petek, 11.november.2011 - 17:57

Na RTV Slovenija so objavili seznam predvolilnih soočenj. Soočenja bodo precej pomanjkljiva. Alternativa so komercialne televizije.

Na RTV Slovenija ne bo potrebno zagnati hladilnih naprav, saj predvolilna soočenja ne bodo dosegla vročine kot bi jo, če bi imela RTV Slovenija več manevrskega prostora pri izbiri kandidatov.

 

RTV Slovenija veže pri določanju izbranih strank v soočenjih zakon o RTV Slovenija, ki je pomanjkljiv.

Komercialne televizije so glede tega bolj svobodne, bolj gibčne, zato lahko ob modri izbiri postrežejo z bolj zanimivimi soočenji.

RTV Slovenija je ujetnica slabega zakona o RTV Slovenija, ki je precej zagrenil življenje nekaterim predstavnikom političnih strank v Republiki Sloveniji. O tem smo pisali že tukaj.

Problem je v tem, da sta na letošnjih volitvah dve od treh strank, ki so favoritke na volitvah, zunaj parlamenta, saj sta sveže ustanovljeni, gre za Listo Gregorja Viranta in Listo Zorana Jankovića, zakon pa predpisuje ločeno obravnavo parlamentarnih in neparlamentarnih strank.

Če podamo seznam oddaj na RTV Slovenija v tabelarični obliki. V prvem stolpcu je čas in datum oddaje, v drugem pa podrobnosti o oddaji.

Seznam predvolilnih soočenj na RTV Slovenija

15. 11.
ob 20.00, TV1

SOOČENJE PARLAMENTARNIH STRANK
(voditelja: Slavko Bobovnik in Ilinka Todorovski)  

17. 11.
ob 20.00, TV1

SOOČENJE NEPARLAMENTARNIH STRANK
(voditelja: Tanja Gobec in Vlado Krejač)

22. 11.
ob 20.00, TV1

MEŠANO SOOČENJE: LDS, NSi, SDS, SNS in SMS Zeleni, Zeleni Slovenije
(voditelja: Janja Koren in Valentin Areh)

24. 11.
ob 20.00, TV1

MEŠANO SOOČENJE: 8 parlamentarnih in DSD, Gibanje za Slovenijo, Lista Zorana Jankovića, TRS
(voditelja: Rosvita Pesek in Boštjan Kogovšek)

29. 11.
ob 20.00, TV1

MEŠANO SOOČENJE: DeSUS, SD, SLS, Zares in Lista Virant, SEM-Si(voditelja: Manica Janežič Ambrožič in Ksenija Horvat)

1. 12.
ob 20.00, TV1 

MEŠANO SOOČENJE: Liste, ki po javnomnenskih anketah ne prestopajo praga (do 10)
(voditelja: Slavko Bobovnik in Ilinka Todorovski)

2. 12.
ob 20.00, TV1

MEŠANO SOOČENJE: Liste, ki po javnomnenjskih anketa prestopajo prag (do 10)
(voditelja: Tanja Gobec in Boštjan Kogovšek)

3. 12.
ob 19.20, TV1

KAKO BOMO VOLILI
(Rosvita Pesek)

4. 12.
ob 18.50, TV1

TV DNEVNIK IN VOLILNA ODDAJA
(Lidija Hren, Ilinka Todorovski, Manica Janežič Ambrožič, Boštjan Kogovšek)

5. 12.
ob 20.00, TV1

KAKO SMO VOLILI
(Rosvita Pesek, Ilinka Todorovski/Nataša Rijavec)

 

Sicer so na RTV Slovenija organizirali tudi mešana soočenja z žrebom, ki pa se ni iztekel tako, da bi kar najbolj zadovoljil slovensko javnost.

Nekako največjo smolo je imela predvsem Lista Virant, pa tudi nekatere druge stranke.

22.11.2011 na soočenjih razen SDS-a ne bo nobene od drugih pomembnejših strank (še najbolj bo zanimiva polemika med LDS in SDS, a LDS je na žalost izgubila veliko javnomnenjske podpore, tako da bo šlo bolj za boj Davida z Golijatom).

24.11.2011 bo soočenje še najbolj zanimivo, saj bodo notri vse parlamentarne stranke in pomembnejše neparlamentarne, gledalci pa bodo pogrešali Listo Virant.

29.11. 2011 bo v soočenjih tudi Lista Virant, a se bo od “večjih” strank soočila le s SD, manjkali pa bosta SDS in Lista Zorana Jankovića.

Edino pravo soočenje večjih strank pa bo na RTV Slovenija poleg 24.11.2011 le še 2.12.2011, kjer bodo zastopani glavni favoriti, a manjkale bodo stranke, ki so zanimive za prikaz, a jim javnomnenjske ankete kažejo majhno podporo.

Skratka. Predvolilna soočenja na RTV Slovenija bodo manj zanimiva, kot bi lahko bila v primeru svobodne izbire sodelujočih.

To sicer koristi komercialnim televizijam, ki bodo lahko zapolnile velike pomanjkljivosti predvolilnih soočenj na RTV Slovenija.

V mislih imamo predvsem INFO TV in POP TV.

Vsekakor bodo soočenja na komercialnih televizijah za javnost precej bolj zanimiva.

Naš predlog za spremembe volilne zakonodaje je naslednji. Ali se omogoči večja avtonomija izbire uredništvom oddaj na RTV Slovenija, kar je sicer težko doseči, saj zakonodaja predvideva ustrezno obravnavo vseh sodelujočih na volitvah, ali pa se doda določilo, ki omogoči sodelovanje tistim strankam in listam, ki jim javnomnenjske ankete kažejo dobro. Torej. V kolikor javnomnenjske raziskave v povprečju kakšni politični stranki kažejo dobro, potem ima RTV Slovenija pravico ekskluzivnega povabila tem strankam ne glede na žreb. Tako bi se omogočila večja usklajenost javnega zavoda RTV Slovenija s potrebami javnosti, kar zadeva predvolilna soočenja.

Vedeti moramo nekaj. Pri volitvah je potrebno upoštevati tudi to, da bodo tudi v parlamentu stranke tekmovale. In tiste, ki imajo največ možnosti za vstop v parlament, so tudi najbolj verjetne krojiteljice slovenske usode v prihodnosti, zato je prav, da se jim omogoči ustrezno medsebojno soočenje programov in pogledov na to, kako bi same uredile državo. Torej. Pomen ustreznih soočenj je veliko globlji, saj daje boljši vpogled volivcem v izbiro. K sreči ima Slovenija tudi komercialne televizije.

To seveda ne pomeni, da ni vredno gledati soočenj na RTV Slovenija. Morda pa bodo nekatera še bolj zanimiva, a podali smo komentar, v katerem smo pozvali, da se v prihodnje odpravi pomanjkljivost v obstoječi zakonodaji, ki zatira pravico državljanom, da spremljajo tekmo med tistimi, ki bodo najbolj oblikovali slovensko politiko. Prav je, da se da prostor tudi strankam, ki so manj prepoznavne, a bolj prepoznavnim strankam, oziroma strankam, ki jim najbolj kaže in bodo najbolj verjetno sodelovale pri vodenju politike v državi, bi bilo potrebno nameniti potrebno pozornost. 

No. Slovenska radiotelevizija je pomanjkljivost do določene mere sanirala z oddajo Pogledi Slovenije, a kaj ko je do volitev kar še nekaj časa.

Res upamo, da bo v prihodnje zakonodaja na tem področju izboljšana. 

RTV Slovenija: Volilne oddaje na TV Slovenija

RTV Slovenija: Foto: Kdo si bo zrl iz oči v oči na predvolilnih soočenjih TV Slovenija?



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V tem članku opozarjamo še na tri pomembne sezname soočenj na RTV Slovenija, ki so jih objavili na spletni strani zavoda RTV Slovenija, ki jih je vredno pogledati. Prvi je sicer že naveden v članku, a zaradi celovitosti informacije v tem komentarju, ga podajamo še tukaj.

    Gre za sezname oddaj, ki so povezane s predvolilno kampanjo ali volitvami.

    Spored televizijskih oddaj
    Spored radijskih oddaj
    Spored samopredstavitev strank

Odgovorite