sreda, 11.januar.2012 - 18:46

Zoran Janković ni bil potrjen za mandatarja nove slovenske vlade. Prejel je zgolj 42 glasov od potrebnih 46

 SRHLJIVO: ZORAN JANKOVIĆ JE DOŽIVEL ŽE DRUGO ČRNO SREDO

Zoran Janković žal ni uspel postati mandatar, vsaj ne v prvem krogu

 

Čeprav so nekateri v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji zagotavljali, da imajo 48 glasov, jih je Zoran Janković na koncu prejel le 42.

Manjšinska poslanca sta vseskozi govorila, da če ne bo večinske podpore, sama ne bosta jeziček na tehtnici. To se je tudi zgodilo.

Razdeljenih je bilo 54 glasovnic. 47 poslancev je glasovalo, 4 glasovnice so bile neveljavne, 42 glasov je bilo za in eden proti.

Gregor Virant je že pred glasovanjem govoril, da Janković morda blefira, čeprav se je pa po drugi strani spraševal in bal, ali ni morda koga pridobil na svojo stran. Bal se je predvsem za Ivana Vogrina.

Ravno zaradi strahu, ali mogoče Janković le nima zagotovoljene podpore nekaterih desnih politikov (novih Cirilov Puckotov), pa je desnico postalo strah in se je množično vzdržala glasovanja in tako kontrolirala, da slučajno kakšen od njihovih poslancev ne bi podprl Jankovića in se pri tem izognil razkritju zaradi tajnega glasovanja. Glasovalo je le toliko članov desnice, da je bil zagotovljen kvorum.

Poslanci desnice so s tem ukrepom uspešno disciplinirali svoje poslance, morebitni Cirili Puckoti so se namreč zbali zase in pač niso glasovali. V Sloveniji namreč velja strankarska lojalnost. Vsaka nelojalnost se strogo kaznuje. To je še posebej prisotno na slovenski desnici.

No. Namesto, da bi se zgodil Ciril Pucko, se je pa zgodil kontra Pucko, saj tudi Janković ni prejel vseh 44 glasov, ampak le 42. Sedaj se nekateri sprašujejo, kdo izmed levice ni glasoval za Jankovića. Nekateri so sumili na Boruta Pahorja in Andreja Židana, a poslanska skupina SD je potrdila, da so vsi poslanci glasovali za Jankovića. Tako preostaneta le še Desus in, bizarno, sama Pozitivna Slovenija.

Po drugi črni sredi ima gospod predsednik Danilo Türk možnost predlagati v roku dveh tednov istega ali novega mandatarja. Po njegovih prvih besedah se lahko zgodi, da ponovno predlaga Jankovića. Svojega kandidata za mandatarja pa lahko predlaga tudi po 10 poslancev.  Vrstni red glasovanja je znan. Najprej se glasuje o ponovnem predlogu predsednika države, potem pa o drugih kandidatih po vrstnem redu prejetih kandidatur.

Nekaj od tega se bo tudi zgodilo. Seveda je za pričakovati, da bo v drugo svojo srečo preizkušal tudi Janez Janša, ki pa potrebuje poleg glasov SDS še glasove SLS, NSI, Liste Virant in tudi Desusa.

Če je bila Lista Virant jeziček na tehtnici pri levosredinski koaliciji, je Desus jeziček na tehtnici pri desnosredinski koaliciji.

Skratka. Politična negotovost se nadaljuje.

Sami smo nad odločitvijo državnega zbora precej nezadovoljni.

Sicer so pomenljive besede Zorana Jankovića, ki je rekel, da bo njegova stranka konstruktivna opozicija.

No. Nas sicer zanima, kaj sta se tako vneto pogovarjala Zoran Janković in Gregor Virant malo po tem, ko je Virant razglasil poraz Zorana Jankovića.

Če podamo še sliko tega pogovora.



Značke prispevka:

Odgovorite