sobota, 20.avgust.2011 - 16:54

Rajko Siročič bi moral pojasniti svojo vlogo v aferi CGP, sicer naj odstopi s položaja direktorja DRI

Skrivnostni Rajko Siročič naj pojasni svojo vlogo v aferi CGP. Na mestu direktorja DRI mora biti človek z integriteto.

Pred časom je AUKN sprejela odločitev, da na mesto direktorja Družbe za razvoj infrastrukture (bivši DDC) imenuje Rajka Siročiča. Kandidatov je bilo precej, a na AUKN so se odločili za Rajka Siročiča, ki je bil tudi nekdanji direktor DARS-a. Po nastopu novega prometnega ministra Radovana Žerjava na ministrski položaj v času Janševe oblasti je prišlo do zamenjave tega postavnega modrookega belokranjskega  funkcionarja. Rajko Siročič je bil zamenjan predvsem zato, ker je pri gradnji avtocest prihajalo do vedno večjih cen avtocestnih odsekov in zato do vedno večjih stroškov. Kar zadeva avtoceste, so se že sicer v javnosti pojavljali očitki, da je država pod vplivom gradbenih podjetij, ki so navijali cene, da bi izvlekli čim več denarja od države. Rajko Siročič je bil nekrivdno razrešen in je dobil 29.000 evrov odpravnine. Po razrešitvi je Rajko Siročič na upravno sodišče podal ugovor, češ da so ga zamenjali nepravilno, češ da bi to moral storiti nadzorni svet, zamenjala pa ga je kar vlada Janeza Janše. Zanimivo je, da ga je na čelo Dars-a tudi nastavila vlada Janeza Janše, ko je bil minister Janez Božič. Siročiča je na čelu DARS-a takrat zamenjal Tomislav Nemec. Sedaj DARS vodi razvpita Mateja Duhovnik.

O Rajku Siročiču si lahko njegove osebne informacije preberete v Delovem članku, tukaj. Njegov življenjepis pa si preberite tukaj.

Sicer se je Rajko Siročič velikokrat pohvalil s svojim dolgoletnim delom v podjetju CGP (sami imamo o podjetju porazno mnenje, še več, mnenja smo, da o v tem podjetju zaposleni tudi ljudje s kriminalnimi vzorci obnašanja, kar za slovenska gradbena podjetja, ki slovijo kot podjetja z zelo kriminalnimi, celo organizirano-kriminalnimi vzorci delovanja, niti ni tako nenavadno).

Podjetje CGP se ne more pohvaliti s poštenostjo, kar velja za večino gradbenih podjetij v Republiki Sloveniji.


Po aferi CGP se s svojim sodelovanjem v podjetju več ne hvali. Pravi le, da so ga v CGP-ju poklicali kot strokovnjaka za visoke gradnje. S koncem sodelovanja s podjetjem CGP naj bi se skupne poti z večinskim lastnikom CGP-ja, Darijem Južno, razšle.

Rajko Siročič je dolgo iskal, kam bi se prilepil, po tem, ko je bil razrešen z mesta predsednika uprave DARS-a. Tako se ga je omenjalo kot možnega kandidata za vodilna mesta v različnih podjetjih. Leta 2009 se ga je omenjalo kot ponovnega kandidata za predsednika uprave DARS-a. To se ni zgodilo. Delal je v CGP-ju, tudi v NLB, omenjalo se ga je celo kot naslednika Ivana Zidarja v podjetju SCT, dokler ni postalo jasno, da bo podjetje SCT dokončno propadlo. Na koncu je pristal na DRI. Imenovala ga je AUKN.

Pri imenovanju Rajka Siročiča, ki je sicer imel precej referenc, je potrebno vedeti, da so tisti, ki so ga imenovali, popolnoma spregledali dejstvo, da njegovo ime nastopa v aferi CGP, o kateri si lako podrobno preberete naš članek, tukaj, in zbirko člankov o aferi CGP – Liechtenstein, tukaj.

Afera CGP je bila aktualna prejšnje leto, ko je bil marca 2010 aretiran Dari južna in njegovi oprode iz CGP-ja zaradi suma gospodarskega kriminala. Primer je obravnaval nacionalni preiskovalni urad, NPU. Posebna skupina državnih tožilcev pa je 20.12.2010 vložila zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani. 24.2.2011 je omenjeno sodišče preiskavo tudi uvedlo. Od tedaj zadeve bolj ali manj stojijo.

Na vprašanje, zakaj so imenovali ravno tega človeka na mesto DRI, so na AUKN povedali, da je Finančno-projektni svet DRI d.o.o. podrobno preučil ustreznost vseh prijavljenih kandidatov.

Sicer so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi Patrick Vlačič osebno navijal (vplival na to), da je bil izbran Rajko Siročič. To naj bi bil po mnenju nekaterih tudi eden izmed razlogov (ne edini), zakaj ga je zapustil državni sekretar Igor Jakomin, ki Rajka Siročiča bojda nikakor ni želel na mestu direktorja DRI. Imenovanje Siročiča naj bi v javni upravi v domeni prometnega in finančnega ministrstva povzročilo precej hude krvi.

Na ministrstvu so imenovanje Rajka Siročiča pojasnili z naslednjimi besedami:

Minister za promet ni pristojen za imenovanje generalnega direktorja družbe DRI upravljanje investicij, d.o.o., niti ni bil v postopku sprejemanja odločitev udeležen. Je pa v dogovoru z  Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) vodečim AUKN opisal naloge, ki čakajo DRI  in kakšen profil vodečega se pričakuje. Prav tako pri tem postopku ni bil udeležen državni sekretar dr. Igor Jakomin, in izbira poslovodje DRI ni bila razlog za njegov odhod. Generalnega direktorja je samostojno izbrala (AUKN), ki je tudi sicer pristojna za izvajanje upravljavskih upravičenj lastnika  v vseh gospodarskih družbah, v katerih je Republika Slovenija lastniško udeležena.

 

Gospoda Siročiča je za imenovanje na položaj generalnega direktorja družbe AUKN predlagal Finančno-projektni svet (FPS), ki je posvetovalno strokovno telo. Ta svet je sestavljen iz predstavnikov Ministrstva za promet, Ministrstva za finance ter Ministrstva za okolje in prostor, pri čemer je vsak od navedenih resorjev zastopan z enakim številom članov. FPS je svoj predlog utemeljil izključno na strokovnih kriterijih, med katerimi je bila tudi predstavitev kratke vizije razvoja družbe in izkušnje pri vodenju velikih investicijskih projektov.

 

O zadevah in posameznikih, ki jih v zvezi z gospodom Siročičem omenjate (Opomba Dossier korupcija: Gre za afero CGP in osebe v povezavi s to afero), na ministrstvu za promet nismo seznanjeni, prav tako to niso zadeve, ki bi lahko kakorkoli vplivale na postopek izbire. Vsak kandidat  – tudi gospod Siročič – je moral priložiti podpisano izjavo, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. V skladu z ustavo RS velja namreč vsak posameznik za nedolžnega, dokler mu ni krivda dokazana s pravnomočno sodbo.  V vsakem primeru pa bo družba kot notranji izvajalec države za najpomembnejše investicijske projekte morala delovati transparentno in gospodarno, zato ni utemeljeno pričakovati, da bo posle sklepala na podlagi kriterijev, ki jih ni mogoče strokovno upravičiti.

Upamo, da se Rajko Siročič zaveda, da je v gradbenem sektorju veliko denarja poniknilo v davčnih oazah. Podobno prakso je izvajalo tudi novomeško podjetje CGP in to v času, ko je bil Siročič član uprave tega podjetja. Zaradi takšne kriminalne prakse je bila uvedena tudi preiskava.

Glede na dejstvo, da se bodo tudi v DRI sprejemale odločitve o financiranju gradbenih projektov za infrastrukturo, prvenstveno železniško infrastrukturo, je zelo problematično imeti na mestu predsednika uprave družbe DRI, ki ji bo država dala diskrecijske pravice za odločanje o projektih v železniški infrastrukturi, človeka, o katerem obstaja dvom v poštenost njegovega delovanja.

Zato smo sami mnenja, da bi moral Rajko Siročič ne le nadrejenim, ampak tudi celotni javnosti temeljito pojasniti njegovo vlogo pri odtekanju 4,5 mio evrov denarja iz CGP v Liechtenstein, prav tako bi moral pojasniti, kolikšen je vpliv belokranjskea mogotca Darija Južne nanj. Naj tu povemo, da gre pri zadevah, povezanih z Darijem Južno, za izrazito podtalno delovanje, polno laži in sprenevedanj, s čemer se želijo prikriti povezave med posameznimi ljudmi. Dari Južna predvodi izjemno vpliven lobi v Republiki Sloveniji. Zelo težko je, da nek »modrooki fantič« ne bi podlegel temu vplivu v Beli krajini, kjer je prebivalcev zelo malo.

Rajko Siročič mora povedati svojo vlogo glede afere CGP in mora dati jasna zagotovila, da ne bo padel pod vpliv Darija Južne. In to javnosti, ne zgolj Patricku Vlačiču na kakšni neformalni kavici, kjer bi ministra Vlačiča po verjetnosti objemala kakšna lobistična misica, ali pa bi on objemal njo. Še več. Vsa podjetja Darija Južne (gre za prepleteno hobotnico podjetij, ne le znotraj skupine CGP, ampak tudi za številne kooperante, ki formalno delujejo samostojno, sicer pa so pogodbeno vezani na CGP in so odvisni od tega zloglasnega podjetja) je ravno zaradi Rajka Siročiča na čelu DRI imeti še posebej pod nadzorom.

Če ne bo jasno povedal svoje vloge v aferi CGP in njegovega delovanja v tem podjetju, bi bilo najboljše, da že sedaj odstopi s položaja direktorja DRI.

Gradbeništvo v Sloveniji je že sicer v resni krizi ravno zaradi nepoštenosti v tem sektorju. Ker tudi država več nima toliko denarja, bi bilo skrajno problematično, če tako pomemben subjekt, kot je DRI, ne bo deloval primerno.

Vsekakor pa je potrebno imeti Rajka Siročilč pod nadzorom. Sploh njegovo morebitno vpletenost v mrežo belokranjskega tajkuna Darija Južne. Previdnosti ni nikoli odveč. V Sloveniji je to potrjeno ničkolikokrat. Pri Dariju Južni, ki deluje zelo tiho, a učinkovito, pa je potrebna še večja previdnost.



Značke prispevka: , , , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Ko smo pisali članek, se nismo toliko poglobili v življenjepis Rajka Siročiča, objavljen na spletni strani DARS-a, saj so bili osebni podatki o Siročiču dostopni tudi v Delovem članku, povezavo do življenjepisa pa smo dodali le še kot dodatek. Smo pa kasneje podrobneje prebrali življenjepis, katerega smo podali, in ugotovili, da je Rajko Siročič nekaj časa delal tudi kot predavatelj na Šolskem centru Novo mesto. Ta informacija je zanimiva tudi s stališča, da je precej ljudi iz tega šolskega centra povezanih s CGP-jem, kar ne preseneča, saj je v tem centru tudi smer gradbeništvo, dasiravno so povezave tudi pri ljudeh z drugih smeri (čeprav so te bolj slučajne – recimo zakonska zveza in podobno). Dejstvo, da je Rajko Siročič delal tudi v novomeškem šolskem centru, je precej zanimivo. Tam je ta človek celo začel svojo poklicno pot kot predavatelj strokovnih predmetov (statika, nizke in visoke gradnje) na Srednji gradbeni šoli (Šolskega centra Novo mesto), kasneje je za ta center celo izvajal projekte investicij in investicijskega vzdrževanja. Sicer je delal še v drugih ustanovah in podjetjih, tudi v razvpitem CGP-ju Darija Južne.

  2. admin pravi:

    Hrvaški medij Novi list je opozoril na že splošno znano dejstvo obstoja gradbene mafije na Slovenskem in ga povezal s podobnim stanjem v Republiki Hrvaški. V časopisu so se dotaknili dejstva, da je DARS pogosto podlegel vplivom gradbene mafije. Tudi Rajko Siročič je bil svoj čas direktor uprave DARS-a. Očitali so mu, da so se v njegovem mandatu močno dvigovali stroški gradnje avtocest, zato so ga odstranili, sicer nekrivdno.

    DRI bo po svojem bistvu podoben DARS-u, s to razliko, da bo skrbel za gradnjo predvsem železniške infrastrukture. Bo nek železniški DARS. Pri čemer je potrebno vedeti, da so avtoceste povečini zgrajene, železniška infrastruktura bo zato investicijsko v novem obdobju krepkejša z vidika investicij. Ravno zato je potrebno, da DRI deluje primerno in ravno zato je potrebno temeljito preiskati vlogo Rajka Siročiča v primeru gospodarskega kriminala v podjetju CGP. V to ni dvoma. Sicer se čudimo, kako so bili na AUKN tako površni, da pri svojem “temeljitem” pregledu niso vedeli nič o aferi CGP, očitno pregled prispelih ponudb le ni bil tako temeljit, zaradi česar je sedaj nastal problem, ali bo DRI delovala pošteno, sploh v odnosu do Darija Južne in njegovih podjetij, ter številnih podizvajalcev, ki so povezani s podjetji Darija Južne, predvsem z zloglasno skupino CGP.

    RTV Slovenija: Novi list: Slovenci bodo prisiljeni prodati avtoceste
    Dnevnik: Novi list: Slovenija bo morala zaradi gradbene mafije svoje avtoceste prepustiti tujcem
    Novi list: Slovenci prisiljeni prodati autoceste
    Dossier korupcija: Franc Križanič opozarja na napačen izračun dolga države s strani nekaterih nedržavnih inštitucij
    Dossier korupcija: Če ima Srbija mafijski zemunski klan, ima Slovenija gradbeni zemonski klan

  3. admin pravi:

    Modrooki belokranjski infrastrukturni funkcionar Rajko Siročič je za Večer povedal tudi določene bolj konkretne misli in predstavil vizijo svojega dela predvsem kar zadeva obnovo železnic.

    Po našem mnenju bi morali mediji Rajka Siročiča bolj prevohati (v smislu njegovih idej in usmeritev), saj bo njegova vloga v prihodnje še kako pomembna. Zato je Večerov intervju z njim dobrodošel.

    Pomembnost Rajka Siročiča na mestu DRI (če se nova oblast ne odloči urediti stvari drugače) bo predvsem zato, ker je prišlo v Sloveniji do kolapsa gradbenega sektorja (zaradi močnega gospodarskega kriminala v sektorju gradbeništva, kjer je poniknilo ogromno denarja, in porazne učinkovitosti vodstev gradbenih podjetij, ki so v svoji razsipnosti znali delovati samo takrat, ko jih je država bogato zalagala z denarjem). Pri sanaciji gradbeništva bodo zelo pomembne tudi investicije v gradbene projekte, ki jih bo vodil DRI.

    Finance: Siročič meni, da nas bo obnova železnic stala manj od izračunov
    Krizno ogledalo: Siročič za Večer opozoril na težave pri pripravi projektov za obnovo železnic
    Večer: “Eno so seznami želja, drugo je realnost”

Odgovorite