sobota, 11.december.2010 - 05:31

Ali podjetniki zlorabljajo Rome za nižanje vrednosti prihodnjih gospodarskih zemljišč?

Nekdanji župan občine Škocjan Anton Zupet meni, da so Rome v Dobruški vasi v okolici gospodarsko-tehnološkega centra (GTC) načrtno naselili zato, da bi lahko podjetniki iz GTC Škocjan poceni dobili tamkajšnja zemljišča. Bližina Romov naj bi namreč zniževala vrednost tamkajšnjih zemljišč.

Ob svetovnem dnevu boja za človekove pravice, katerega praznuje tudi Republika Slovenija, so se nekateri politiki in mediji spomnili na Rome. Tako so v Dnevniku zapisali, da sta se Katarina Kresal in Danilo Türk srečala z eno najbolj prepoznavnih Rominj v Sloveniji, ki jo mnogi opisujejo kot zgodbo o uspehu (gre za Rominjo, ki je odraščala v eni naprednejših družin, kar zadeva miselnost). Rominja je zadnje čase postala spet medijsko bolj prepoznavna tudi po oddaji Preverjeno, kjer so opozorili na prakso prodajanja mladoletnih deklet v zakon za 5.000 do 15.000 evrov. O tem si več preberite tukaj.

No. Sami bomo pa opozorili na še eno šokantno zgodbo, ki pa je nekako značilna za slovensko okolje, saj Slovenci (vsaj večina) slovijo kot izrazito pohlepen narod, ki bi za denar naredil vse. Na žalost je takšno stanje v celotnem svetu. Malo je pravih idealistov. Zadeve v Sloveniji spet zadevajo Rome, ki so zaradi svojih posebnosti ena najbolj ranljivih družbenih skupin v Republiki Sloveniji.

Na konretno problematiko je opozoril nekdanji župan občine Škocjan, Anton Zupet. Med iskanjem informacij za nek drug prispevek, smo naleteli na zapis, ki nas je precej presenetil. Sicer smo sami na podlagi določenega dogajanja v Novem mestu že pred leti slutili, da določeni ljudje (predvsem iz vrst SDS-a) kljub navidezno naelektrenim odnosom skrivaj sodelujejo z romsko populacijo s ciljem denarnih koristi od države. In sicer smo takšen občutek dobili zaradi kontradikcije. In sicer. Nekateri, ki so bili v javnosti glavni akterji v incidentnih situacijah (na nasprotnih straneh), o katerih so poročali slovenski mediji, naj bi po se po določenih informacijah dobivali na pijačah v lokalnih gostilnah. To se nam je zdelo zelo čudno. Ravno zato od takrat naprej razne incidente, ki se zgodijo, vedno jemljemo z zadržkom, saj ne vemo, ali so pristni, ali zgolj predstava za javnost.

No. Gospod Zupet se je z romsko problematiko srečeval dalj časa v okviru svojega delovanja znotraj Osnovne šole Frana Metelka v Škocjanu. Seveda se je pa s problematiko srečeval tudi v času svojega 8-letnega županovanja v občini Škocjan.

No. Gospod Zupet se je v okviru svojega potegovanja za poslanca Državnega zbora Republike Slovenije pred parlamentarnimi volitvami, ki so bile leta 2008, dotaknil romske problematike. Sicer niti ne tako slučajno. Področje Škocjana je namreč precej zaznamovano tudi z romskim naseljem Dobruška vas. Znan je primer, ko so domnevno po naročilu enega od občanov občine Škocjan (proti kateremu je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov ustavilo postopek) trije moški odvrgli bombo v romskem naselju v Dobruški vasi, kjer sta umrli dve Rominji. Šlo naj bi za dejanje iz sovraštva. To se je zgodilo pred Zupetovo kandidaturo za poslanca, no po njej se je zgodil pa primer, ko naj bi skupina občanov občine Škocjan protestirala zoper pogreb Rominje iz Dobruške vasi na njihovem pokopališču. Oba primera sta bila medijsko zelo odmevna, novomeški pravosodni organi so kljub temu oba primera vodili precej nezainteresirano, morda tudi zato, ker je dejansko glavnina obravnav na sodišču v Novem mestu vezana na romsko populacijo, zaradi česar imajo mogoče tamkajšnji pravosodni delavci neke vrste odpor do Romov. To je nekako posebnost Dolenjske.

Torej. Takratni župan in kandidat za slovenskega poslanca Anton Zupet je imel povod za svoje govorjenje o Romih v konkretnih dogodkih na prostoru občine Škocjan.

Podal je zelo zanimiv pogled na romsko problematiko.

In sicer. Rome v Dobruški vasi (pri avtocestnem priključku) naj bi po besedah gospoda Zupeta v bližino Gospodarsko tehnološkega centra (GTC) načrtno naseljevali posamezniki, ki imajo gospodarske dejavnosti v GTC-ju. Verjetno je ravno takšno njegovo mnenje prispevalo k temu, da so se v občini množično uperili proti njemu in je na lokalnih volitvah leta 2010 premočno izgubil, čeprav se je njegov kandidat vključil v kampanjo precej pozno in zato dokaj nepripravljeno.

Zakaj bi nekdo sploh naseljeval Rome (ki so znani po tem, da so nomadski in jim ni težko preseliti se)? Razlog naj bi bilo po mnenju Antona Zupeta dejstvo, da so nekateri želeli zmanjšati ceno občinskih zemljišč, predvidenih za širitev GTC-ja. Znano je, da bližina romskih naselij znižuje vrednost zemljišč, ker se pač ljudje neradi odločajo za zemljišča v bližini romskih naselij zaradi splošno znanih problemov in težav, povezanih s tem. Tega dejstva se očitno nekateri zavedajo in s ciljem znižati vrednost zemljišč bojda načrtno naselijo Rome in tako zbijejo ceno teh zemljišč, katera v prihodnosti želijo kupiti.

To naj bi se zgodilo tudi v Dobruški vasi in sicer v delu pri priključku na avtocesto v Dobruški vasi, kjer je seveda stacioniran tudi GTC in zemljišča, ki si jih nekateri podjetniki iz GTC-ja želijo.

Torej. Po mnenju nekdanjega škocjanskega župana Antona Zupeta naj bi Rome, vsaj tiste zraven GTC, načrtno naselili ljudje, ki si obetajo dobiti poceni zemljišča za gospodarsko dejavnost v okviru GTC-ja, katera so trenutno še last občine in jih imajo ti zgolj v najemu.

Najbolj znano podjetje v GTC-ju je podjetje Planum, Planum kot takšen ni prav nič znan, je pa bolj znan, ker gre za hčerinsko družbo novomeškega gradbenega podjetja CGP, ki je v lasti razvpitega belokranjskega mogotca Darija Južne, ki se trenutno nahaja v postopku Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma gopodarskega kriminala. CGP je sicer podjetje, ki je vseprisotno in zelo vplivno v Novem mestu. No. Dejstvo je, da se v škocjanskem gospodarsko – tehnološkem centru nahaja poleg ostalih podjetij, ki so tudi zelo zanimiva z vidika nekih političnih povezav (verjetno so te povezave zanimive predvsem Antonu Zupetu in njegovim podpornikom, ki zelo radi obtožujejo ravno podjetnike iz GTC-ja), tudi podjetje CGP, oziroma njegov Planum. Je pa res, da se podjetje Planum (ki je neke vrste zaposlovalna agencija za CGP-jeve delavce) trenutno zaradi gospodarske krize sooča s težavami. Ne le to. Padla je celo odločitev o likvidaciji podjetja. Vsak teden naj bi v podjetju delo izgubilo 5 ljudi. O tem si preberite tukaj.

Skratka. Zadeve so precej zanimive. Če se vrnemo k rdeči niti članka.

Torej. Anton Zupet je mnenja, da so Romi v Dobruški vasi, ki so se naselili v bližino GTC-ja, tam naseljeni načrtno, da bi znižali vrednost zemljišč v okviru GTC in bi tako nekateri, ki imajo gospodarske interese, prišli ceneje do teh zemljišč. Če se malo pošalimo. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste javno-zasebno partnerstvo, kjer zasebni del predstavljajo podjetniki iz GTC, javni del pa Romi.

Da bi podkrepil svojo trditev, je župan Anton Zupet navedel primer Košic oziroma Jarovnic na Slovaškem, kjer naj bi se prav tako dogajale gospodarske mahinacije z zlorabo Romov. Povedal je, da se je tam ponekod kar naenkrat število Romov tako povečalo, da je kar naenkrat recimo v osnovnih šolah bilo kar 80 odstotkov otrok romskih od celotne populacije. Tudi tam naj bi bil razlog načrtno naseljevanje Romov v okolico gospodarskih objektov s ciljem, da bi nekateri (lastniki ali upravljavci teh objektov) prišli poceni do želenih zemljišč za opravljanje gospodarskih dejavnosti.

Zupet je povedal, da so Romi zaradi svoje neizobraženosti zelo podvrženi manipulacijam s strani drugih.

Več o Zupetovem pogledu o interesnih povezavah med Romi in lokalnimi podjetniki v Škocjanu si preberite tukaj.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba: Določene informacije iz članka smo odstranili, saj niso relevantne za novo namembnost članka.

Odgovorite