sobota, 28.januar.2012 - 09:16

Poslanec Državljanske liste Gregorja Viranta je številnim upnikom dolžan velike količine denarja.

Gregor Virant je poslanca Ivana Vogrina pozval, naj reši probleme z upniki do konca marca, sicer ga bo pozval, naj odstopi z mesta poslanca in prepusti poslanski položaj drugi osebi iz Liste Virant.

Gregor Virant je že v času pred volitvami in neposredno po volitvah govoril, da se lahko izkaže, da so nekateri poslanci njegove Liste Virant problematični in jim ne bodo v ponos. V mislih je najbrž imel Ivana Vogrina, poslanca stranke, ki je na državnozborskih volitvah zmagal v Lenartu, bil pa je tudi tamkajšnji nekdanji župan.

Ivan Vogrin se ukvarja z montažo oken in senčil. Kriza je mnoge podjetnike pahnila na rob obupa, saj se soočajo z insolventnostjo tudi zaradi plačilne nediscipline. Ivanu Vogrinu nekateri dolžniki dolgujejo denar. Pa tudi sam dolguje številnim upnikom precejšnje količine denarja. V odgovoru Virantu na njegov ultimat, naj reši zadeve z upniki, sicer bo moral oditi iz parlamenta, je Ivan Vogrin odgovoril, da si prizadeva rešiti položaj, da pa bo to lahko najbolje storil, če mu dolžniki vrnejo denar, ki ga dolgujejo njemu, on pa bo nato denar dal svojim upnikom.

Problem je v tem, da niti njegovi dolžniki očitno niso sposobni njemu vrniti dolgovani denar, zato tudi Ivan Vogrin ne more izplačati svojih upnikov.

Zadeve v zvezi z Ivanom Vogrinom so dosegle že velike razsežnosti. Nekateri nezadovoljni upniki so že sprožili postopke za izvršbo njegovega premoženja. To je recimo storil podjetnik iz Boštanja, ki je celo dosegel sklep o izvršbi, a je Ivan Vogrin izvršbo izvršitelju fizično preprečil. Do poskusa rubeža je sicer prišlo dvakrat. Že prejšnji teden je Vogrin preprečil izvršbo rubežniku, ta teden pa je rubežnik prišel še z dvema pričama, ključavničarje in pomočnikom za prenos zaseženih stvari. Ivan Vogrin je oba pomočnika rubežnika odrinil s fizično silo in nato zaprl vhod v prostore podjetja. Tako je preprečil izvršbo, katero je zahteval upnik, kateremu Ivan Vogrin dolguje okoli 50.000 evrov.

To sicer ni edini upnik. Upnikov je več.

Enemu od njih Vogrin dolguje 12.000 evrov, ker bojda dve leti ni plačeval najemnine za prostore njegovega podjetja v Kopru. Ta upnik se za izvršbo ni odločil, ker pravi, da bi imel z izvršbo prevelike stroške, je pa rekel, da namerava poslanca Liste Virant preganjati dokler mu ta ne vrne denar, ki mu ga dolguje.

Ivan Vogrin je za izvršbe, ki se mu dogajajo, obtožil politiko. Rekel je, da je dobil namige, naj danes o glasovanju o Janši pravilno glasuje. Če bo pravilno glasoval, se bodo grožnje z rubežem prenehale. Tu je vprašanje, kdo naj bi mu dajal te grožnje. Namreč. En sam glas od obljubljenih vsaj 50 (z manjšinjcema še dva dodatna) ne pomeni nič za levico, zato je vprašanje, ali morda ni dobil te namige iz desnice.

Ker se Ivan Vogrin nahaja v težki situaciji, so se na desnici, vključno z Gregorjem Virantom bali, da bi Vogrin utegnil glasovati za Zorana Jankovića. Bali so se, da bi v zameno za rešitev njegovih dolžniških težav glasoval za Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija je, to je sicer v političnem prostoru čisto razumljivo, po tem, ko je Lista Virant zavrnila Zorana Jankovića kot mandatarja, iskala poslance z desnice, ki bi glasovali za Jankovića in ga tako potrdili za mandatarja). Zato so izvajali pritiske nanj, da če glasuje za Zorana Jankovića, bo proglašen za skorumpiranega politika. Na desnici so šli še dlje. Glasovanje o mandatarju je javno. Ker so se na desnici bali, da bi še kdo utegnil glasovati za Zorana Jankovića, so naložili poslancem, naj ne dvignejo glasovnic. Gregor Virant je še posebej pazil, kaj bo storil Ivan Vogrin. Tako se je ustvarilo ozračje pritiska na poslance. Vsakdo, ki bi šel glasovat, bi bil razkrinkan in posledično proglašen za skorumpiranega poslanca, ki se je prodal Zoranu Jankoviću.

Ravno zato se je Ivan Vogrin znašel pod hudim pritiskom.

No. Kljub vsemu temu pa še vedno velja, da upniki Ivana Vogrina še niso prejeli svojega denarja, za katerega si prizadevajo.

Za konec še nekaj. Ivana Vogrina v političnem smislu ne gre preveč obsojati. Dejstvo je, da se nahaja v zelo težkem položaju, kjer je njegova glavna skrb, kako se znebiti dolgov. Pa tudi Gregorju Virantu, ki je politični profil stranke gradil na visoki načelnosti in visoki integriteti, je težko, ker Listi Virant takšne zgodbe načenjajo kredibilnost. Volivci liste Virant pa so morda bolj kot kakšni drugi občutljivi na načelnost in integriteto. To ni tako kot v recimo SDS-u, kjer bi lahko nekateri počeli ne vemo kakšne neprimerne stvari, pa bi volivci bili še vedno na njihovi strani. Profil volivcev SDS-a je namreč močno ideološki in ta ideološki moment odtehta vse drugo. Ravno ta občutljivost Virantovega volilnega telesa za nepravilnosti dela situacijo za Listo Virant še posebej težko. Virant je po našem mnenju skoraj v podobnem položaju kot je bil Borut Pahor še pred časom, ko je bil v vladi. Bil je pod močnimi pritiski. Sedaj, ko (Pahor) ni več pod pritiski, je tudi na njemu opazno vidno izboljšanje splošnega počutja.

RTV Slovenija: Vogrin onemogočil delo izvršitelju, ta ga je ovadil

Žurnal24: Ne plačuje najemnine



Značke prispevka:

Odgovorite