevropskih državah in prek tega tudi socialne probleme v teh državah, saj ljudje brez služb ne bodo več mogli upati, da bodo našli delo v tujini. Delo jim bodo pobrali begunci.

To dejstvo se bo v Evropi zgodilo. Tega se je potrebno zavedati.

Nekateri sicer omenjanje tega dejstva označujejo kot sovražni govor do beguncev, ki bi lahko povečal odpor do beguncev, vendar temu ni tako. To so neizpodbitna dejstva, ki so čisto objektivna in katerih se je potrebno zavedati.

Dejstvo je, da države, ki sprejmejo begunce, le tem dolgoročno morajo zagotoviti zaposlitev, oziroma bolje povedano, težijo k temu, da jim zagotovijo zaposlitev, ker na ta način lahko pridobijo tudi same neko korist od njih.

Za razliko od beguncev, ki so nastanjeni v begunskih taboriščih v Turčiji, Jordaniji in Libanonu, so begunci, ki pridejo v Evropo, drugačni po tem, da ti begunci v Evropo pridejo trajno, ne za par mesecev ali par let.

V Evropi begunci povečini ostanejo.

Torej. Poleg humanitarnega in varnostnega vidika beguncev je potrebno gledati tudi na socialni vidik. Torej. Kako bodo begunci spremenili socialno podobo Evrope. Kot smo že rekli, za nekatere države pozitivno, saj bodo dobile potrebno delovno silo, za nekatere države pa negativno, ker njihovi prebivalci več ne bodo mogli upati, da bodo našli zaposlitev v zahodnih državah Evrope.

Ta druga faza begunske krize v Evropi zaenkrat še ni tako občutna. Zaenkrat se ti begunci še nabirajo v Evropo, gre torej za tiste prve begunske dni oziroma mesece, ko se ti šele privajajo na novo okolje in še niso tako vpeti v same države sprejemnice.

Ampak to drugo fazo je mogoče pričakovati v kratkem.

To se bo zelo lepo poznalo predvsem pri Nemčiji, ki sprejema največ beguncev, takrat ko bo Nemčija te begunce organizirano pošiljala na svoj trg delovne sile. To se bo pa zgodilo v večjem obsegu zelo kmalu, sploh takrat, ko bo begunski val zaradi mrzlih jesenskih in zimskih dni malo popustil in bo Nemčija lažje zadihala in ne bo več skrbela le za sprejemanje novih beguncev, ampak bo imela čas tudi za uvajanje prispelih beguncev v nemško družbo.

Ta druga faza se bo v večjem obsegu torej začela čez nekaj mesecev.

Takrat bodo Nemčija in druge države zahoda postajale vse bolj zaprte za iskalce zaposlitve, ki prihajajo iz vzhodnoevropskih držav, tudi za iskalce zaposlitve, ki prihajajo iz Slovenije.

Na začetku se to sicer še ne bo tako poznalo, ker se morajo begunci še naučiti nemškega jezika. Ko bodo nemški jezik obvladali dobro, pa bodo postali begunci kmalu enako, če ne celo bolj konkurenčni od ostalih iskalcev zaposlitve.

Takrat se bodo stvari drastično spremenile.

Ljudje se bodo morali na te spremembe očitno privaditi. Nemčija za mnoge vzhodne Evropejce, tudi Slovence, ne bo več dežela zaposlitvenih priložnosti, saj bo Nemčija za zapolnitev delovnih mest kmalu našla rešitev, v prihajajočih beguncih.



Značke prispevka:

Odgovorite