nedelja, 30.januar.2011 - 05:37

Lovke balkanske kokainske mafije sežejo vse do Slovenije, do podjetja, katerega vodi stric žene belokranjskega mogotca Darija Južne

Balkanska kokainska mafija je povezana tudi z nekaterimi ljudmi in podjetji v Sloveniji

Srbijo in Slovenijo so pred časom pretresle aretacije v zvezi s srbsko oziroma balkansko kokainsko mafijo, katere vodja, Darko Šarič, je znan po krvoločnih umorih morebitnih prič. Po začetku akcije so se namreč zvrstili številni umori znotraj  balkanskega podzemlja. Pobiti so bili ljudje, ki bi lahko s svojim pričanjem na sodišču obremenili Darka Šariča.

Znano je, da je balkanska kokainska mafija imela močno vejo tudi v Sloveniji. V akciji balkanski bojevnik so zaradi tega slovenski policisti izvedli akcije tudi v Sloveniji. Aretiran je bil recimo Dragan Tošić, domnevni kralj slovenske narkomafije, ki je imel v Ljubljani več popularnih gostinskih lokalov. Njegova aretacija je presenetila tudi mnoge slovenske in ljubljanske politične vplivneže.

Sicer je akcija balkanski bojevnik, ki je ena najbolj prodornih akcij, v kateri je sodelovalo več policij s področja Balkana, po določenih informacijah usmerjana tudi prek ameriške agencije DEA (Drug Enforcement Administration), saj naj bi se Američani odločili razbiti balkansko mafijo, ki je prevažala drogo v zahodne evropske države.

Z vidika gospodarstva so pa zanimive lastniške povezave, ki kažejo zanimivo sliko.

In sicer se v povezavi z balkansko kokainsko mafijo omenja tudi nekaj podjetij, tudi slovenskih.

Če se omejimo na Slovenijo. V zvezi z balkansko kokainsko mafijo se omenja gradbeno podjetje Remex International, ki je 45 odstotni lastnik srbskega podjetja Adriacoop, v katerega upravi sedi direktor enega izmed podjetij balkanskega narkokralja Darka Šarića. Natančneje. Podjetje Remex International je 77-odstotni lastnik podjetja “Vorex-inženjering”. Podjetje “Vorex-inženjering” pa je solastnik podjetja Adriacoop, v katerem v upravi sedi Nebojša Jestrović, nekdanji sošolec Darka Šarića, ki je pral denar narkokartela za njegovega prijatelja Šarića z nakupom dveh hotelov v Novem Sadu (Vojvodina in Putnik). Sodišče je hotela zaseglo.

Sicer je zelo zanimivo, kako določena sodelovanja potekajo tudi na podlagi prijateljstev iz šolskih dni. Tudi Dari Južna sodeluje z nekaterimi prijatelji iz šolskih dni. Oglejte si njegove prijateljske povezave v članku Financ:

Finance: Kdo je Dari Južna, katerega posle preiskujejo kriminalisti? – Pojasnilo: Slovenska policija je prejšnje leto izvedla obsežno kriminalistično preiskavo v povezavi z delovanjem podjetij, ki jih obvladuje Dari Južna. O tem več v nadaljevanju članka.

Direktor podjetja Remex International je stric Vesne Južna, žene razvpitega belokranjskega mogotca Darija Južne, ki (Južna) obvladuje tudi zloglasno novomeško gradbeno podjetje CGP (katerega direktor je Marjan Pezdirc, predsednik nadzornega sveta pa Dari Južna), znano predvsem po mahinacijah s storitvenimi “svetovalnimi” dejavnostmi v povezavi s tajnimi računi v Liechtenstein-u, zaradi česar je v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada slovenske policije, sodišče pa je lani celo začasno zamrznilo njegov lastniški delež v podjetju Perspektiva.

Zanimivo je, da je podjetje CGP eno redkih gradbenih podjetij v Sloveniji, ki ni občutilo resnejše krize. Razlog naj bi bil predvsem v tem, da je Južna recimo temu kralj dolenjske gospodarske naveze, zaradi česar veliko gradbenih projektov dobi ravno njegovo podjetje. Tako projektov, ki jih investirajo občine (recimo novomeška, trebanjska ali pa metliška in številne druge), kot tudi projektov, katerih investitorji so druga dolenjska podjetja.

Tudi farmacevtsko podjetje Krka d.d., ki slovi kot “dolenjska debela denarnica”, zalaga novomeški CGP Darija Južne z gradbenimi posli.

No. Čisto mimogrede. Po začetku obsežne policijske akcije Balkanski bojevnik so nekateri mediji poročali o tem, da se Darko Šarić pred organi pregona skriva v črnogorskem hotelu Maestral, ki je v lasti slovenskega podjetja HIT.

Še eno slovensko podjetje se omenja v zvezi z močnim balkanskim narkokartelom. To je podjetje Slovenijales (ki so ga v času desne oblasti mnogi povezovali s stranko SDS, sicer so tudi Dariju Južni pripisovali prijateljstvo s to politično stranko).

Slovenijales je tu zgolj v posredni povezavi, dosti bolj posredni kot podjetje, katerega vodi stric žene Darija Južne. In sicer je podjetje Slovenijales imelo nekaj hčerinskih podjetij, ki so si v devetdesetih letih sposodila 6 milijonov dolarjev od Jugobanke (hčerinska podjetja Slovenijalesa so šla potem v stečaj). Na javni dražbi je srbska “Agencija za osiguranje depozita” terjatev Jugobanke do Slovenijalesa prodala, kupilo jo je pa podjetje Municipium S v lasti srbskega narkokralja Darka Šarića. Terjatev je takrat zaradi zamudnih obresti zrasla na 11 mio dolarjev. Podjetje je vložilo menično tožbo proti Slovenijalesu za znesek 35 mio evrov. No, potem je bilo v okviru policijske akcije zaseženo premoženje Municipiuma, ker je šlo za premoženje Darka Šariča, terjatev pa je v tistem času bila prenešena na Liechtensteinsko podjetje Fincor, ki terja dosti manj denarja kot prej podjetje balkanskega narkokralja.

No. Podjetje Fincor (Fincor Invest Anstalt) je zoper Slovenijales vložilo izvršbo v višini 9,7 mio evrov in povzročilo začasno blokado računov Slovenijalesa. Zaradi tega so se na Slovenijalesu odločili za gospodarsko akrobacijo. Vse zaposlene in posle podjetja Slovenijales so prenesli na svoje hčerinsko podjetje Slovenijales Trgovina. Več si preberite v Dnevnikovem članku tukaj.

Gospodarstvo je očitno zelo prepleteno, sploh na področju nemirnega Balkana. To sicer ni nič narobe. A problem nastane, če nekatere družbe začnejo sodelovati s kriminalnim podzemljem ali z družbami v lasti vplivnežev iz kriminalnega podzemlja. Konkretni primer je pokazal povezave določenih podjetij z močnim balkanskim narkokartelom. Vprašanje je, koliko teh povezav je še neodkritih in pa v kolikšnem odstotku podjetij se preliva tudi mafijski denar.



Značke prispevka: , , , ,

Komentarji

 

Odgovorite