torek, 4.avgust.2015 - 09:29

Slovenci veseli, ker noben begunec noče k njim. Če jih bo več, naj Slovenija organizira javne prevoze beguncev.

SLOVENCI SO TRENUTNO VESELI, KER SE BEGUNCI IZOGIBAJO SLOVENIJE

Če bi se pojavila večja količina beguncev na področju Slovenije, bi morala država organizirati javni prevoz za begunce, da jim olajša tranzit skozi državo.

vlak_slovenskih_zeleznic_Wikipedia

Evropska unija (pa tudi nekatere evropske države, ki (še) niso v EU) poka po šivih zaradi enormnega števila ilegalnih prebežnikov, ki vsakodnevno preplavljajo njihove meje.

Mediji vsak dan poročajo o stotnijah ljudi, ki prihajajo v EU s ciljem najti boljše življenje.

Slovenci to z zanimanjem in tudi z zaskrbljenostjo opazujejo, a so po svoje tudi veseli, saj beguncem Slovenija sploh ne diši.

Tako imamo zanimive informacije o tem, kako se z valovi beguncev soočajo Italija, Avstrija in Madžarska (3 od štirih slovenskih sosednjih držav) in pa Srbija, ki je v bližini, pa kljub temu ni nobenih poročil o povečani količini beguncev v Sloveniji.

Slovenija očitno beguncev ne zanima in je vse, kar se dogaja v preostali Evropi, Slovenijo kar nekako zaobšlo.

Sicer je to po svoje dobro.

Zanimivo je, da tudi na Hrvaška ni zanimiva za begunce.

Tako na Hrvaškem beležijo le veliki porast turistov, od katerih je tudi veliko število Slovencev.

Torej. Meja med Slovenijo in Hrvaško je trenutno še vedno obremenjena zgolj s turisti, ki gredo na letni dopust, o kakšnih velikih količinah prebežnikov pa ni ne duha, ne sluha, kar je precej zanimivo, glede na to, kakšna so poročanja iz njenih (zgornjih) sosednjih držav, ko v Italiji, Avstriji in na Madžarskem njihovi begunski centri pokajo po šivih, zaradi česar Italija išče načine, da bi begunce prerazporedila na sever države, kjer pa doživlja velik odpor tamkajšnjega prebivalstva, Avstrija spreminja zakonodajo, da bi razbremenila prebukirane begunske centre na Dunaju in na Spodnjem Avstrijskem tako, da bi se begunce lahko prerazporedilo tudi drugod, po drugih predelih Avstrije, Madržarska pa zaradi povečane količine beguncev zapira mejo s Srbijo z ograjo.

Slovenija, njihova soseda, pa vse to le opazuje, saj je zanjo ta težava zaenkrat še fiktivna, ki jo spremlja le prek televizijskih zaslonov in interneta.

No. Dokler je stanje takšno, je to za Slovenijo dobro.

Sicer pa ne preseneča, zakaj begunci ne marajo Slovenije. V Sloveniji namreč ne bi mogli narediti ničesar. Slovenija ima namreč že sama precej visoko stopnjo brezposelnosti, zaradi česar še Slovenci ne najdejo službe in se mnogi zato tudi sami selijo izven države (predvsem v Avstrijo, Nemčijo in Švico), tako da bi se begunci v Sloveniji počutili čisto brezperspektivno, kot se nenazadnje počuti tudi marsikakšen Slovenec.

A takšno nezavidljivo stanje v Sloveniji očitno Sloveniji pomaga vsaj v tem, da begunci Slovenije ne vidijo kot obljubljeno deželo.

Ali se bo po dokončni postavitvi ograje na Madžarskem kaj spremenilo, se bo pa še videlo.

Teoretično bi se lahko zaradi ograje spremenila pot beguncev in bi ti nato šli naprej proti zahodu prek Hrvaške in Slovenije in bi tedaj Slovenija pa imela večjo količino beguncev tudi na svojih tleh, a po določenih poročanjih sodeč se to najbrž ne bo zgodilo, saj je ograja, ki jo postavlja Madžarska, relativno rahla, tako da bi jo begunci lahko enostavno preluknjali.

Morda bodo morali samo s seboj vzeti kakšno posebno orodje. Lahko da bo edina posledica ograje na Madžarskem ta, da bo v Srbiji prišlo do povečanja prodaje klešč za kovino in nič več ko to.

Morda pa bo beguncem klešča za rezanje kovine dala kar sama Srbija. Namreč. Po določenih podatkih je Srbija država, ki na begunski poti še najbolj skrbi za begunce, saj se begunci po določenih raziskavah še najbolje počutijo ravno v Srbiji.

Razlog je v tem, da se Srbija zaveda, da je le tranzitna država na poti beguncev na zahod Evrope, zato Srbija želi beguncem čim bolj olajšati pot naprej, da ti nato gredo ven iz države.

To je bil sicer tudi naš nasvet državam v naših starejših člankih na temo begunske problematike, ki se ga očitno Srbi kar lepo držijo.

Države, ki niso države destinacije za begunce, bi torej morale beguncem olajšati pot skoznje in na ta način bi to begunsko krizo preživele z najmanj težav.

Preprosto jih je potrebno prepustiti, da gredo naprej.

Takšno razmišljanje je najboljše.

In takšno razmišljanje bi lahko uporabila tudi Slovenija, če slučajno pride do povečanega števila beguncev v državi.

Skorajda bi lahko rekli, da takšno razmišljanje v Sloveniji že obstaja.

Kot je povedal eden od opozicijskih politikov v Sloveniji v oddaji Tarča na RTV Slovenija (gre za propagandista stranke SDS, Branka Grimsa), je ta slišal, da slovenski levi politiki (iz vladajočih strank) v slovenskem parlamentu, takrat ko se pogovarjajo o begunski krizi, mirijo strasti in strahove drugih politikov z besedami, da se Slovenija sploh ne rabi bati begunske krize, to pa zato, ker begunci, tudi če bodo prišli v Slovenijo, bodo v njej ostali le nekaj dni in bodo potem šli naprej proti zahodu.

In če bo temu, kar so rekli levi politiki v slovenskem parlamentu, res tako, potem bi bilo po našem mnenju dobro, da tudi Slovenija tako kot Srbija beguncem omogoči čim lažjo pot na zahod Evrope. Lahko tudi prek javnega potniškega prevoza.

Torej. Beguncem, ki imajo denar za nakup vozovnice, bi se lahko omogočilo, da uporabijo recimo potniške vlake ali avtobuse za prehod na drugo stran države, od koder bi nato šli dalje, v Italijo, Avstrijo.

Morda pa bi lahko država vzpostavila tudi posebne plačane avtobusne linije, prek katerih bi begunci lažje prišli na drugo stran države.

Ta rešitev, ki smo jo predlagali, niti ni nekaj novega.

Recimo v Kentu, to je mesto, ki se nahaja na drugi strani Eurotunela (na britanski strani), so lokalne oblasti (torej občinske oblasti) organizirale plačani prevoz beguncev iz Kenta v London s ciljem, da se Kent razbremeni beguncev iz Calaisa.

Namreč. Kljub temu, da je po TV veliko poročanja o preprečevanju poti beguncem iz Calaisa do Velike Britanije, se nekaj beguncem vendarle uspe pritihotapiti skozi Eurotunel v Veliko Britanijo. Ti pridejo v Kent. Ker se je zaradi tega število beguncev v Kentu močno povečalo, so lokalne oblasti sprejele politiko o subvencioniranju oziroma kar celotnem plačilu stroškov prevoza za begunce, ki jih s taksiji prevažajo v London.

To sicer predstavlja nek strošek lokalnim oblastem, ampak gre za strošek, ki so ga lokalne oblasti v Kentu pripravljene pokriti, ker se zavedajo, da bodo tako ti begunci šli naprej.

Podobno bi morala razmišljati tudi Slovenija.

Pustiti beguncem, da čim enostavneje gredo skozi Slovenijo, je najbolj enostavno in najmanj problematično za samo državo.

To že sedaj počne Srbija, to recimo počnejo lokalne oblasti v Kentu v Veliki Britaniji.

Zakaj tega ne bi storila tudi Slovenija?

Torej. Slovenske oblasti (mislimo tudi na policijo) bi morale beguncem omogočiti prosti prehod skozi državo.

Slovenija je namreč tranzitna država za begunce, zato ni potrebe, da si dela težave na lastnem teritoriju.

Zaenkrat ima Slovenija to srečo, da ni potrebe po tem, ker se begunci Slovenije izogibajo.

Če pa bo potrebno, potem pa bi bila takšna rešitev najboljša.

Ne le najboljša, ampak tudi najbolj humana in za državo najcenejša.

Ve se namreč, kam hočejo iti begunci, v Veliko Britanijo, v Švedsko in pa tudi v Nemčijo (po tem, ko so ugotovili, da jih Nemčija na polno sprejema, zaradi česar je tudi ta država postala ena glavnih, če ne že kar glavna destinacija za številne begunce).

Slovenija torej mora biti pragmatična.

Kajti alternativna možnost tej enostavni možnosti je zgolj ena. Zaprtje meja z ograjo, ki pa nujno ne bi bilo tako zelo uspešno in še dodatno bi zahtevalo trud in denar.

Če pa bi Slovenija omogočala prosto pot beguncem naprej, pa bi bile zadeve dosti boljše. Le lokalni prebivalci bi tu in tam videli kakšne begunce, ampak drugih težav pa ne bi bilo.

To bo Slovenija glede na to, kaj slovenski politiki vladajočih strank govorijo v slovenskem parlamentu, verjetno tudi naredila.

Seveda to vse ni po »reglcih«, torej ni po pravilih, ampak izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe. Tu bo torej Slovenija morala tolerirati določene stvari, da sebi olajša stvari, s tem pa jih bo olajšala tudi beguncem, ki itak niso namenjeni vanjo.

Preprosto gre za pragmatično razmišljanje v smislu, zakaj si delati nepotrebne težave, če to ni potrebno. Slovenija je itak samo tranzitna država. In zaenkrat je kar dobro, da je temu tako, ker Slovenija preprosto ni v stanju sprejemati beguncev, ker je preveč izžeta in ker so ljudje v državi Sloveniji preveč izžeti, da bi si lahko privoščili še dodatno socialno breme.

Skratka. Potrebno je sprostiti poti beguncem in se tako zaščititi, s tem pa bodo dodatno zaščiteni tudi sami begunci, ki bodo vsaj skozi Slovenijo šli bolj dostojno do želene destinacije na severu ali zahodu Evrope.

Delo: Avstrija: Največji sprejemni center zaradi preobremenitve ne bo več sprejemal beguncev.

The Telegraph: Kent pays migrant kids’ £150 Dover-to-London cab fare due to lack of local foster homes

Yahoo News: Soldiers in Hungary begin building fence to stop migrants

Al Jazeera: Italy’s north refuses to take more migrants



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    To, kar smo preroško predlagali Sloveniji v zgornjem članku (objavljenjem 4.8.2015), se po članku na RTV Slovenija sodeč sedaj že dogaja v Makedoniji in tudi Srbiji.

    Begunce se prevaža prek javnega prevoza naprej proti zahodni Evropi.

    Zanimivo je dejstvo, da begunci (večina) za karto plačajo sami, saj tiste begunce, ki na vlak pridejo brez vozovnic, kondukterji vržejo ven iz vlaka.

    RTV Slovenija: Foto: Nova prebežniška kriza v Gevgeliji na makedonsko-grški meji

Odgovorite