petek, 12.marec.2010 - 20:25

Afera Patria: Bo koalicija razrešila Barbaro Brezigar?

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar se sooča z možnostjo razrešitve. Poleg LDS-a je sedaj za njeno razrešitev tudi stranka Zares. Zahteve po razrešitvi Barbare Brezigar so povezane z nedavnim odstopom Branke Zobec Hrastar.

Spor, ki ga je splavila na plano afera Patria, afera,  v kateri je najbolj izpostavljena stranka SDS, to je spor med Barbaro Brezigar in Alešem Zalarjem v povezavi z Magnusom Berglundom z dneva v dan bolj kulminira. Tik do vrelišča je prišel u odstopom tožilke Branke Zobec Hrastar.

Po zadnjih informacijah naj bi Hrastarjeva odstopila zaradi tega, ker naj bi Barbara Brezigar po telefonu naročila poliistu, ki je preiskoval afero, da ga sproti obvešča o vseh ugotovitvah v aferi. S takšnim delovanjem se ni strinjala Barbara Zobec Hrastar.

Problem pri tem je predvsem v tem, da je v aferi obravnavana stranka SDS, s katero je politično povezana Barbara Brezigar.

Stranki LDS in Zares zahtevata odstop Barbare Brezigar.

V Zaresu so šli še dlje in rekli, da bodo premislili celo o svojem obstoju v koaliciji, če vlada ne razreši Barbare Brezigar.

Mnenji LDS in Zares o Barbari Brezigar:

Dnevnik: Stranki Zares in LDS za razrešitev generalne državne tožilke Brezigarjeve

Delo: Zares in LDS rušita Brezigarjevo

Sami smo kar malo slabe volje, da v Sloveniji politična nekompatibilnost pomeni tako hud dejavnik, ki preprečuje normalno delo v državi in zaradi česar je na določenih položajih potrebna politična kompatibilnost, da bi se zadeve odvijale brez napetosti. Po našem mnenju so glavno jedro nestrpnosti v tej državi desne stranke, ki so duhamorne stranke, ki onemogočajo  politično sodelovanje.

Jože Tanko, vodja poslanske skupine, ki slovi po izjemno kontroverznih izjavah, je tudi tokrat podal neko svojo zarotniško tezo in sicer, da je Milan Kučan zahteval razrešitev Barbare Brezigar.

Preberite si še korespondenco med Brezigarjevo, Zalarjem in Borutom Pahorjem.

Vrhovno državno tožilstvo: Pojasnilo generalne državne tožilke RS predsedniku Vlade RS

Ministrstvo za pravosodje: Generalna državna tožilka v pismu predsedniku vlade ne zanika zatrjevanih protipravnih dejanj

Mnenje Boruta Pahorja je, da ne more izbirati med Brezigarjevo in Zalarjem:

24ur.com:  Pahor, Zalar in Brezigarjeva bodo razčiščevali dejstva

Za konec naj povemo, da sami v Barbari Brezigar na splošno vidimo dobro osebo in nam je spor med njo in gospodom Alešem Zalarjem zelo neprijeten, ker sta oba na splošno dobra človeka, je pa res, da nam povezanost Barbare Brezigar s stranko SDS ni všeč, ampak tako pač je. Zato smo tudi rekli, da je žalostno, da je v državi, kot je Slovenija, možno dobro sodelovanje le v primeru politične kompatibilnosti. Ampak še enkrat. Tako pač v Sloveniji je. To ni prav, ampak tako je. Škoda, da Barbara Brezigar ni politično naklonjena levici. Če bi bila, bi bile zadeve veliko lažje in bolj znosne, tako je pa v zraku neverjetna napetost, v veliki meri ravno zaradi stranke SDS, saj ni zaupanja med političnima poloma.



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba: Čim večjo razjasnitev primera.

    Očitki Brezigarjevi so šli v tri smeri, povezani pa so s tremi primeri:
    – s primerom Patria
    – s primerom Magnusa Berglunda (povezano s primerom Patria)
    – s primerom Baričević

    Pri zadevi Patria so šli očitki, da je generalna državna tožilka zahtevala, da jo kriminalisti obveščajo z novimi ugotovitvami v zadevi Patria, katero je obravnavala Branka Zobec Hrastar.

    Pri zadevi Berglund je šlo za očitke, da je nižja tožilka odstopila od pregona zoper Magnusa Berglunda, da pa je vrhovno tožilstvo pritiskalo na nižjo tožilko, da spremeni odločitev in vendarle sproži pregon zoper novinarja.

    Pri aferi bulmastifi, oziroma v sklopu le te v zadevi Baričević, pa je je šlo za to, da naj bi generalna tožilka neposredno kontaktirala s kriminalisti, ki so reševali zadevo in jim dajala navodila, kaj naj vse počnejo in kaj naj vse pogledajo (in naj se usmerijo v iskanje druge osebe na prizorišču tragedije). Branka Zobec Hrastar je bila nezadovoljna zaradi tega, ker naj bi se generalna tožilka vmešavala v njen primer mimo nje.

    Toliko v pojasnilo. Zgornji članek namreč ni celovito podal očitkov, tudi zato ne, ker v času, ko je bil napisan, v javnosti še niso bile znane vse informacije, ki so vodile v spor na črti Zalar-Brezigar-Hrastar.

Odgovorite