sreda, 27.maj.2015 - 23:37

Slovenija bo sprejela proporcionalno gledano več beguncev kot Nemčija. Skupno 702 begunca.

Slovenija bo nosila enega največjih bremen beguncev glede na načrt Jeana-Claudea Junckerja.

Sirijskih beguncev je povsod ogromno. Na spodnji sliki  je taborišče sirijskih beguncev v Jordaniji.

begunsko_taborisce_sirijcev_v_jordaniji_Wikipedia

Evropska komisija Jeana Clauda Junckerja je predstavila predlog kvot beguncev, ki bi jih morale sprejeti države v dveh letih. Gre za begunce, ki so že na področju EU, pa se bodo razporedili po vseh državah EU in pa za begunce, ki še niso v EU, pa jih bo EU sprejela v okviru reševanja begunske krize.

Kot je že znano, naj bi Evropska komisija begunce razporedila glede na nekaj kriterijev. Glede na število prebivalstva države, število brezposelnih v državi, glede na količino že sprejetih beguncev s strani posamezne države.

Sami smo pregledali razporeditev beguncev zgolj po kriteriju števila prebivalcev posamezne države Evropske unije.

Po tem kriteriju bi bile na najslabšem države z manjšim številom prebivalcev.

Te bi prejele proporcionalno največ beguncev.

Spodaj podajamo dve tabeli z istimi podatki, a z drugačno razporeditvijo. Tabeli smo naredili na podlagi podatkov o skupnem številu beguncev, ki je predvideno za vsako posamezno državo, na podlagi podatkov o številu prebivalcev, ki jih ima vsaka posamezna država (podatke smo našli na internetu), na podlagi teh podatkov smo izračunali, koliko beguncev pride na državo na milijon prebivalcev. To je relevantni podatek, ki ponazarja obremenitev vsake države s temi begunci.

V prvi tabeli smo podali države po abecedi, v drugi tabeli pa smo jih razporediti po številu beguncev na milijon prebivalcev posamezne države.

Druga tabela jasno kaže, kako bi Slovenija poleg še nekaterih drugih manjših držav nosila enega največjih bremen beguncev.

Tabela 1

Razporeditev bremena beguncev po državah EU po abecedi

 razporeditev_beguncev_po_drzavah_1_manjsa

Tabela 2

Razporeditev bremena beguncev glede na obremenitev posamezne države z begunci na milijon prebivalcev.

razdelitev_beguncev_po_drzavah_2_manjsa

Povečini mediji zavajujoče kažejo zgolj absolutne številke beguncev po posameznih državah, kjer nekatere države izpadejo kot največje prejemnice beguncev, pri čemer pa se pozablja na to, da so države EU med seboj različno velike.

Nemčija, ki se rada hvali s tem, da bo sprejela največ beguncev, se proporcionalno, glede na velikost populacije prebivalstva v Nemčiji, nahaja v spodnjem delu lestvice (glejte tabelo 2).

Tudi Švedska, ki se tako hvali s svojo migracijsko in integracijsko politiko, bo prejela proporcionalno gledano precej manj beguncev kot Slovenija (glejte tabelo 2).

Razporeditev najnovejšega bremena beguncev je očitno zelo nepoštena, če se upošteva število prebivalcev posamezne države.

Slovenija bo po bremenu, ki ga bo morala sprejeti na petem mestu, takoj za njo pa sosednja Hrvaška.

Spomnimo. Hrvaška je na začetku rekla, da ne bo sprejela nobenega begunca, slovenski premier Miro Cerar pa je rekel, da bo Slovenija prejela 15-20 beguncev.

Številka je sedaj za Slovenijo več kot 35-krat višja.

Ne smemo pa pozabiti, da bodo številke še višje. Samo v Turčiji se nahaja 2 milijona beguncev iz Sirije, da ne govorimo o vseh drugih beguncih, ki se zlivajo v Evropo.

Tudi število 702 se lahko kmalu utegne še povečati in bodo države morale vsake toliko časa vedno znova in znova sprejemati nove in nove begunce.

Kako bo to Slovenija prenesla, ni znano, saj je za razliko od beguncev iz recimo Bosne in Hercegovine ali Ukrajine, pri beguncih iz Sirije in Afrike velik problem tudi jezikovna in kulturna bariera.

Slovenija bo, če obveljajo omenjene številke, nosila enega največjih bremen beguncev, medtem ko tako opevani Nemčija in Švedska sploh ne bosta nosili tako velikega bremena beguncev.

Potrebno si je ogledati tabelo številka 2, ki jasno kaže obremenjenost posameznih držav.

Število prebivalstva je najbolj relevanten kazalec, saj so države ponavadi urejane predvsem glede na število prebivalstva.

Očitno ima Juncker ljudi povečini za precej neumne, a vsi vendarle niso tako neumni, kot bi si to morda Juncker želel.

Ne vemo, če bo njegov načrt uspel. Tudi če bo sprejet, se bojimo, da bo ponekod implementacija načrta naletela na hude težave.

Verjetno se od evropskih držav ne pričakuje, da bodo imele enaka taborišča za begunce, kot obstajajo v državah tipa Jordanija, Turčija, Libanon, kjer si česa drugega zaradi ogromnega števila beguncev niti ne morejo privoščiti, a po drugi strani so tam begunci zgolj začasni, medtem ko EU pričakuje, da bodo države članice begunce obdržale.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Francija in Nemčija sta podali ugovore na predlagane kvote Evropske unije.

    Bistven ugovor je, da se premalo upošteva dejstvo, da so nekatere države že sedaj sprejele veliko število beguncev v primerjavi z drugimi, zato menijo, da bi se moralo dati več beguncev tistim državam, katerih breme sprejema beguncev je bilo doslej manjše.

    Očitno to pomeni, da se bo številka 702 begunca (595 beguncev poleg dodatnih 207) za Slovenijo še povečala, medtem ko se bo številka za Nemčijo in Francijo znižala.

    Francija in Nemčija želita doseči še sprejetje zakonodaje, ki bi onemogočala beguncem, da zapustijo državo, v katero so bili dodeljeni (sekundarna migracija). Tako želijo zahodne države preprečiti, da bi begunci, ki so dodeljeni drugim državam (recimo Sloveniji), čez čas odšli naprej na zahod.

    Več kot očitno je, da bo Slovenija kmalu prevzela nase izredno veliko breme beguncev, za katerega ni jasno, ali ga bo zmogla.

    RTV Slovenija: Nemčija in Francija za pogojno solidarnost v EU-ju glede beguncev

Odgovorite