sreda, 27.julij.2011 - 11:43

Ali Dariju Južni novomeško podjetje CGP služi kot denarnica za reševanje njegovih finančnih holdingov?

Premoženjske celice Darija Južne so raztrosene po vsej Sloveniji, predvsem pa na JV Slovenije. Na sliki IGM Sava. IGM Sava je del skupine CGP.

Dari Južna, ki je s svojo soprogo eden najbogatejših Slovencev, je najbolj znan kot mojster finančnih vragolij na slovenskem finančnem trgu.

Njegov imperij obsega že zavidljivo število podjetij ali deležev v podjetjih.

V Dnevniku so izdelali “pajkovo mrežo” poslovnega imperija Darija Južne in jo predstavili. Oglejte si jo tukaj.

Dari Južna se sooča s težavami. Njegov imperij kopni. Samo od precejšnjega deleža v Petrolu je izgubil petino vrednosti premoženja zaradi padca vrednosti delnic tega podjetja, tretjino vrednosti pa je izgubil tudi njegov delež v Luki Koper.

Zaradi težav v finančnem poslovanju njegovih krovnih finančnih holdingov Dari Južna finančna sredstva črpa iz nekaterih družb, ki so konkretne industrijske ali storitvene družbe. Predvsem iz podjetij: CGP, IGM Strešniki, Lisca in Vodno gospodarstvo Novo mesto, pri čemer vsi navedeni razen Lisce sodijo v skupino CGP, ki je molzna krava Darija Južne.

Podjetja so, da bi Južno založila s potrebnim denarjem, sprejela odločitev o visokem plačilu dividend na delnice. Tako se bo denar stekel v žepe imetnikov delnic, to je lastnikov, finančni holdingi družine Južna (torej sam Dari Južna) pa so seveda glavni lastniki.

Tako bo Južna dobil “sveži” kapital. Nekaj podobnega je Južna storil, ko je sprejel odločitev, ki na prvi pogled deluje bizarno. In sicer odločitev o pripojitvi družbe CGP Invest (katere glavno premoženje so bile delnice Petrola) družbi IGM Strešnik. Kot poroča Dnevnik je šlo za željo po tem, da prepreči stečaj družbe CGP Invest, ki se je soočala s težavami. Več o tem si lahko preberete tukaj.

No. Južna je tudi na druge načine želel pridobiti denar iz svojih podjetij, tudi na nezakonite načine, zaradi česar ga je obravnaval tudi nacionalni preiskovalni urad. Zadeva je trenutno na Okrožnem sodišču v Ljubljani, saj je skupina državnih tožilcev za organizirani kriminal podala zahtevo za preiskavo na to sodišče. Zahtevi je sodišče ugodilo. Slovenska sodišča so pa, to je znano, zelo počasna. Bogsigavedi koliko prahu in pajčevine se bo nabralo na konkretni zadevi v arhivu sodišča.

Dariju Južni pa grozi še dejstvo, da bodo kmalu zapadla dolgoročna posojila, ki jih je ta prejel v preteklosti. Po poročanju časopisa Dnevnik gre za okoli 207 milijonov evrov posojil.

Problem Darija Južne (sam sebi zna reči tudi Dare) je v tem, da se z dolgoročnimi posojili financira le CGP-IGP, druge družbe pa se financirajo samo s kratkoročnimi posojili, kar finančno precej obremenjuje vse te družbe in tako tudi celoten poslovni imperij belokranjskega vožda.

V časopisu Dnevnik so se res zelo potrudili in predstavili tudi seznam podjetij, ki so del imperija belokranjskega mogotca Južne in predstavili zadolženost tega mogotca. To si lahko ogledate tukaj.

Dari Južna si seveda prizadeva, da bodo banke reprogramirale posojila, dodeljena njegovim družbam, recimo še nekoliko podaljšala rok plačila kratkoročnih posojil ali jih reprogramirala v dolgoročna.

Banke do sedaj niso bile ravno radodarne, kar zadeva reprograme posojil, saj tudi same nimajo dovolj denarja in se soočajo s težavami, zaradi česar jih je potrebno vsake toliko časa dokapitalizirati.

Vendar Dari Južna je izjemno vpliven človek, tako da ne bi presenečalo, če bi temu človeku banke ugodile.

Čeprav pa ne vemo, ali je najbolj pametno, da Južna izčrpava podjetja, ki mu prinašajo denarna sredstva, s ciljem povečevanja ali vzdrževanja svojega imperija za vsako ceno. Nekatera podjetja namreč podrejajo celo svojo osnovno dejavnost finančnim kapricam njihovega lastnika (Darija Južne).

Preberite si članek časopisa Dnevnik.

Dnevnik: Poslovnemu imperiju Darija Južne se letos izteče za 200 milijonov evrov posojil



Značke prispevka: ,

Odgovorite