četrtek, 12.november.2015 - 09:30

EU si mora priznati, da je nesposobna pri soočanju z begunsko krizo. Vojne razmere v Calaisu zaradi beguncev v takoimenovani džungli.

Francoski policisti beguncem v Calaisu:

“Vrnite se nazaj v džunglo!”

V francoskem Calaisu se povečujejo napetosti med francosko policijo in begunci znotraj t.i. naselja džungla. 

francoska_policija_proti_beguncem_iz_dzungle

Francoski policisti begunce v Calaisu pozivajo, naj se vrnejo nazaj v džunglo.

Nezadovoljstvo med migranti v Calaisu, ki so naseljeni v provizoričnem šotorskem naselju, imenovanem džungla, se povečuje.

Za pojasnilo. Naselje džungla je naselje migrantov v Calaisu blizu vstopa v Evrotunel (Eurotunnel) na francoski strani.

Migranti v Calaisu so pretežno migranti, ki hočejo priti prek Eurotunnela v Veliko Britanijo, ki je njihova ciljna destinacija. Med migranti je veliko Afričanov, ki so v Evropo prišli predvsem prek Sredozemskega morja (torej najprej v Italijo ali na Malto).

Velika Britanija jih noče, zaradi česar so se postavile, kakor bi rekli slovenski politiki, tehnične ovire, dejansko ograje, za preprečitev vstopa migrantov v Eurotunnel (kar predstavlja nevarnost tako za migrante same kot tudi vlake, a migranti, ki si na vso moč želijo v Veliko Britanijo, kljub smrtni nevarnosti poskušajo priti v Veliko Britanijo).

Zardi tega, ker ne morejo priti v Veliko Britanijo, se zadržujejo v provizoričnem šotorskem naselju.

Ker je priliv beguncev v zahodno Evropo vse večji, se šotorsko naselje džungla v Calaisu vse bolj povečuje, kar povečuje napetosti v njem.

Nezadovoljni so sami migranti, ki živijo v precej nečloveških razmerah, prav tako pa so nezadovoljni tudi Francozi. Skrajno desničarske skupine pogostokrat organizirajo napade na stanovalce džungle, zaradi česar so ti v vse večjem strahu za svoje telo in življenje.

To v migrantih povečuje nezadovoljstvo in upore proti takšnemu surovemu ravnanju Francije proti njim.

Zaradi vse bolj napetih razmer v naselju se je v celotno zgodbo aktivno vključila tudi francoska policija, ki z vodnimi topovi in solzivcem napada protestniške migrante, ti pa reagirajo na to tako, da vanje mečejo kamne.

Prebivalci Calaisa so v strahu, saj jih situacija spominja na vojne razmere.

Sicer se zahodna Evropa zaradi priliva migrantov vse bolj zapira in poskuša narediti vse, da bi problem beguncev prenesla na vzhod Evrope, na države na takoimenovani balkanski poti.

V balkanskih državah si nekatere zahodnoevropske države želijo ustvariti nastanitvena naselja za begunce, ki bi tako ostali na Balkanu in tako bi bile zahodnoevropske države razbremenjene.

Tudi Slovenija je zaradi tega, da ne bi bila potisnjena na Balkan, na svojem ozemlju začela postavljati bodečo žico, modernejšo različico, kjer so namesto klasičnih bodic, po žici razporejena žiletkam (britvicam) podobna rezila, ki povzročijo veliko škodo na človeški koži, če se jih kdo sunkovito dotakne.

Slovenija je za zavarovanje meje uporabila moderno različico bodeče žice, kjer so namesto bodic postavljena žiletkam podobna rezila.

bodeca_zica_na_slovensko_hrvaski_,meji

Sicer je pri celotni begunski krizi moč čutiti veliko nesposobnost Evropske unije, ki praktično skorajda več ne obstaja, saj so vse države EU sprejele zaščito zgolj za same sebe.

Največja težava je v tem, da EU ni sposobna zaščititi svojih zunanjih meja.

Gre predvsem za mejo med Grčijo in Turčijo.

Če bi EU zaprla mejo med Grčijo in Turčijo, potem ne bi bilo več niti večine beguncev, vendar zaradi neznanih razlogov Evropska unija ni voljna poslati vojaških ladij na morsko mejo med Turčijo in Grčijo.

Evropska unija se verjetno noče svetu prikazati kot nesposobna sprejema beguncev, vendar EU si bo očitno morala priznati, da je nesposobna in da ni zmožna sprejemati takšnih količin beguncev in v skladu s tem zapreti meje.

Zaprtje zunanjih meja, torej meje med Grčijo in Turčijo (poleg že zaprte meje med Turčijo in Bolgarijo) bi bil tudi najbolj human za same begunce.

Namreč. EU medse sprejema ogromne količine beguncev, ki jih nato tretira kot neke živali, ker jih preprosto ni sposobna oskrbeti.

Skratka. Daje se jim neko lažno upanje, ki potem zbledi in potem pride do povečevanja nasilja v državah, kjer se begunci dalj časa zadržijo.

Potem je najboljše, da se jim tega upanja že v prvi vrsti ne da in se jim prepreči vstop v Evropo, ne pa da se jim v Grčiji omogoči vstop, nato pa se jim, ko enkrat pridejo v Grčijo, preprečuje nadaljnjo pot naprej in se jih nato prisili, da ostanejo na področju, kjer si ne želijo ostati, to je na Balkanu.

Slovenija se je sedaj pred tem že delno zavarovala, s postavitvijo bodeče žice, oziroma žilet – žice z žiletkami.

Druge balkanske države tega še niso storilo, niti Hrvaška, niti Srbija, niti Makedonija.

Sicer je Avstrija rekla, da bo sprejemala 6.000 beguncev dnevno, saj jih toliko sprejme tudi Nemčija.

Vendar to je sedaj. Ko bodo kapacitete še bolj napolnjene, se bo ta številka zmanjševala.

Napetosti so pa že sedaj v zahodni Evropo čedalje večje.

V Franciji prihaja do vojnih razmer na področju Calaisa. V Nemčiji in na Švedskem prihaja do skoraj vsakodnevnih napadov na begunske centre. Tudi begunci se ponekod obnašajo nasilno.

To, da so zadeve resne, priča dejstvo, da je Švedska, država, ki je begunce vseskozi vabila in govorila, kako je najbolj odprta država za begunce, zaradi ogromnega priliva beguncev že začela zapirati svoje meje za begunce, v Grčiji pa so se pojavili letaki, ki beguncem odsvetujejo prihod v Švedsko.

Skratka. Zadeve propadajo po dolgem in počez in nič ne kaže, da bo boljše, razen če se bistveno ne ustavi pritok beguncev v Evropo in to na grško-turški meji, vsaj kar zadeva balkansko begunsko pot, ki je trenutno tudi najbolj številčna.

RT: ‘Like a war’: Calais residents terrified over 3rd night of clashes between police & migrants



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Ameriški igralec Tom Hanks kritizira slovensko postavljanje bodeče žice na meji s Hrvaško

    Tom Hanks je v oddaji Amanpour na CNN kritiziral politiko Slovenije, kar zadeva postavljanje bodeče žice na mejo s Hrvaško

    V preteklosti popularni, sedaj pa iz javnosti precej umaknjeni in zato že nekoliko pozabljeni ameriški igralec Tom Hanks je v intervjuju za CNN-ovo novinarko Christiane Amanpour kritiziral slovensko postavljanje meje iz bodeče žice na slovensko-hrvaški meji.

    Tom Hanks je rekel, da postavljanje ograj ne bo rešilo evropske begunske krize.

    Tom Hanks je sicer leta 2004 igral begunca iz komunističnega taborišča v filmu Terminal in ko je bil v Evropi, naj bi se mnogi poistovetili z njim.

    No. Glede na to, da ZDA begunski krizi ne posveča pretirane pozornosti, se tudi Evropa ne rabi meniti za mnenje ene od ameriških hollywoodskih filmskih zvezd, še posebej če vemo, da so ravno ZDA v precejšnji meri odgovorne za sedanjo begunsko krizo v Evropi.

    Skratka. Nobody in Europe cares about Tom Hanks’ opinion on refugee crisis, because he is too far away from the epicenter of the problem, so he cannot see the whole picture of the problem. And further more. The USA is higly responsible for refugee crisis in Europe and therefore Europe is not obliged to listen to what Americans are saying about refugee crisis in Europe. Especially if we know that USA has also erected fence on the Mexican – American border. This is almost the same thing.

    Naj za konec povemo, da je v oddaji Christiane Amanpour dne 26.10.2015 nastopil tudi Miro Cerar, ki je med drugim napovedal, da bo Slovenija zaostrila ukrepe, v kolikor se bo situacija glede begunske krize poslabšala.

    CNN: Tom Hanks: Fences not the answer to refugee crisis
    CNN: Slovenia PM: Refugee wave like 2m entering U.S. in a day

  2. admin pravi:

    Nekateri Slovenci so nad bodečo žico na slovensko-hrvaški meji navdušeni.

    Zanje je bodeča žica na slovensko-hrvaški meji srebrna spirala zaupanja in varnosti.

  3. admin pravi:

    BODEČA ŽICA: BEGUNCI KOT PRAŠIČI

    POSKUS S PRAŠIČJO KOŽO

    Simulacija prehoda beguncev skozi bodečo žico na prašičji koži

    Slovenski novinar iz oddaje Epilog na POP TV je preizkusil učlnkovitost bodeče žice na prašičji koži.

    Koža domače svinje je služila kot približek človeški koži, tako da se dobi vpogled, kakšna škoda se lahko naredi na koži beguncev, če poskusijo iti skozi bodečo žico.

    Rezultati so šokantni.

    Več si oglejte na spodnjem naslovu.

    24ur.com: Plezanje prek ‘tehnične ovire’ in poskus s prašičjo kožo.

  4. admin pravi:

    Grozljive nastanitvene razmere za begunce na Nizozemskem.

    Sirski begunci so izredno nezadovoljni z nastanitvijo v begunskih centrih na Nizozemskem.

    Begunci živijo v majhnih sobah, kjer je le postelja, kjer ni hladilnika niti televizije, prav tako so sobe odprte in zato nimajo nobene privatnosti. Čeprav jim pristojni govorijo, da bo kmalu boljše, se to ne zgodi.

    Begunci se počutijo, kod da bi živeli v zaporu.

    Ena izmed begunk je za rekla, da bi bilo najboljše, da se vrnejo v Sirijo in tam umrejo.

    Begunka o grozljivih razmerah v nastanitvenem centru na Nizozemskem. Počuti se, kot da bi živela v zaporu. Raje bi se vrnila domov v Sirijo in umrla, kot živela takšno življenje.

    V zvezi s tem smo se na Dossier korupcija oglasili že na Twitterju. Če podamo vsebino tvitov.

    VSAJ TELEVIZIJO BI JIM MORALI ZAGOTOVITI: VIDEO: Begunci: Ni televizije, bolje je, da gremo domov in umremo http://www.slovenskenovice.si/novice/svet/video-begunci-ni-televizije-bolje-je-da-gremo-domov-umremo

    Ne moreš človeka samo nekam postaviti kot kakšno žival, da leži na postelji in gleda v strop. Televizije za migrante so zato nujna dobrina.

    Preden se zgražajo, naj se ljudje zamislijo, kako bi bilo njim, če bi jih nekdo dal v sobo, kjer je le postelja in nič drugega. TV mora biti.

    TV je torej neke vrste psihološka pomoč beguncem, ki jim odvrne misli od drugih stvari. Čudno, da so ravno na Nizozemskem tako nečloveški.

    Opomba. Tu je govora o nastanitvenih centrih (torej za daljši ćas) in ne sprejemnih centrih, kjer begunci praviloma ostanejo kratek čas.

    To zgoraj so bili naši tviti s komentarji.

    Sedaj pa še končna beseda. Begunci si dejansko ne bi smeli želeti preveč, saj se morajo zavedati lastne situacije, ampak za osnovne stvari pa mora biti poskrbljeno. Televizija je po našem mnenju osnova dobrina v nastanitvenih centrih.

  5. admin pravi:

Odgovorite