sobota, 5.februar.2011 - 11:49

Želi generalna policijska uprava z reorganizacijo nekaterih policijskih uprav prekiniti povezave policistov z organiziranim kriminalom?

Ali slovenska policija v boju zoper organizirani kriminal čisti tudi v lastnih vrstah?

V brezplačniku Žurnal so podali šokantno zgodbo o domnevni povezanosti med nekaterimi koroškimi policisti, tožilci in sodniki, katerim naj bi lokalna koroška mafija tedensko plačevala po 5.000 do 6.000 evrov podkupnin, da bi jo ti pustili pri miru pri opravljanju nezakonitih dejanj (povezanih s prostitucijo, preprodajo orožja in preprodajo mamil). Več si preberite tudi v našem prejšnjem članku, tukaj.

Kot je znano, so se na generalni policijski upravi odločili ukiniti določene lokalne policijske uprave. In sicer policijsko upravo v Krškem, ki bi se pripojila policijski upravi v Novem mestu, policijsko upravo Slovenj Gradcu, ki bi se pripojila policijski upravi Celje in policijsko upravo Postojna, ki bi se pripojila policijski upravi Koper.

Formalno so kot razloge navajali racionalizacijo poslovanja s ciljem izboljšanja učinkovitosti policije.

Vendar po mnenju nekaterih gre pri nekaterih od naštetih policijskih uprav tudi za željo generalne policijske uprave, da pretrga povezave nekaterih lokalnih policistov z lokalnimi mafijami. Tu se omenja predvsem slovenjgraška policijska uprava, ki naj bi po določenih podatkih imela povezave s koroško mafijo, kot je že opisano na vrhu članka.

Politik Miro Petek, sicer dober poznavalec koroškega podzemlja, saj je o tem v času, ko je bil Večerov novinar, tudi obširno pisal, zaradi svojega pisanja pa bil skoraj do smrti pretepen, brutalno so ga pretepli z bejzbolsko palico v bližini njegovega doma, je povedal, da je čisto verjetno, da so slovenjgraški policisti povezani z mafijo (skozi podkupnine), ali pa jih je zgolj strah močne lokalne mafije in zato ne ukrepajo.

Sicer meni, da je ukrep ukinitve slovenjgraške policije prehud, da pa je potrebno zamenjati ljudi na omenjeni policijski upravi in tako pretrgati vezi le te s koroško mafijo.

No. Če so informacije točne in je slovenjgraška policijska uprava res kontaminirana s povezavami z lokalno koroško mafijo, potem bi bilo morda celo dobro, da se jo začasno ukine, da se te vezi pretrgajo, potem bi se pa videlo, ali je ta sistem učinkovit.

Kolikor nam je znano iz določenih pričevanj ljudi, katera smo slučajno slišali, je bojda tudi v Krškem precej močna lokalna mafija (predvsem tista, ki se ukvarja s prostitucijo), vendar ne vemo, ali so v njo vpleteni tudi policisti iz tamkajšnje policijske uprave, vendar so pa bili primeri, kjer naj bi tamkajšnji policisti uporabljali službeno policijsko stanovanje, kjer so organizirali orgije s prostitutkami. Ta primer je pa dejansko znan.

Ravno zato je mogoče domnevati, čeprav gre seveda zgolj za špekulacijo na podlagi nekaterih primerov, da je tudi ukinitev policijske uprave Krško povezana z željo po odpravi vezi policistov z lokalno krško mafijo, ki naj bi operirala predvsem v enem izmed krških hotelov, povod za to pa je primer odkritih orgij v enem izmed policijskih službenih stanovanj na področju Krškega.

Za Postojno pa nam ni znano zaenkrat še nič.

Skratka. Morda je reorganizacija policijskih uprav tudi posledica informacij, ki jih ima centralna policijska uprava o nenavadnih povezavah v posameznih policijskih upravah po Sloveniji.

Večer: Ukinitev policijskih uprav Slovenj Gradec, Krško in Postojna

Dossier korupcija: Ali je del slovenske policije povezan s kriminalnim podzemljem? 

Žurnal: Kupljena Koroška



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

Odgovorite