nedelja, 16.avgust.2015 - 20:06

BEGUNSKI CENTRI V SRBIJI?: Ali bo Srbija sprejela okoli pol milijona beguncev v zameno za denar?

Ali Evropska unija vidi Srbijo kot sredstvo za rešitev begunske krize?

BO SRBIJA SPREJELA »NESPODOBNO« PONUDBO?

Ali bo srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić sprejel ponudbo Srbiji, po kateri bi se v Srbiji izgradili veliki begunski centri, ki bi sprejeli okoli pol milijona beguncev (400.000), Srbija pa bi v zameno prejemala denar od Evropske unije in morda tudi od Rusije?

Aleksandar Vučić se je znašel v položaju, podobnem položaju Demi Moore v filmu Nespodobno povabilo.

aleksandar_vucic_demi_moore

Srbski mediji so pred dnevi objavili informacijo, da Evropska unija od Srbije pričakuje, da ta na svojem teritoriju izgradi begunske centre, ki bi sprejeli do 400.000 beguncev.

To naj bi bila Srbija prisiljena storiti kot pozitivno gesto ob vstopanju države v Evropsko unijo. To naj bi bil še en pogoj za vstop Srbije v Evropsko unijo.

Po tej informaciji srbskih medijev so se takoj oglasile srbske in evropske oblasti, ki so zanikale takšne trditve in jih označile za laž.

Za takšne informacije so obtožili antievropske srbske medije, katerih cilj naj bi bil povzročiti nemir med državljani v Srbiji.

Čeprav se pa dejansko res pojavljajo informacije, da svetovne velesile in zahodne evropske države iščejo lokacijo na Balkanu, na kateri bi se nastanilo večje število beguncev. Kot dve možni lokaciji se omenjata predvsem Srbija in Albanija. Tako da informacije nekaterih medijev le niso tako iz trte zvite, kot se to želi prikazati.

Evropski politiki so rekli, da Srbija ne bi bila prisiljena izgraditi begunske centre na svojem ozemlju, da pa če bi se odločila za kaj takšnega, bi ji Evropska unija stala ob strani.

Lahko bi se torej reklo, da bi bila Evropska unija zadovoljna, če bi Srbija poskrbela za slaba pol milijona beguncev na svojem teritoriju, a da to Evropska unija vsaj uradno od Srbije ne pričakuje.

Dodatno pa so se pojavile tudi informacije, da je tudi Rusija ponudila pomoč Srbiji pri izgradnji begunskih centrov, saj da je potrebno poskrbeti za begunce zaradi tega, ker se približuje zima.

Na srbskih oblasteh je torej, da preučijo, ali bodo sprejele idejo, da bi Srbija postala glavna država za sprejem beguncev.

Vsekakor bi to bilo zahodnim državam Evrope po volji, saj se zahodne države želijo znebiti bremena beguncev, če bi ti ostali v Srbiji pa bi bili dovolj daleč od njih.

Srbija je verjetno hočeš nočeš prišla v položaj, ko mora premisliti o tem, ali bi bila voljna sprejeti vlogo sprejemnice večine beguncev, ki prihajajo v Evropo.

Verjetno bo Srbija v ta namen, če seveda sprejme to vlogo, dobila tudi denarna sredstva.

Srbi bodo torej odločali, ali bodo nastanili pol milijona beguncev pri sebi in v zameno prejemali denar od Evropske unije, pa tudi od Rusije, ali pa se bodo odrekli denarju in tudi beguncem na svojem področju.

Takšne pozive Srbiji je potrebno gledati tudi v luči zapiranja meje med Srbijo in Madžarsko. Še več. Združeni narodi naj bi po novem proglasili za nevarno državo tudi Makedonijo, zaradi česar Srbi več ne bi mogli beguncev, ki pridejo vanjo prek Makedonije, vračati nazaj v Makedonijo. Tako bi se ustvarili pogoji, da begunci, ki pridejo v Srbijo, ostanejo v Srbiji. Srbija bi torej predstavljala neko past za begunce. Ti bi prišli iz Makedonije v Srbijo, nazaj v Makedonijo se več ne bi mogli vrniti, Makedonija jih zaradi novega statusa več ne bi bila dolžna sprejeti nazaj, zaradi meje na Madžarskem pa tudi naprej več ne bi mogli iti.

Seveda pa bi se lahko nastanili v novih megabegunskih centrih, ki bi se s tujim denarjem (evropskim in očitno tudi ruskim) zgradili na področju Srbije.

Prav tako je potrebno vedeti, da v Srbijo vsak dan, ponavljamo, vsak dan, pride okoli 2000 beguncev, kar na mesec znese okoli 60.000.

Srbija bo torej po svoje uporabljena s ciljem razbremeniti evropske države bremena beguncev, za to pa bo verjetno tudi dobro plačana.

Seveda je na srbskih oblasteh, ali bodo sprejele takšno ponudbo, ki nekako spominja na film Nespodobno povabilo z Demi Moore in Robertom Redfordom v glavnih vlogah.

Blic: ALARMANTNO Evropska unija nema rešenje za 400.000 migranata, pa sabirni centar traži u Srbiji

E-novine: EU demantuje planove o izbegličkom centru u Srbiji



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Kot dodatek zgornjemu članku dodajamo še pesem slovenskega pevca Roberta Magnifica Giv mi mani, ki se po našem mnenju vsebinsko prilega članku.

    Roberto Magnifico – Giv mi mani (Give me money)

  2. admin pravi:

    Bodo begunci kmalu šli tudi čez Slovenijo?

    Srbija ne bo gradila ograje na meji z Makedonijo niti begunskih centrov. Če Madžarska zapre mejo, bo Srbija begunce preusmerila proti Bogariji in Hrvaški

    Srbski zunanji minister Ivica Dačič je povedal, da Srbija ne bo zapirala meje z Makedonijo z ograjo, kot to počne Madžarska na meji s Srbijo.

    Dodal pa je tudi, da Srbija ne bo niti gradila begunskih centrov.

    Ivica Dačić je rekel, da bodo v primeru zaprte srbsko-madžarske meje preusmerjeni proti Bolgariji in Hrvaški, vsekakor pa ne bodo dalj časa ostali na področju Srbije, kamor niti niso namenjeni.

    Če bodo begunci res preusmerjeni proti Hrvaški, se lahko zgodi, da bodo šli nato prek hrvaško-madžarske meje spet na Madžarsko, torej bodo naredili le lok okoli srbsko-madžarske meje, če pa bo Madžarska tudi v tem primeru nepopustljiva, pa se lahko zgodi, da se bo val beguncev začel valiti prek Hrvaške proti Sloveniji in naprej na zahod Evrope. Ali se torej lahko zgodi, da bo Slovenija kmalu postala del balkanske poti beguncev?

    Seveda se postavlja vprašanje, kako bi v primeru preusmeritve beguncev na Hrvaško reagirala Hrvaška. Teoretično bi lahko tudi Hrvaška zaprla meje z ograjo, a to se verjetno ne bi zgodilo, dodatno pa Hrvaško in Srbijo razmejuje tudi Donava, kar onemogoča enostaven prehod skozi hrvaško-srbsko mejo.

    RTV Srbija: Dačić: Nećemo graditi ni zid ni azilantske kampove

  3. admin pravi:

    Zahodnoevropske države Srbijo vse bolj vidijo kot amortizer, ki bo ublažil begunsko krizo v Evropi

    Čeprav je Srbija povedala, da ne bo sprejela vloge glavne sprejemnice beguncev, ki pridejo v Evropo, da bi razbremenila Evropsko unijo, pa vse več indicev kaže, da bi se utegnilo zgoditi ravno to.

    In sicer je že nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarcozy povedal, da bi se EU rešila beguncev na način, da bi se zgradili sprejemni centri za begunce v Bolgariji ali Srbiji, ali pa kar nekje v Severni Afriki (morda je pa mislil na dve lokaciji, eno za begunce, ki gredo v Evropo po balkanski poti, in eno za begunce, ki gredo v Evropo skozi Libijo).

    Dodatno pa je po valu beguncev, ki so prišli v Nemčijo, Angela Merkel kar iznenada poklicala srbskega premierja Aleksandra Vučića, da bi se pogovorila o begunski krizi in srbskemu vstopanju v EU.

    Mnogi so mnenja (tudi sami), da je ta izredni sestanek povezan predvsem z begunsko krizo.

    In sicer namerava Evropska unija pod taktirko Nemčije Srbiji ponuditi hitro odpiranje poglavij za vstop v EU, v zameno pa bi Srbija omogočila, da se na njenem ozemlju formirajo večji begunski centri, ki bi ublažili naval beguncev v Nemčijo.

    Očitno Evropska unija ravno Srbijo vidi kot možno rešitev za begunce.

    Srbija sicer temu sedaj še nasprotuje. Zunanji minister Srbije Ivica Dačič je spet ponovil, da Srbija ne bo tista država, ki bo prevzela največje breme begunske krize, a to se lahko hitro spremeni.

    Če bo srbska politika dobila pomembne popustke, kar zadeva proces vstopanja Srbije v EU, potem lahko sprejme ponudbo zahodnoevropskih držav, ki se sicer pred javnostjo kažejo kot zelo humanitarne države, a dejansko v zaledju počnejo marsikaj, da begunsko breme prenesejo na druge države.

    Jutarnji list: Merkel hitno pozvala Vučića na sastanak o izbjeglicama

  4. admin pravi:

    Angela Merkel je pozdravila srbska prizadevanja pri begunski politiki.

    Sicer Nemčija od Srbije ne želi, da bi ta sprejela neke posebne zaveze, kar zadeva sprejem sirskih beguncev, ampak glede beguncev je podala določene druge želje.

    Nemčija ima namreč v svojih begunskih centrih precej beguncev iz držav zahodnega Balkana, tudi iz Srbije.

    Angela Merkel namerava spremeniti nemško zakonodajo in begunce iz zahodnega Balkana deportirati nazaj na Balkan, da bi Nemčija sprostila kapacitete za sprejem Sircev.

    Spremembe zakonodaje bodo šle v smeri razglasitve držav zahodnega Balkana za varne države, prav tako pa se bodo pohitrili postopki za čim hitrejšo deportacijo beguncev, ki prihajajo iz teh držav, iz Nemčije.

    Več o tem smo pisali v naslednjem članku:

    Dossier korupcija: NEMCI NAD PRISELJENCE Z BALKANA: Zigeuner vom Balkan, RAUS!!! Deutschland braucht euch nicht.

    Deutsche Welle: Germany and Serbia to work more closely amid refugee crisis

Odgovorite