četrtek, 16.februar.2012 - 00:42

Ali bo šolsko ministrstvo gmotno pomagalo Mestni občini Novo mesto?

Ali bo Žiga Turk pomagal občini Novo mesto pri plačilu stroškov za izobraževalne ustanove?

Mestna občina Novo mesto je pred kratkim vsaj začasno odstopila od gradnje večnamenske dvorane na Portovalu, kar smo sami komentirali kot v danih razmerah najbolj racionalno odločitev zaradi finančne krize.

Da je bila odločitev res primerna kažejo tudi informacije, ki prihajajo iz Novega mesta, po katerih ima Mestna občina Novo mesto precej težav z likvidnostjo, kar priznava tudi sama.

Do Ljubljane so prišle informacije o tem, da naj bi imele osnovne šole na področju Mestne občine Novo mesto precejšnje težave s plačevanjem kurjave. Šole so že precej stare in zaradi slabe izolacije energetsko potratne, kar povečuje stroške kurjave.

Problematično je tudi dejstvo, da naj bi šole v Novem mestu kurile tudi ponoči in med vikendi, da omogočijo ogrevanost šole.

No. Takšna politika, da se kuri nonstop, je čisto neumna in razsipniška in logično je, da imajo šole zato prevelike stroške kurjave. Vse to pa mora plačevati novomeška občina, česar pa ta občina več ne zmore.

Če smo malce kritični.

Ministrstvo za šolstvo je že kar nekaj časa vodeno stihijsko in neodgovorno, že od časa Milana Zvera naprej, zaradi česar inštitucije v domeni tega ministrstva predstavljajo prevelik gmotni strošek za občine.

Milan Zver, ki sedaj kandidira za predsednika republike, je šolsko ministrstvo vodil stihijsko in neodgovorno, razsipno. Takšno vodenje se je nato le še nadaljevalo. Zaradi tega je stanje v šolstvu ponekod porazno, največjo škodo pa zaradi tega trpijo občine.

Spomnimo se samo, koliko hrane se je vrglo v smeti zaradi slabe politike tega razsipniškega SDS-ovega politika, ki mu očitno ni bilo žal, da se je hrana v času njegovega ministrovanja na veliko metala v kontejnerje, ker jo je država brezplačno zagotavljala vsem otrokom, ti pa so se do nje vedli neodgovorno in nespoštljivo in se z njo pogosto tudi obmetavali ter jo zavračali, potem pa je Janez Janša govoril, da dokler bodo v kontejnerjih tudi cele štruce kruha, do takrat bo to znak, da ljudstvo ni lačno. Koliko tega kruha je v kontejnerje zmetal Milan Zver? Še v SFRJ, ki je bila veliko bolj socialna država, se je hrana za malico plačevala in se je tako do nje vzgajal spoštljiv odnos. Spoštljiv odnos do hrane je mimogrede tudi v duhu vere.

Takšna potratnost in razsipnost, ki jo je vpeljal tedanji šolski minister Milan Zver, je očitno zajela vse elemente v šolskem sistemu. Ne le s hrano, evidentno se je tudi s kurjavo ravnalo potratno, ko so bile šole ogrevane ves čas brez premora. Koliko energije je šlo v nič zaradi takšne neodgovornosti?

Kar je počel Milan Zver v času ministrovanja šolskemu resorju, je sramota za slovensko državo. Takšna razsipnost se je iz njegovih časov dalje le še nadaljevala. Tega si Milan Zver ni smel dovoliti, pa si je. Milana Zvera je lahko pošteno sram zaradi razsipništva.

Torej. Šole so stare, izolacija je majhna, zahteve staršev otrok previsoke, zaradi česar se greje nonstop in zaradi česar so tudi stroški kurjave prekomerni.

Šole, ki so v domeni šolskega ministrstva, so se vedle totalno neodgovorno glede režijskih stroškov, vse pa so morale plačevati občine.

Po našem mnenju bi moralo Ministrstvo za šolstvo samo sofinancirati posamezne inštitucije v domeni le tega, sploh tiste, ki so potratne. Očitno je temu tako v osnovnih šolah, vsaj na področju Novega mesta.

To kaže na izjemno pomanjkanje nadzora znotraj šolskega ministrstva. Ni nadzora nad režijskimi stroški, čeprav iskreno povedano pešajo tudi druge oblike nadzora v domeni šolstva.

Ni sprejemljivo, da Ministrstvo za šolstvo podpira takšno potratnost, obenem pa država nalaga občinam plačilo tega razsipništva.

Mestna občina Novo mesto ima bojda ogromne stroške s kurjavo, ki presegajo 242.000 evrov. Občina teh stroškov trenutno ne more poravnati, zato se je dogovorila s podjetji, ki skrbijo za kurjavo, da vendarle ne odklopijo kurjave vrtcem in šolam, da pa bo sama stroške poravnala v prihodnjih mesecih.

Obeta si pridobiti denar od davka na prodajo nepremičnine enega od večjih podjetij v Novem mestu (mislimo, da vemo, za kaj gre), pa tudi od Revoza, ki bojda Mestni občini Novo mesto dolguje denar za en neplačan račun.

RTV Slovenija: Ravnateljice novomeških šol: Lahko pride do prekinitve ogrevanja in mrzlih učilnic

Občina ima sicer težave tudi z nekaterimi drugimi inštitucijami.

In sicer z že razvpitim Razvojno izobraževalnim centrom.

RIC je postal razvpit po preselitvi na novo lokacijo. Zaradi nezadovoljstva s preselitivijo so v novomeški politični opoziciji zagnali vik in krik, zaradi česar je primer postal spet bolj odmeven, čeprav se vleče že kar nekaj časa, saj RIC povzroča precej visoke stroške novomeški občini, občina pa od države ne dobi zadostne gmotne pomoči.

Primer RIC-a je torej postal zelo razvpit, prišlo je celo do medsebojnih obtoževanj. Obtožbe so dajali predvsem Lista Gremo Gor, novomeški Zares in novomeški SDS (Bojan Kekec), prav tako je prišlo do javne korespondence med posameznimi vidnejšimi ljudmi v Novem mestu. In sicer med Bojanom Kekcem in Alojzijem Muhičem in pa med Bojanom Kekcem in Matijo Bradačem, najemodajalcem prostorov za RIC. Več o tem si preberite tukaj.

Pojavili so se tudi očitki o korupciji v anonimki misteriozne skupine X3/4. Več o tem si preberite tukaj.

No. Ta javna korespondenca je na površje naplavila tudi informacije o preselitvi RIC-a.

In sicer je po poročanju Radia Krka prišlo do odpovedi najemne pogodbe za RIC zaradi tega, ker je bila občina, v katere domeni je RIC, ki sicer opravlja dejavnosti v domeni Ministrstva za šolstvo, najemodajalcu dolžna več kot 100.000 evrov najemnine. Občina za RIC ni plačala niti najemnine v novih prostorih (ti znašajo mesečno 26.700 evrov), obrokov pa naj bi bilo že 3. Po izračunih Radia Krke naj bi se tako dolgovi zaradi neplačane najemnine za RIC gibali že okoli 200.000 evrov.

Skratka. Občina ima res precej stroškov ravno z ustanovami, ki so v domeni šolskega ministrstva.

Potrebno se je vprašati, ali bo zato šolsko ministrstvo kakorkoli gmotno pomagalo občini glede teh stroškov, vsaj tam, kjer je očitno, da gre za potratno razsipništvo – mislimo na kurjavo, ki naj bi delovala skoraj non stop, tudi med vikendi. To razsipništvo pa mora plačevati občina.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Šolsko ministrstvo ne bo sofinanciralo Univerzijade 2013, zato bo ta odpovedana

    Na šolskem in športnem ministrstvu so povedali, da je bil projekt za univerzijado slabo pripravljen, zaradi česar država, ki je v projekt že vložila 6,5 mio evrov, ne bo vztrajala več na njem.

    To najverjetneje pomeni, da bo projekt odpovedan.

    Minister Turk je povedal, da bo s tem Slovenija pokazala, da varčuje na projektih, ki niso nujni in ki so slabo pripravljeni.

    Vodja projekta Ivan Vogrinec je povedal, da je s tem projekta Univerzijada 2013 dokončno konec.

    RTV Slovenija: Država denarja za univerzijado ne bo dala; Vogrinec: Zgodbe je konec

Odgovorite