četrtek, 27.avgust.2015 - 20:08

Je za smrt več kot 70 beguncev v tovornjaku na avstrijski avtocesti kriva avstrijska notranja ministrica?

Opomba (28.8.2015): Sprememba naslova članka: V primeru zapuščenega tovornjaka na avstrijski avtocesti je prišlo do novih informacij. V tovornjaku ni bilo le 20-50 trupel zadušenih beguncev, ampak več kot 70 trupel. V skladu s to novo informacijo smo spremenili naslov članka (kar zadeva številko), sam spodnji članek s starimi podatki o številu mrtvih beguncev pa smo ohranili nespremenjenega. Informacijo o spremembi števila mrtvih beguncev smo dodali v enem izmed kasnejših komentarjev na članek (pod člankom).


AVSTRIJCI SO V ODNOSU DO BEGUNCEV POKAZALI HUMANITARNI PRIMITIVIZEM.

ZA SMRT BEGUNCEV V TOVORNJAKU JE ODGOVORNA TUDI AVSTRIJA, KOT DRŽAVA, KI NI ZNALA POSKRBETI ZA VARNO POT BEGUNCEV.

Po našem mnenju je za smrt beguncev v tovornjaku kriva tudi notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Sami vidimo njeno objektivno odgovornost. Avstrija očitno ni vzpostavila sistema za prevoz beguncev čez državo in tako je Avstrija ustvarila neugodne razmere za begunce, ki nato iščejo nevarne poti za lasten prevoz proti zahodnim državam. Notranje ministrstvo Avstrije je očitno odpovedalo pri zagotavljanju varnih razmer za begunce.

Johanna_Mikl-Leitner_Wikipedia_avtor_Ailura

AVSTRIJA: Iz tovornjaka se je širil neznosen smrad mrtvih trupel beguncev

Vrh zahodnega Balkana, ki se odvija na Dumanju v Avstriji, je zasenčila informacija o najdbi tovornjaka, v katerem se je nahajalo do 50 (od 20 – 50) razpadajočih trupel beguncev, ki so bili namenjeni proti zahodu Evrope.

Najvišji evropski politiki z Angelo Merkel na čelu so takoj začeli odgovornost in krivdo prenašati na tihotapce z ljudmi, čeprav je pa res, da krivda leži prvenstveno na Evropski uniji oziroma v konkretnem primeru omenjenega tovornjaka na avstrijski notranji ministrici Johanni Mikl-Leitner.

Namreč. Tihotapci obstajajo prvenstveno zaradi tega, ker EU beguncem ne dovoli proste poti do želenih destinacij.

Takšne nesreče se ne dogajajo v Grčiji (ki sicer je del EU, ampak se ne obnaša tako kot druge članice EU in prepušča begunce ter celo organizira njihov prevoz do makedonsko-grške meje). Tudi Makedonija, če odštejemo par dni, ko je imela zaprte meje, organizirano prevaža begunce v Srbijo, Srbija enako počne in begunce prevaža do madžarske meje, celo skozi Madžarsko, ki slovi kot neka utrdba, ki je izrazito protibegunsko nastrojena, begunci gredo čez živi, skozi Avstrijo pa se očitno morajo skrivati in iskati čudne poti transporta.

Če bi Avstrija beguncem omogočila prosto gibanje in pot proti želeni destinaciji, potem ti begunci ne bi rabili uporabljati alternativnih poti s pomočjo tihotapcev in v primeru konkretnega tovornjaka, hladilnice za meso, izgubiti življenje.

Sami v konkretnem primeru niti ne vidimo neke velike kriminalnosti in nečloveškosti tihotapcev. Ti so samo izbrali nek način, da prepeljejo begunce naprej. Očitno so se pa ušteli, kar zadeva varnost vožnje v hladilnici, sploh prezračenost te hladilnice.

Ampak ponavljamo. Če Avstrija ne bi delala težav beguncem, ti ne bi iskali tako nevarnih oblik prevoza čez Avstrijo.

Za to pa je odgovorna avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

V svetovnih medijih je bilo zadnje dni veliko govora o tem, kako so Makedonci grozni, ker so beguncem zaprli mejo, kako so Madžari grozni, ker so postavili ograjo.

Nič se pa ne govori o Avstrijcih, ki beguncem ne omogočajo prostega prehoda na želeno lokacijo, zaradi česar ti za razliko od Grčije, Makedonije, Srbije, morajo iskati poti, ki so zelo nevarne zanje.

Enostavno je krivdo prenesti na neke abstraktne tihotapce (ki se jih verjetno ne bo niti našlo, pa tudi če se jih bo, so precej minornega pomena), da bi se prikrila krivda samih držav.

Vprašati se je potrebno, zakaj morajo begunci v Avstriji sploh ubrati takšne privatne poti za prevoz v Evropo. Zakaj se Avstrija ne zgleduje po Grčiji, Makedoniji in Srbiji in beguncem omogoči prosto pot naprej prek javnega potniškega prevoza?

Sami pri nesrečnih zadušenih beguncih v tovornjaku na avstrijskih avtocestah vidimo krivdo Avstrije, ki se do beguncev vede na takšen način, da so ti prisiljeni iskati neke nevarne alternativne poti, namesto da bi jim država omogočila prosto pot v želeno destinacijo.

Prav odvratno je poslušati politike, med njimi tudi Angelo Merkel, ki so jih polna usta besed o humanitarnosti, obenem pa so ravno njihove države tiste, ki begunce silijo v nevarne oblike poti, namesto da bi te države sprostile pot beguncem, ki si želijo priti na konkretni cilj (predvsem v Nemčijo).

Notranja ministrica Avstrije, Johanna Mikl-Leitner, bi morala imeti na vesti nesrečne begunce, ki so umrli v tovornjaku zaradi zadušitve, kot v kakšni plinski celici v nacističnem koncentracijskem taborišču, samo zato, ker Avstrija ni voljna beguncem omogočiti proste poti naprej, kot to počnejo Grčija, Makedonija in Srbija.

Očitno politiki radi odgovornost prenašajo na neke kriminalce, ampak v tem primeru so sami isto, če ne še bolj krivi kot »kriminalci«, na katere ti politiki uperjajo prst krivde. Tihotapci po vsej verjetnosti niso imeli namena, da se begunci, ki so jih prevažali, zadušijo, ampak je šlo v konkretnem primeru očitno za napačno presojo, ki je pripeljala do tragedije.

Evropska unija se po eni strani gre neke humanitarnosti do beguncev, po drugi strani pa sama povzroča smrti beguncev na evropskih tleh. To je sramota za Evropsko unijo.

Potem bi bilo pa boljše, da jih že na samem začetku ne bi sprejeli, ne pa da jih sprejmejo in jim tako dajo lažni občutek dobrodošlosti, potem jim pa delajo takšne težave na njihovi poti, da ti ubirajo tako nevarne oblike poti, da umirajo na teh poteh. Tu je krivda Evropske unije zelo očitna, ker zavaja ljudi o dobrodošlosti, nakar potem z njimi pometa kot s smetmi. To je lažna humanitarnost Evropske unije, sploh nekaterih držav.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner bi se morala zamisliti nad lastno krivdo v primeru zadušenih beguncev v tovornjaku. Kaj je storila, da bi ti begunci lažje šli čez Avstrijo? Nič. Zato so našli alternativne oblike poti in nesrečno umrli.

Seveda njena odgovornost ni kazenska, da ne bo pomote, je pa politična oziroma objektivna. Avstrija očitno beguncem ne omogoča proste poti in zato ti gredo naprej proti zahodu EU po nevarnih poteh, za to pa nosi krivdo avstrijsko notranje ministrstvo.

Vedeti je potrebno, da begunci imajo jasno začrtane želje, kam si želijo in ti bodo na vsak način želeli priti tam. Na državah je, ali jim bodo pri tem pomagale, ali pa jih bodo ovirale. Avstrija jih očitno ovira.

Leitnerjeva naj se vpraša, kaj je naredila, da bi se begunci v Avstriji počutili varno in da bi zaradi tega občutka bili pripravljeni uporabiti bolj humane poti javnega prevoza?

Še nekaj. Tovornjak, v katerem so bila trupla mrtvih beguncev, je imel madžarske registrske tablice, tako da bi bilo potrebno ugotoviti tudi odgovornost Madžarske, a vseeno to Avstrije ne odreši odgovornosti za to, da ni vzpostavila varnejših poti za begunce, zaradi česar beguncem ne bi bilo potrebno iskati tako nevarnih aleternativ, da pridejo do ciljne destinacije. Avstrijci, predvsem avstrijsko notranje ministrstvo, bi po našem mnenju moralo imeti na vesti smrti nesrečnih beguncev v tovornjaku.

Na Dossier korupcija smo sicer že podali predlog rešitve, kako beguncem čim bolj olajšati pot, da bi ti čim lažje in čim bolj varno prišli do želene destinacije. In sicer smo to storili v naslednjem članku:

Dossier korupcija: MIGRANT-EXPRESS: Vzpostaviti je potrebno železniško pot beguncev na relaciji Grčija – Makedonija – Srbija – Madžarska – Avstrija – Nemčija

Ta naša rešitev bi omogočila beguncem varno pot do želene destinacije. To bi bila tista prava humanitarna gesta, ki bi jo Evropska unija naredila za begunce in jim olajšala njihovo trnovo pot v boljši jutri.

Še nekaj. S tem člankom ne pravimo, da bi morala avstrijska notranja ministrica odstopiti, odstopi ponavadi ne rešijo ničesar, ampak morala bi pa se zamisliti in spremeniti zakonodajo na način, da beguncem olajša gibanje po Avstriji ne glede na dejstvo, da se jih tretira kot nezakonite priseljence. Za zgled naj vzame sedanjo ureditev v državah Srbija, Makedonija in Grčija, ki beguncem omogočajo organizirano pot na zahod Evrope in jih tako obvarujejo pred nevarnostmi, tudi pred nevarnostjo čudnih načinov transporta, ki se lahko končajo tudi tragično, kot je pokazal primer v Avstriji.

Daily Mail: ‘Terrible smell of death’ reveals bodies of FIFTY migrants are found in back of chicken meat truck on Austrian motorway after being abandoned by people smugglers
RTV Slovenija: Begunsko krizo je treba rešiti v duhu solidarnosti. Tudi do nečlanic EU-ja?



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Voznika tovornjaka, v katerem so našli trupla zadušenih beguncev so izsledili. Bil naj bi romunski državljan.

    Četudi voznika tovornjaka najdejo, krivda nekaterih evropskih držav, predvsem pa Avstrije, ni nič manjša.

    Če bi Avstrija omogočila beguncem prosto pot, namreč ti ne bi šli na pot v tovornjaku, ampak z javnim potniškim prometom.

    Tu je glavna težava. Nekatere države Evropske unije begunce silijo v pot prek nevarnih tihotapskih mrež, ker same niso željne pomagati beguncem s tem, da bi razrahljale svojo zakonodajo v odnosu do njih. Begunci se v teh državah počutijo kot kriminalci, ki se morajo izogibati ustaljenim potem potniškega prevoza.

    24ur.com: Begunci v tovornjaku v Avstriji so se verjetno zadušili, voznik naj bi bil romunskega porekla
    RTV Slovenija: Avstrija: Žrtve v najdenem tovornjaku mrtve že najmanj en dan

  2. admin pravi:

    V tovornjaku na avstrijski avtocesti ni umrlo le 20-50 beguncev, ampak več kot 70.

    Sprememba naslova: Še do pred kratkim se je v primeru zapuščenega tovornjaka na avstrijski avtocesti govorilo o 20 – 50 truplih beguncev, ki so jih našli v tovornjaku.

    Sedaj so avstrijske oblasti potrdile, da je bilo v tovornjaku več kot 70 trupel.

    Zaradi tega smo se odločili spremeniti naslov članka iz Je za smrt (do) 50 beguncev v tovornjaku na avstrijski avtocesti kriva avstrijska notranja ministrica? V Je za smrt več kot 70 beguncev v tovornjaku na avstrijski avtocesti kriva avstrijska notranja ministrica?

    BBC: More than 70 bodies in Austrian lorry

Odgovorite