ponedeljek, 16.januar.2012 - 09:53

Delova anketa še vedno največjo priljubljenost pripisuje Zoranu Jankoviću. Podpora Desusu in DLGV-ju je močno padla.

Javnomnenjska podpora nekdanjima ministroma v Janševi vladi (2004-2008) oziroma njunima strankama je močno padla. Desus in DLGV sta tudi ključna dejavnika v preobratu (iz levosredinske v desnosredinsko) pri sestavljanju vladne koalicije.

Anketa Dela je tudi zaznala precej neperspektivno podporo javnega mnenja trenutno še vedno najbolj verjetni desnosredinski vladi.

Če podamo rezultate:

 • PS 21,5 %
 • SDS 18,6 %
 • SD 11,2 %
 • SLS 5,7 %
 • DLGV 5 %
 • NSI 4,8 %
 • Desus 2,8 %

Rezultate si oglejte v naslednjem članku:

Delo: Anketa Dela: Močan padec Gregorja Viranta

 

Torej. Podpora Pozitivni Sloveniji je od prejšnjič nekoliko narasla (za 0,3 odstotne točke), SDS-u je padla (za 1,3 odstotne točke), Socialnim demokratom je podpora narasla za 1,2 odstotne točke. SLS-u je podpora padla za 0,2 odstotne točke, Državljanski listi Gregorja Viranta je podpora močno padla, za 3,8 odstotne točke,  Novi Sloveniji se je podpora povečala za 1,3 odstotne točke, Desusu pa je podpora padla za 3,7 odstotne točke.

Podpora je več kot očitno najbolj padla Državljanski listi Gregorja Viranta, za 3,8 odstotne točke, in pa Desusu, za 3,7 odstotne točke.

Očitno je podpora tema dvema strankama padla zato, ker je s padcem Zorana Jankovića v prvem krogu odločanja o mandatarju prišlo do preobrata. Ključna faktorja tega preobrata pa sta ravno stranki DLGV (Lista Virant) in Desus (čeprav Desus neprostovoljno, DLGV pa prostovoljno).

Pri Desusu so zadeve še nekoliko bolj zapletene, saj je to po ideološki usklajenosti bolj levosredinska stranka, kot pa desnosredinska. Desnosredinske stranke Desus potrebujejo ne toliko zaradi usklajenosti z ideologijo (neka povezanost na bazi idelogije (to je značilno za pomladne stranke, čeprav je tudi tam nekoliko odstopanj predvsem v SLS-u), ampak je Desus potreben zato, da desnosredinska koalicija preseže 51 odstotkov podpore v slovenskem parlamentu. Lista Virant se sicer proklamira kot sredinska, čeprav ob podpori Janezu Janši dobiva vse bolj desen značaj, katerega so ji nekateri pripisovali tudi pred volitvami, česar se je pa zelo otepala.

Zadeve so torej precej zanimive tudi z vidika javnomnenjskih raziskav. Opaziti je, da je podpora strankam desnosredinske koalicije padla še preden se je ta sploh uradno sestavila, medtem ko se podpora Pozitivne Slovenije, pa tudi Socialnih demokratov vse bolj utrjuje.Značke prispevka:

Komentarji

 

 1. admin pravi:

  RTV Sloveniaj je objavila rezultate javnomnenjske ankete Slovenski utrip (mimogrede, anketo izvaja FUDŠ – gre za fakulteto, ki je sicer ideološko bolj naklonjena desnici in je tudi nastala v času Janševe vlade), ki daje naslednje rezultate:

  – SDS 16 %
  – PS 15 %
  – SD 8 %
  – SLS 4 %
  – Desus 3 %
  – DLGV 3%
  – NSI 2 %

  RTV Slovenija: Slovenski utrip: Večina za družinski zakonik

 2. admin pravi:

  Že pred tema dvema anketama je anketo objavil tudi časopis Dnevnik. Anketa je dala naslednje rezultate:

  – PS 28,6 %
  – SDS 22 %
  – SD 8,2 %
  – SLS 6,7 %
  – Desus 5,2 %
  – NSI 3,7 %
  – Lista Virant 3 %

  Anketo smo analizirali v naslednjem članku. Povezavo nanj podajamo tudi tukaj zaradi celovitosti informacije.

  Dossier korupcija: Javnomnenjska raziskava pokazala močan zdrs priljubljenosti Državljanske liste Gregorja Viranta

 3. Anketer pravi:

  smem jaz tudi objaviti tukaj mojo anketo (nikogar nisem vprašal samo sumim da je tako,povejte mi če se vam zdi realna)

  SDS= 20,32%
  PS= 17,54%
  SD= 11,63%
  DLGV= 7,23%
  SLS= 6,97%
  DeSUS= 5,75%
  NSi= 3,96%

  Upam da se vam zdi anketa dobra (zapomnite se naredil sem jo iz računanja dogodkov: izgube dobitki …)

 4. Anketer pravi:

  in ko rečem izgube in dobitki mislim kot slabi dogodki in padci strank,dobri dogodki in vzponi strank , saj veste kaj.

Odgovorite