sobota, 1.oktober.2011 - 12:00

V občini Škocjan nekdanjemu županu Antonu Zupetu očitajo, da je zasebne interese postavljal pred javni interes. Enako Zupet očita sedanjemu županu Jožetu Kaplerju.

Tako kot v drugih občinah, se tudi v občini Škocjan prepirajo predvsem glede denarja. 

 

V občini Škocjan je bilo po poročanju Dolenjskih novic (priloga Dolenjskega lista) na seji občinskega sveta zelo burno. Na eni strani so bili praktično vsi (prisotni) občani Škocjana (občinski svetniki in podporno osebje), na drugi pa osamljeni nekdanji župan Anton Zupet.

Kljub temu, da je bil v celoti osamljen, pa nekdanji župan ni bil tiho in je hrabro in glasno kontriral vsem nasprotnikom, torej vsem drugim.

Nekdanji župan je delil očitke novi oblasti z Jožetom Kaplerjem na čelu, češ da delujejo po zasebnih interesih kapitala. Jože Kapler se je branil, da noben evro v občini ne bo porabljen nenamensko, kot se je to dogajalo v času Antona Zupeta.

Bistvo očitkov Antonu Zupetu so bili njegovi posli, povezani s podjetjem Iteo Raka iz Vrha pri Površju, to je kraj pri Smedniku, in podjetjem Raros iz Leskovca pri Krškem. 

Več o  tem si preberite v članku: Afera Iteo: Sodišče je odločilo, da mora občina Škocjan podjetju Iteo Raka plačati okoli 170.000 evrov

Pri konkretni zgodbi je do določene mere razveseljivo dejstvo, da se je Iteo Raka odpovedal 42.000 evrom zamudnih obresti, ki mu jih je prisodilo sodišče, tako da mora občina sedaj plačati le 130.000 evrov. Kljub temu pa ta točka dnevnega reda ni bila zato nič manj burna. Namreč. Anton Zupet je zatrjeval, da je občina naredila vse, da se prekinejo dela na spornem 500 metrskem odseku ceste, in sicer naj bi odpustil nadzornike, ki so “spregledali”, da Iteo Raka gradi cesto brez pogodbe. Dodal je, da je v gradbeništvu veliko kriminala in korupcije (kar je dejansko res) in da so bile v ozadju kriminalne zadeve. Drugi občinski svetniki pa so Antonu Zupetu očitali, da je točno vedel, kaj se dogaja, saj da je bil vsak dan na gradbišču in celo nazdravljal s kozarcem cvička ob gradnji tega dela ceste. To mu je očitala občinska svetnica Dragica Bobič.

Zupet je povedal, da so svojo dvoličnost Kaplerjevi možje pokazali pred kratkim, ko se je podjetje Iteo Raka pojavilo kot eden izmed sponzorjev občinskega praznika Knobleharjevo, in ko so podjetju Iteo Raka zaupali (do)gradnjo ceste do Osnovne šole v Škocjanu. Sedanji župan Jože Kapler mu je odvrnil, da je podjetje Iteo Raka podizvajalec izbranega ponudnika Komunalnega podjetja Ljubljana, katerega podizvajalec je Iteo Raka. Na izbiro le tega pa naj ne bi imeli vpliva. No. Roko na srce. Vpliv je lahko šel tudi prek tega, da je bil izbrani izvajalec izbran zato, ker je bil njegov podizvajalec podjetje Iteo Raka, ampak to so le špekulacije.

 Čeprav so ga napadali z vseh strani, se je Anton Zupet boril kot bik, kar je tudi njegovo nebesno znamenje.

No. Antonu Zupetu so drugi občinski svetniki še bolj zamerili njegovo pogodbo s podjetjem Raros iz Leskovca pri Krškem. Več si preberite v članku: Prebivalci občine Škocjan problematizirajo menjalno pogodbo med občino in podjetjem Raros d.o.o.

Pri tej menjalni pogodbi škocjanski občinski svetniki  Zupetu očitajo, da je v zameno za zemljišče v Dobruški vasi dal podjetju Raros veliko več drugih zemljišč na področju občine Škocjan. Podjetje Raros naj bi najelo cenilca, ki je njegovo zemljišče močno precenil (na 9,17 € za kvadratni meter namesto cene med 1,30 in 3,80 evra za kvadratni meter). Rarosovo zemljišče je bilo veliko nekaj več kot 6000 metrov, občina pa mu je v zameno dala za 11699 kvadratnih metrov parcel. Prav tako so se spraševali, zakaj je Zupet sploh hotel imeti Rarosova zemljišča. Ta je rekel, da zaradi GTC Škocjan, drugi pa so rekli, da tisto zemljišče sploh ne spada v prostorski načrt za GTC in Zupetu očitali, da je posel izpeljal barabinsko, saj da je zasledoval zasebne interese.  Anton Zupet je nadzornici delovanja občine očital pristranskost in politično delovanje v korist trenutne škocjanske oblasti, češ da se je omejila le na njegov mandat. Nadzornica Stanislava Bjelajac se je namrščila in rekla, da je nadzor pač opravljala za leto 2010. Tekom seje je dodala tudi to, da svoje delo vestno opravlja in je ne zanimajo ne beli ne rdeči. Pri tem je kot belega verjetno imela v mislih Antona Zupeta (ki je podpornik domobrancev), kot rdečega pa nekdanjega župana Janeza Povšiča, ki je član SD in podpornik partizanov, medtem ko je Jože Kapler verjetno nekaj vmes, to je rožnat (rozast), saj je znano, da dobro sodeluje z Janezom Povšičem, sam je pa član stranke SDS.

ŠALA: Če je nekdanji škocjanski župan Janez Povšič rdeč, nekdanji škocjanski župan Anton Zupet bel, je Jože Kapler nekaj vmes, torej rožnat – pinky  (Pa ne v smislu, kakor kliče visoki ljubljanski politik direktorja enega največjih podjetij v državi. Kliče ga Pinky.).

 

Kakorkoli že. Kjer je denar, tam so tudi prepiri. Zasebnih interesov je malo morje. Mnogokrat si grejo navzkriž in to povzroči spore. Občina Škocjan je majhna, a za kreg sta itak potrebna zgolj 2.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. zrcalce pravi:

    Glede na sklicevanje na sekundarne vire (Dolenjski list) bi bilo morda boljše glede na zanimanje za to “vzorčno” občino, da bi vaši novinarji kar sedeli zraven na občinski seji. Morda pa že kakšen sedi, pa ima Dolenjca za krinko.
    V tem primeru bi lahko bilo poročanje še nekoliko bolj celovito, vsaj kar se smotrnosti in namenske porabe denarja tiče, sploh pod Kaplerjevo vladavino, na kar opozarja Zupet, pa se kar ne sme nikjer slišati. Zaradi enega drevesa (peskokop) namreč tanovi nočejo videti gozda, v katerem so se že izgubili (likvidnostne težave občine kljub odličnemu stanju ob primopredaji). Ob tem vidim vzporednico neki svetopisemski priliki – talente (denar) lahko ohraniš (prišparaš), pomnožiš (oplemenitiš s strukturnim ali kohezijskim denarjem) ali pa zapraviš (mi smo zdaj tu). Kar se pa tiče podpore tabelim ali tardečim, je to po mojem bedarija, s katero fotrajo jugo usmerjeni desničarji in jugo usmerjeni levičarji Slovence po načelu deli in vladaj oz. zamegljuj resnične probleme, kot so: dosedanja “pravna urejenost” kraje državne lastnine pri nas – torej nedelovanje pravne države, razne dokapitalizacije na račun davkoplačevalcev, nevračanje posojil (“preugodna” posojila za izbrance), uživanje raznoraznih cehov v svojih privilegijih itd. Samo, do kdaj? Do našega bankrota in s tem suženjstva večine državljanov naše države? Zupet to finto pozna in ni pristaš ene ali druge opcije. Je tisti, ki brani opeharjeno ljudstvo, ki pa je po večini dandanes že tako zmanipulirano (in obenem tudi zaradi služb odvisno), da več ne ve. kdo mu res želi dobro. Za povrh verjame v veliki meri cerkvenim ljudem, ti pa pogosto zastopajo interese svojih donatorjev. Namesto, da bi ljudje prepoznali interese kapitala, ki ropa ravno njih (tudi preko doniranja cerkvi), udrihajo po tistem, ki je resnično delal proti zasebnim lobijem, izključno v prid občinskega proračuna (ki je njihova last).

  2. admin pravi:

    V občinskem glasilu Naši koraki je objavljena sodba okrožnega sodišča v Novem mestu v zvezi s pravdo med občino Škocjan na eni in podjetjem Iteo Raka na drugi strani. Izsek občinskega glasila s sodbo podajamo spodaj.

    Izsek občinskega glasila Naši koraki (št. 146, objavljeno 24.10.2011):
    Sodba Okrožnega državnega sodišča v zadevi Občina Škocjan – Iteo Raka d.o.o.

    V objavljeni sodbi so navedeni tudi točni zneski stroškov.

Odgovorite