petek, 23.oktober.2015 - 11:42

MIGRANT-EXPRESS: Slovenija naj se pridruži dogovoru med Srbijo in Hrvaško o organiziranem prevozu beguncev z vlaki

Srbija, Hrvaška, Slovenija in Avstrija bi lahko ustvarili organiziran železniški prevoz beguncev.

nova_balkanska_pot_beguncev_v_evropo_DK

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić in srbski notranji minister Nebojša Stefanović sta sklenila dogovor med Srbijo in Hrvaško o transportu beguncev.

In sicer.

Ko bo Hrvaška usposobila zimski begunski center v Slavonskem Brodu, se bodo begunci direktno iz srbskega Šida prevažali z vlakom vse do Slavonskega Broda.

Ne bo več nobenega prestopanja beguncev na meji, tako bo beguncem omogočen bolj humani sprejem na Hrvaško.

Po našem mnenju bi se morala temu dogovoru pridružiti tudi Slovenija.

In sicer bi se begunci brez ustavljanja na slovenski meji takoj prevažali iz Hrvaške do Šentilja, ali po novem tudi do Jesenic.

Tako bi se sformirala begunska pot prek železniške povezave, kot smo jo sami že zdavnaj predvideli v članku MIGRANT-EXPRESS: Vzpostaviti je potrebno železniško pot beguncev na relaciji Grčija – Makedonija – Srbija – Madžarska – Avstrija – Nemčija (le da je takrat bila v igri Madžarska, sedaj pa sta njeno vlogo prevzeli Hrvaška in Slovenija).

Slovenija bi morala sprejeti takšno rešitev, saj bi se na ta način izognila vsem nevšečnostim na meji.

Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar naj premisli o tem, da podpre iniciativo Srbije in Hrvaške ter se ji pridružili, enako pa bi lahko storila tudi notranja ministrica Avstrije Johanna Mikl-Leitner.

Seveda bi bilo najboljše, če bi se pot beguncev organizirala po vsej balkanski poti beguncev od Grčije do Nemčije. To bi bila najboljša rešitev s humanitarnega vidika. A vse je odvisno od Nemčije. Vprašanje je torej, ali si Nemčija želi bolj organiziranega pretoka beguncev v Nemčijo prek železnice.

Če na tem mestu spet podamo videospot skupine Videosex, ki smo ga podali že pod prvim člankom Migrant-Express, v katerem je bila na begunski poti še Madžarska.

Videosex – Vozi me vlak v daljave

Jutarnji list: HRVATSKA I SRBIJA POSTIGLE DOGOVOR OKO IZBJEGLICA Srpska policija napokon će pomagati, a migrante će se vlakom voziti ravno u Slavonski Brod



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Očitno se je Slovenija le pridružila organiziranemu prevozu beguncev, kot smo ji tudi vseskozi predlagali.

    In rezultat je zelo pozitiven, saj je južna meja močno razbremenjena.

    Sicer v Dobovi begunci prestopijo iz hrvaškega vlaka v slovenskega, vendar to ni tisti prestop, ki smo ga sami omenjali v članku.

    Tu gre za en čisto običajen prestop. Nekaj podobnega, kot če bi se potovalo via nek kraj in v tem kraju bi se samo prestopilo na drug vlak, vseeno bi pa šlo za povezano linijo.

    Prestop, ki smo ga omenjali v članku in rekli, da ne bo več nepotrebnega prestopanja na meji, je bil torej prestop beguncev na meji, katerega ni več.

    Prej so begunci že na Hrvaškem šli dol z vlaka in so se podali peš do begunskih centrov v Sloveniji, kar je povzročalo tako težave njim, kot tudi vsem, ki so morali skrbeti zanje.

    Tega prestopanja torej ni več.

    Je zgolj prestop v Dobovi na drug vlak, ampak na istem kraju, tako da to niti za begunce niti za tiste, ki skrbijo za njihovo oskrbo, ne predstavlja kakšnega hujšega problema.

    Očitno pa je prestop na drug vlak potreben tudi iz čisto operativnih razlogov, saj mora Slovenija z begunci opraviti še nekatere stvari in zato je boljše, da ima svoj vlak, dodatno pa Hrvatje svoje vlake potrebujejo za svoje prevoze beguncev.

    Pomembno pa je, da linija za hiter prevoz beguncev sedaj dejansko obstaja in da ni več prestopanja beguncev prek meje, ampak so sedaj stvari narejene dosti bolj enostavno s tem, ko hrvaški vlak pride vse do Dobove, nakar se begunci samo presedejo na drugi, slovenski vlak.

    Dobro je, da je Slovenija sprejela sistem organiziranega prevoza beguncev,kar smo sami vseskozi predlagali in je ta rešitev sedaj tudi implementirana. Slovenija se je z novim sistemom očitno precej razbremenila.

    Sedaj je sicer bolj na udaru Šentilj.

    A dejstvo je. da je boljše imeti samo en težaven prehod, kot pa 2. Torej. Dobro je, da je Slovenija uspela urediti razmere na južni meji in zmanjšati napetosti na njej.

    Sedaj bo potrebno najti še rešitve na avstrijski meji, ampak to bo morala najti predvsem Avstrija s skupnim sodelovanjem s Slovenijo.

    Dejansko se mora vzpostaviti tudi sistem za hiter pretok beguncev iz Slovenije.

    Je pa dobro, da so se zadeve ustalile vsaj na južni meji.

Odgovorite