petek, 6.april.2012 - 11:47

Ivan Vogrin je postal nepovezan poslanec. Po določenih informacijah naj bi ga snubili tudi v stranki SDS.

Virant je nagnal Vogrina, ta pa je odstopil iz poslanske skupine. Bo zatočišče našel v stranki SDS Janeza Janše?

Ivana Vogrina je stranka Državljanska lista Gregorja Viranta zaradi tega, ker njegovo podjetje upnikom še ni vrnilo dolgov, pozvala k odstopu.

Ivan Vogrin, ki se sicer sooča z rubežem svojega premoženja, saj je Banki Koper uspelo pri sodišču izposlovati izvršbo na njegovem premoženju in na dveh tretjinah njegove poslanske plače (hišo mu je uspelo zavarovati pred rubežem), je imel čas, katerega je določil Gregor Virant, da do konca marca poplača dolgove svojim upnikov, sicer ga bodo odzvali k odstopu.

Ker Vogrinu zaradi težke gospodarske situacije ni uspelo vrniti dolgov, je njegova stranka grožnjo uresničila.

Ivan Vogrin je po tem, ko ga je stranka postavila pred gotovo dejstvo, napisal izredno ostro pismo Gregorju Virantu in ga označil za dvoličneža, ki bi moral premisliti o odstopu z mesta predsednika DLGV.

V stranki SDS so precej zaskrbljeni zaradi morebitnega osipa koalicijskih poslancev, zato so se odločili zadržati 50 poslancev v parlamentu.

Poslanci SDS naj bi zato po določenih informacijah snubili Ivana Vogrina, naj prestopi k njim.

Če bi do tega prišlo, tako koalicija ne bi bila omajana, saj bi DLGV imela enega poslanca manj, 7 poslancev, a SDS bi pridobila enega poslanca več, torej bi imela 27 poslancev.

Politične stranke nimajo moči pri odvzemu poslanskega sedeža, saj je mesto vezano na človeka. Poslanec lahko zato bodisi odstopi kot poslanec, bodisi gre med nepovezane poslance, bodisi prestopi v kakšno drugo poslansko skupino. Ivan Vogrin ne misli odstopiti kot poslanec.

V Desusu pa so že tudi odločeni, da zadržijo svoje poslansko mesto, zato bo Ivan Simčič bodisi ostal poslanec, bodisi bo odstopil šele junija in tako privarčeval skrbi svoji stranki glede izgube enega poslanskega sedeža.

Torej. Stvari se bodo razrešile tako, da vladajoča koalicija ne izgubi nobenega poslanskega mesta. Še vedno bo imela 50 glasov strank plus 2 glasova manjšincev.

Načrti opozicije, da bi ošibili moč koalicije s pozivanjem na integriteto in slabo vest poslancev torej očitno ne bodo uspeli.

To je sicer razumljivo.

Koalicija Janeza Janše namreč mora sprejeti vrsto pomembnih varčevalnih ukrepov in za to mora imeti relativno močno podporo parlamenta.

Osipanje poslancev koalicije bi pomenilo manjšo moč koalicije in tako manj možnosti za uspešno jadranje skozi krizo.

Pri politiki je namreč potrebno upoštevati politično računico.

Recimo Pahorjeva vlada je razpadla predvsem po tem, ko je koalicijo zapustila stranka Zares (še prej pa Desus). To je zrušilo vladno koalicijo.

Levica se zaveda, da je propadla zaradi notranjega izpodjedanja, zato bi ji ustrezalo, da se podobno začne dogajati z Janševo koalicijo, kar pa bo ta verjetno preprečila.

Tu torej ne gre zgolj za vprašanje integritete, ampak za vprašanje politične računice. Tako na eni kot na drugi strani. Tudi mnogi, ki se sklicujejo na integriteto, imajo v ozadju drugačne interese, ne pa skrb za ščitenje integritete.

Morda je še nekako najbolj naivno pošten pri vsem tem Gregor Virant, ki v primeru Vogrina tudi za ceno izgube enega poslanskega mesta, morda skrbi za integriteto, a Vogrin je v njegovem pismu rekel, da morda zato, da bi se odkupil za svoje pretekle “grehe”.

Roko na srce. Ne živimo v državi, kjer je integriteta neka silna vrlina in tako bo najbrž ostalo še dalj časa. V tej državi pošteni ljudje praviloma nazadujejo. To je žalostna realnost. Čeprav pa dodajamo, da je v tej državi toliko svinjarij, početih s strani posameznikov ali skupin, da se nam zdijo napadi na nekatere poslance precej dvolični in hinavski, zatorej je v takšni gnili situaciji, v kateri država je, morda še bolj pravično, da nekateri poslanci ne odstopijo (drugi pa vsaj po izteku šestmesečnega roka), saj njihovi primeri niso najbolj hudi primeri domnevne nemorale.

Žal poštenost v tej državi ni na ceni. Res pa je tudi to, da tudi če bi nekateri poslanci odstopili, stanje ne bi bilo kaj boljše. Poslanci bi izzveneli kot luzerji, dvoličnost Doline Šentflorjanske pa bi bila zgolj začasno potešena, češ, poglejte, nekaj pa se vendarle dogaja, dasiravno pa nešteto drugih primerov, še dosti hujših, ostaja pometenih pod preprogo. Spirala neintegritete se na ta način nadaljuje.

V konkretnem primeru pa bi bili odstopi nekaterih poslancev še dodatno problematični, saj bi spet povzročili politično krizo v že tako grozljivih časih, v katerih se nahaja Slovenija in tudi EU. 

Finance: Ivan Vogrin prestopa k Janševi SDS?



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Še nekaj o Ivanu Vogrinu.

    Če poslancu Vogrinu dejansko rubijo premoženje zaradi neporavnavnih dolgov, se mu dejansko že udejanja kazen.

    Pri Ivanu Vogrinu je problem v tem, da se je soočil z negativno situacijo, ko nima več denarja.

    Pri njem ni še dokočno znano, da je šlo za prvotno nepoštenje. Lahko da gre zgolj za to, da se je Ivan Vogrin pri poslovanju svojega podjetja zakalkuliral in se sedaj več ne more pobrati.

    Rubež očitno popravlja krivice, ki jih je poslanec pri svojem poslovanju nenamenoma povzročil.

    Res je sicer, da bi moral gledati na to že prej.

    Mnogo podjetij v Sloveniji namreč deluje na kredit, ne pa z realnimi sredstvi in to je največja težava. Če se kaj zalomi, ali pride do krize, se takšni znajdejo v hudi stiski, sploh, če imajo tudi sami dolžnike.

    Morda je bila odločitev Državljanske liste Gregorja Viranta zato pri Vogrinu nekoliko prenagljena in je samo povzročila mnenje Vogrina, da ga je lastna stranka pustila na cedilu.

    Ivan Vogrin torej ni primer nekega nepoštenega poslanca, ampak bolj poslanca, ki se je znašel v stiski glede svojega podjetja, zaradi česar so posledice takšne, kot da bi bil nepošten (v odnosu do svojih upnikov, ki jim ni dajal denarja ali opravil del, pa ne zato, ker bi jim želel ukrasti oziroma izmakniti denar, ampak zato, ker se mu je porušil sistem in je upal, da bo boljše, a boljše ni bilo, ampak je bilo le še slabše, ni se znal obnašati v krizni situaciji, dodatno ga je pa prizadelo tudi to, da je ta država čisto nepravna in kavbojska, kjer vlada neplačilna disciplina (ali plačilna nedisciplina – bogsigavedi, če niso nekateri zaradi slabe pravne države tudi disciplinirani v svojem neplačevanju, ker vedo, da jim nihče nič ne more – oziroma jim vsaj ni, saj so bila sodišča dolgo totalno nedelujoča in pošastno počasna, sedaj so morda začela malo bolj migati, a vprašanje če vsa in koliko, pa tudi koliko pošteno, saj je tudi v pravosodju preveč korupcije), zaradi katere ga niso poplačali njegovi dolžniki, na katere denar je upal – tu pa imajo veliko masla na glavi nadzorne inštitucije in tudi pravosodni organi, ki so dolgo pometali stvari pod preprogo, dokler se niso začele sesuvati).

    Zaradi tega pa ga že pritiskajo sodni mlini.

    Sedaj je le vprašanje, ali bodo vsi njegovi upniki v končni fazi poplačani. Z vidika poštenosti in integritete bi morali biti. Njegov neodstop pa ne bo neodstop nekega silno nepoštenega poslanca, kot ga nekateri želijo prikazati, ampak prej neodstop poslanca, ki se je znašel v (dolžniški) krizi in se iz nje (še) ne more pobrati.

  2. admin pravi:

    V članku smo dodali droben popravek in spremenili naslov. In sicer se je poslanec Ivan Vogrin odločil, da postane nepovezan poslanec, čeprav so se pojavljale informacije, da ga snubijo v stranki SDS, naj prestopi k njim.

    Torej. Zaenkrat je Ivan Vogrin nepovezan poslanec. Pravi, da bo še vedno ohranil dobre odnose s svojo stranko, ki je ne bo pustil na cedilu.

    Seveda se lahko v prihodnosti odloči tudi za prestop v SDS ali kakšno drugo stranko. To je odvisno od njegove odločitve in odločitev stranke DLGV.

Odgovorite